Αϊτή: Η άλλη όψη του σεισμού

Αϊτή: Η άλλη όψη του σεισμού
ActionAid

Η ActionAid βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων, παρέχοντας στήριξη σε τροφή, στέγη και είδη πρώτης ανάγκης, προστασία στις γυναίκες και τα κορίτσια και ψυχολογική στήριξη.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, συμπληρώθηκε ένας μήνας από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 2.000 άτομα, αφήνοντας πίσω χιλιάδες ανθρώπους χωρίς στέγη, χωρίς υπάρχοντα και ίσως και χωρίς ελπίδα…

Περίπου έναν μήνα μετά τη δολοφονία του προέδρου της και με την κατάσταση έκρυθμη και αβέβαιη, η χώρα κλήθηκε να διαχειριστεί μία ακόμη δυσβάσταχτη τραγωδία. Μπορεί να έχουν περάσει ήδη 11 χρόνια από τον τεράστιας έκτασης σεισμό του 2010, οι μνήμες, όμως, είναι νωπές και ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος και κυμαίνεται μεταξύ 100.000-300.00! Οι επιζώντες πέρασαν πολλά χρόνια μένοντας σε πρόχειρα, συνωστισμένα καταλύματα. Με αυτά τα δεδομένα, η κατάσταση δεν δείχνει ευοίωνη.

Η Estebelle στέκεται μπροστά από ό,τι απέμεινε από το σπίτι της, έχοντας πλέον μόνο την ομπρέλα της για προστασία από τη βροχή. ActionAid

Η πρώτη ανταπόκριση στην παροχή έκτακτης βοήθειας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Πέρα από τις εγγενείς δυσκολίες ανταπόκρισης σε έναν τόπο που έχει υποστεί μια φυσική καταστροφή μεγάλου μεγέθους, η άναρχη κατάσταση έφερε επιπλέον προκλήσεις. Συμμορίες ληστών έστηναν μπλόκα κι εμπόδιζαν τη διέλευση των μέσων παροχή βοήθειας, υφαρπάζοντας τις προμήθειες. Τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το νερό και το φαγητό, έπρεπε να μεταφέρονται έτσι με ελικόπτερα. Πολλά από τα αστυνομικά τμήματα είχαν καταστραφεί από τον σεισμό και δεν λειτουργούσαν πια. Κάποια στιγμή οι συμμορίες αποφάσισαν να αποσυρθούν για να διευκολυνθεί η παροχή βοήθειας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι πιο εκτεθειμένα σε κινδύνους. «Ανησυχώ πολύ για τις γυναίκες και τα κορίτσια, γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από τη βία και κυρίως από βιασμό, μετά από μια μεγάλη καταστροφή», δηλώνει η 36χρονη Ysnelle, εκπαιδευμένο μέλος των ομάδων ανταπόκρισης της ActionAid. Είναι στις προτεραιότητες της οργάνωσης να υπάρχουν γυναίκες που ηγούνται των ομάδων. Έτσι, μπορούν πιο εύκολα να κατανοήσουν τις ανάγκες και να βοηθήσουν. «Είδαμε στο παρελθόν ότι στην ανταπόκριση μετά από μια φυσική καταστροφή οι γυναίκες παραγκωνίζονταν. Και οι άντρες ηγούνταν κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας τους, χτυπώντας και ασκώντας κάθε λογής βία σε βάρος των γυναικών», συμπληρώνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον σεισμό του 2010, καταγράφηκαν περισσότερα από 250 περιστατικά βιασμών σε καταυλισμούς τις πρώτες 150 μέρες, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ ο πραγματικός αριθμός υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η Ysnelle κρατώντας τα πακέτα ποy μοίρασαν στους σεισμόπληκτους οι ομάδες ανταπόκρισης της ActionAid. ActionAid

Με τις ομάδες γυναικών που εκπαιδεύονται να ηγούνται στις ανταποκρίσεις στις έκτακτες καταστάσεις, οι γυναίκες αποκτούν δεξιότητες και γνώσεις ώστε να μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά τις κοινότητές τους, ενώ παράλληλα αποκτούν αυτοπεποίθηση και κύρος. Η Ysnelle συνέχισε ακούραστα να επισκέπτεται τις κοινότητες και να καθοδηγεί πώς να απεγκλωβίζουν άτομα από τα συντρίμμια, ακόμα και εν μέσω μετασεισμών. Ως γυναίκα, κέρδισε την εμπιστοσύνη των άλλων γυναικών που είχαν μείνει χωρίς σπίτι. Μαζί με την ομάδα της φρόντισαν να δημιουργηθούν καταλύματα αμιγώς γυναικεία στους καταυλισμούς, ενώ μίλησαν με τους συζύγους και τους συντρόφους για να τους ενημερώσουν για τους κινδύνους που απειλούν τις γυναίκες.

Ο σεισμός στην Αϊτή μπορεί να μην είναι πια στα φώτα της δημοσιότητας, όμως είναι βέβαιο ότι θα στοιχειώνει για πολλά χρόνια τις ζωές των ανθρώπων εκεί. Πέρα από τα σπίτια, τις ζωές και τις περιουσίες που χάνονται, κάποιες φορές μπορεί να χάνεται και η ίδια η ανθρωπιά. Για πολλούς χάνεται η ελπίδα. Μέσα, όμως από την αλληλεγγύη που χτίζεται, μπορείς να ανακαλύψεις τη δύναμη που είχες μέσα σου και δεν το γνώριζες. Όπως η Ysnelle: «Οι άνθρωποι ήταν απελπισμένοι κι εγώ προσπαθούσα να τους δώσω θάρρος λέγοντας πως η ζωή είναι αυτό που έχει σημασία, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που ζούμε, γιατί κάποιοι άλλοι χάθηκαν κάτω από τα συντρίμμια».

Η ActionAid συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων παρέχοντας στήριξη σε τροφή, στέγη και είδη πρώτης ανάγκης, προστασία στις γυναίκες και τα κορίτσια και ψυχολογική στήριξη. Mπορείτε να στηρίξετε την έκκληση της ActionAid για παροχή βοήθειας στην Αϊτή εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version