Ακάρ: “Ναι” σε διάλογο με Ελλάδα αλλά “δεν θα δεχτούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός”

Ακάρ: “Ναι” σε διάλογο με Ελλάδα αλλά “δεν θα δεχτούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός”
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ Virginia Mayo/AP Photo

Ανοιχτός σε διάλογο με την Ελλάδα δήλωσε ο Τούρκος αρχηγός Άμυνας, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ν. Παναγιωτόπουλο. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία ακολουθεί πάντα "υπεύθυνη, συνετή και υπομονετική" πολιτική για να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Έτοιμη να συναντηθεί με την ελληνική πλευρά δηλώνει η Τουρκία διά στόματος του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας “ναι” σε έναν διάλογο και αφήνοντας στην άκρη προς ώρας τις εμπρηστικές δηλώσεις περί στρατιωτικοποίησης των νησιών και “ξαφνικών επισκέψεων το βράδυ”. Ο Ακάρ ωστόσο υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν θα δεχθεί κανένα «τετελεσμένο γεγονός»…

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Χουλουσί Ακάρ με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, με τον Τούρκο αρχηγό άμυνας να σημειώνει πως η Άγκυρα και η Αθήνα μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων και διαλόγου.

Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω αμοιβαίων διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Επιμένουμε σε αυτήν την προσέγγιση. Αλλά από την άλλη πλευρά, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο ένα τετελεσμένο γεγονός ή μια ανεπιθύμητη κατάσταση“, δήλωσε ο Ακάρ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία ακολουθεί πάντα μια “υπεύθυνη, συνετή και υπομονετική” πολιτική για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Υπενθυμίζοντας τη συνάντησή του την περασμένη εβδομάδα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στο περιθώριο συνάντησης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ακάρ είπε: “Τους εκφράσαμε ανοιχτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Δηλώσαμε ότι για μια συνολική και μόνιμη λύση, πρέπει να συναντηθούμε και να διατηρηθεί ο διάλογος.

Δηλώσαμε ότι στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας μπορούν να λυθούν με το να μιλήσουμε και να συναντηθούμε σαν δύο γείτονες, δύο σύμμαχοι και με ειλικρινή διάλογο, χωρίς να εμπλέκονται σε αυτό το θέμα τρίτα μέρη“.

Ο Ακάρ, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, μάλλον είναι ένας “ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός” σύμμαχος.

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος εξαπέλυσε απειλές κατά της Ελλάδα πως “αν δείξετε επιθετικότητα, μπαίνει στο παιχνίδι το λογισμικό ‘μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα’“.

Την ίδια στιγμή η τουρκική πλευρά συνεχίζει να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Αθήνα καταγγέλλει εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων απο την Άγκυρα, με τελευταίο θλιβερό κρούσμα την εγκατάλειψη 92 ανθρώπων, γυμνών, σε νησίδα του Έβρου.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ “στρέφει τα βέλη του” εναντίον του Νότη Μηταράκη, η χώρα του οποίου “βρίσκεται συχνά στην ατζέντα για απάνθρωπες μεταχειρίσεις μεταναστών”.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, χαρακτηρίζει “απελπισμένη” την Ελλάδα, ενώ την κατηγορεί για προσπάθεια “κάλυψης των συστηματικών παράνομων απωθήσεων που κάνουν συστηματικά”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα