Ακύρωσε την επίσκεψη στο Λονδίνο ο Τραμπ: 'Καρφιά κατά Ομπάμα - Παρασκήνιο με Ελισάβετ και Μέι

President Donald Trump listens during a meeting with lawmakers on immigration policy in the Cabinet Room of the White House, Tuesday, Jan. 9, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump listens during a meeting with lawmakers on immigration policy in the Cabinet Room of the White House, Tuesday, Jan. 9, 2018, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Ένα εν δυνάμει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στους δύο ιστορικούς συμμάχους θα μπορούσε να προκαλέσει η ακύρωση της επίσκεψης, καθώς φέρεται να κρύβει έντονο παρασκήνιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψή του στη Βρετανία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές του έτους, επισημαίνοντας ότι είναι απογοητευμένος από το γεγονός «ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πούλησε» την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο.

«Ο λόγος που ακύρωσα το ταξίδι μου στο Λονδίνο είναι ότι δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πούλησε ίσως την καλύτερη πρεσβεία στο Λονδίνο που βρισκόταν σε περίοπτη θέση για "ψίχουλα" απλώς και μόνο για να κατασκευάσει μια νέα σε μια απομακρυσμένη περιοχή για 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια», ανέφερε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

ADVERTISING

Ωστόσο στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο αναφέρεται ότι η απόφαση για την αλλαγή του κτιρίου ελήφθη μήνες προτού αναλάβει την προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009. Τον Οκτώβριο του 2008 η αρμόδια υπηρεσία για την πρεσβεία και τα αμερικανικά προξενεία στη Βρετανία ανέφερε ότι η αλλαγή του κτιρίου πρέπει να γίνει για λόγους ασφαλείας.

«Κακή συμφωνία. Θέλανε να κόψω εγώ την κορδέλα- ΟΧΙ!», πρόσθεσε ο Τραμπ στην ανάρτησή του.

Το παλιό κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας χρονολογούνταν από το 1960 και βρισκόταν στην πολυτελή περιοχή του Λονδίνου Γκρόσβενορ Σκουέρ, η οποία ήταν γνωστή ως «Μικρή Αμερική» στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν στην πλατεία αυτή βρίσκονταν το στρατιωτικό αρχηγείο του Αϊζενχάουερ.

Η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ, ένα πραγματικό φρούριο που έχει χτιστεί τουλάχιστον 30 μέτρα μακριά από τα γύρω κτίρια, βρίσκεται στην Σάουθ Μπανκ, ενώ περιλαμβάνει και ένα κτίριο στο οποίο διαμένουν Αμερικανοί πεζοναύτες.

Η κατασκευή του συγκροτήματος αυτού, που κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την πώληση άλλων ιδιοκτησιών των ΗΠΑ στο Λονδίνο.

Παρασκήνιο με Ελισάβετ και Μέι

Τα βρετανικά MME και ειδικά τα tabloid δεν άφησαν ασχολίαστο το γεγονός της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μάλλον εκνευρισθεί και απογοητευθεί από το γεγονός ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν φαίνεται διατεθειμένη να τον συναντήσει και να του αποδώσει τις τιμές που αντιστοιχούν στο αξίωμά του όπως έχει κάνει με όλους τους προκατόχους του. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, το ταξίδι του Τραμπ είχε υποβαθμιστεί σε "επίσκεψη εργασίας".

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε "ξεκρέμαστη" και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία ήταν και η πρώτη που τον επισκέφθηκε στο Λευκό Οίκο μετά την ορκωμοσία του. Του απηύθυνε μάλιστα την πρόσκληση να ανταποδώσει την επίσκεψη, αλλά τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε διαφορετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα τέλος με βρετανικά ΜΜΕ, η καθυστέρηση και τελικά η ματαίωση της επίσκεψης οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και το επιτελείο του θα ανέμεναν θύελλα αντιδράσεων και διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψή του στη Βρετανία, ενδεχόμενο με το οποίο δεν θα ήθελαν να βρεθούν αντιμέτωποι, ειδικά εφόσον η Βρετανία αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στον πλανήτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, Brexit
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τραμπ: Γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να δέχονται μετανάστες από κ...χώρες;

Μέι: Ο Τραμπ είναι αφοσιωμένος στο συμφέρον των ΗΠΑ

SHARE:

24Media Network