Γιατί το Ισραήλ δεν πείθει για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας

Διαβάζεται σε 5'
Γιατί το Ισραήλ δεν πείθει για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας
Mohammad Abu Elsebah/DPA via ZUMA Press/Visualhellas.gr

Τι έχει προκαλέσει σκεπτικισμό και δυσπιστία στο αφήγημα του Ισραήλ για το χτύπημα στο νοσοκομείο Γάζας. Τα βίντεο και τα ηχητικά “ντοκουμέντα” που δεν έπεισαν.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη στο Αραβικό Νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας το βράδυ της Τρίτης, στη φονικότερη επίθεση μετά από 13 ημέρες αιματηρών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Στον απόηχο της καταστροφής και μέσα στην “ομίχλη” του πολέμου, έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται ένα παιχνίδι ευθυνών. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι το νοσοκομείο έγινε στόχος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, κατηγορία που η ισραηλινή πλευρά αρνείται, με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο 24ωρα να έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διαφορετικών διαδικτυακών ισχυρισμών και εκτεταμένης παραπληροφόρησης. Όλα αυτά, όμως, σκεπάζονται από ένα πέπλο δυσπιστίας και σκεπτικισμού για το αφήγημα του Ισραήλ.

Το χτύπημα στο νοσοκομείο ήταν η χειρότερη θηριωδία που έχει σημειωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Φωτογραφίες και βίντεο από τη Γάζα έδειξαν το νοσοκομείο να τυλίγεται στις φλόγες, σπασμένα γυαλιά και διαμελισμένες σοροί να βρίσκονται σκορπισμένες στους χώρους του κτιρίου. Ένας γιατρός, μιλώντας στο Middle East Eye, περιέγραψε τις εικόνες ως “τρομακτικές και φρικιαστικές”, λέγοντας παράλληλα πως η επίθεση έχει “γονατίσει το σύστημα υγείας της πόλης”.

Την ώρα του συμβάντος, το νοσοκομείο παρείχε περίθαλψη και στέγη σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους τραυματίες και εκτοπισμένους από τον πόλεμο. Φωτογραφίες και βίντεο έδειχναν νοσηλευτές και κατοίκους να σπεύδουν να φροντίσουν τους τραυματίες, με πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων. Γύρω τους υπήρχαν κουβέρτες, σχολικά σακίδια και άλλα αντικείμενα.

Οι αναρτήσεις που “χάθηκαν” και τα ηχητικά που παραφράστηκαν

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε στο κανάλι του στο Telegram ότι το νοσοκομείο είχε λάβει απειλές από το Ισραήλ, είτε για “εκκαθάριση” είτε για βομβαρδισμό. Η Χαμάς επανέλαβε επίσης την Τετάρτη την άποψη της ότι επρόκειτο για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Ωστόσο, το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αναλάβει την ευθύνη για την καταστροφή του νοσοκομείου. Αντίθετα, κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, κάτι που η ένοπλη ομάδα διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιεί “χώρους λατρείας ή δημόσιες εγκαταστάσεις, ειδικά νοσοκομεία για στρατιωτικές βάσεις”.

Μάλιστα, η αρχική ανάρτηση κατά της Ισλαμικής Τζιχάντ περιελάμβανε και ένα βίντεο “με ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από την περιοχή της Γάζας”, το οποίο όμως λίγο αργότερα διαγράφηκε από τον λογαριασμό. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές σημείωσαν ότι οι πρώτες δημόσιες αναφορές για τον βομβαρδισμό έγιναν στις 7.20 μ.μ. τοπική ώρα, ενώ το βίντεο που κοινοποιήθηκε από το Ισραήλ ως αποδεικτικό στοιχείο είχε χρονική ένδειξη μεταξύ 7:59μ.μ. και 8μμ. τοπική ώρα

Οι υποψίες ενισχύθηκαν μετά την ανάρτηση του Hananya Naftali, ενός από τους βασικούς “ψηφιακούς εκπροσώπους του Ισραήλ”. Ενώ αρχικά, έγραψε πως “η ισραηλινή αεροπορία έπληξε μια τρομοκρατική βάση της Χαμάς μέσα σε νοσοκομείο της Γάζας”, η ανάρτησή του διαγράφηκε σχεδόν αμέσως. Λίγο αργότερα, ο ίδιος απολογήθηκε κατηγορώντας το πρακτορείο Reuters για ψευδή αναφορά ότι το Ισραήλ χτύπησε το νοσοκομείο. “Καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν βομβαρδίζει νοσοκομεία, υπέθεσα ότι το Ισραήλ στόχευε μία από τις βάσεις της Χαμάς στη Γάζα”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος λογαριασμός, χθες Τετάρτη, μοιράστηκε ένα ηχητικό “ντοκουμέντο” που αναφέρει πως πρόκειται για συνομιλία ανάμεσα σε στελέχη της Χαμάς, τα οποία συζητούν την καταστροφή του νοσοκομείου. Ωστόσο, ο Muhammad Shehada, ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων με έδρα τη Γάζα, ο οποίος ασχολείται με τη Χαμάς εδώ και μια δεκαετία, αποκάλυψε ότι το απόσπασμα είχε μεταφραστεί λάθος από “λένε” σε “λέμε”. Ο ίδιος, ξεκαθάρισε πως πιστεύει ότι το ηχητικό ήταν προϊόν παραπληροφόρησης, σημειώνοντας πως “είναι μόνο μία φήμη και όχι αποδεικτικό στοιχείο”.

Η προϊστορία που ενισχύει τη δυσπιστία

Το βράδυ της Τρίτης, η Tal Heinrich, εκπρόσωπου του Νετανιάχου, δήλωσε στο CNN ότι “ο ισραηλινός στρατός δεν στοχεύει νοσοκομεία”, προσθέτοντας: “Στοχεύουμε μόνο προπύργια της Χαμάς, αποθήκες όπλων και τρομοκρατικά σημεία”.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του τη βραδιά της έκρηξης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ότι είχαν προηγηθεί περισσότερες από 51 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα από την έναρξη των συγκρούσεων. “Δεκαπέντε εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν”, συμπλήρωσε ο ΠΟΥ.

Ήταν ο ίδιος στρατός που την περασμένη εβδομάδα έδινε εντολή εκκένωσης από 22 νοσοκομεία που περιθάλπουν περισσότερους από 2.000 ασθενείς στη Λωρίδα της Γάζας καθώς ενέτεινε την εκστρατεία βομβαρδισμών του. Επίσης, ανώτερος υγειονομικός αξιωματούχος στη Γάζα είπε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ είχε εκτοξεύσει δύο οβίδες πυροβολικού ως “προειδοποίηση” στο Αραβικό Νοσοκομείο al-Ahli λίγες μέρες πριν την έκρηξη.

Προηγούμενα περιστατικά, ενισχύουν τον σκεπτικισμό και τη δυσπιστία που έχουν εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και εκφραστεί με μαζικές πορείες διαμαρτυρίας ανά τον κόσμο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ετών ήταν η δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Shireen Abu Akleh.

Η δημοσιογράφος, που ήταν επίσης πολίτης των ΗΠΑ, σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 11 Μαΐου 2022 ενώ κάλυπτε μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο συνάδελφός της, Ali al-Samoudi επίσης δέχτηκε πυρά του ισραηλινού στρατού και τραυματίστηκε.

Το Ισραήλ κατηγόρησε αρχικά Παλαιστίνιους ένοπλους ότι την πυροβόλησαν, αλλά στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι υπήρχε “μεγάλη πιθανότητα η δημοσιογράφος να χτυπήθηκε κατά λάθος από πυρά του IDF προς υπόπτους που αναγνωρίστηκαν ως Παλαιστίνιοι ένοπλοι”. Να σημειωθεί πως το γραφείο του ισραηλινού στρατιωτικού εισαγγελέα δήλωσε ότι δεν θα ξεκινήσει έρευνα για κανέναν στρατιώτη που εμπλέκεται στο περιστατικό, καθώς “δεν υπήρχε καμία υποψία ότι διαπράχθηκε ποινικό αδίκημα”.

Ένα άλλο παράδειγμα ήταν ο θάνατος του 12χρονου Muhammad al-Durrah το 2000, ένα από τα κομβικά γεγονότα της δεύτερης Ιντιφάντα (2000-2005). Τα πλάνα του αγοριού να σκύβει με τον πατέρα του στη μέση των πυροβολισμών και στη συνέχεια να πέφτει νεκρό προκάλεσε διεθνή οργή. Αν και οι Ισραηλινοί αρχικά αποδέχθηκαν την ευθύνη για τον θάνατό του, αργότερα (το 2005) ανακάλεσαν.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα