Amazon: Ιστορική νίκη για τους εργαζόμενους – Δημιούργησαν το πρώτο τους σωματείο

Amazon: Ιστορική νίκη για τους εργαζόμενους – Δημιούργησαν το πρώτο τους σωματείο
Ο ακτιβιστής και πρώην εργαζόμενος της Amazon, Chris Smalls AP

Οι εργαζόμενοι στην Amazon ανάγκασαν τον τεχνολογικό γίγαντα της Amazon να αναγνωρίσει το πρώτο τους συνδικάτο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ιστορική νίκη για το εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ, με τους εργαζόμενους σε αποθήκη της Amazon στο Staten Island της Νέας Υόρκης να ψηφίζουν υπέρ της ένταξης στο Εργατικό Σωματείο της Amazon με ποσοστό 55%.

Της ομάδας ηγείται ο πρώην εργαζόμενος της Amazon, Chris Smalls, ο οποίος έγινε γνωστός διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες ασφαλείας στον κολοσσό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η νίκη αυτή σηματοδοτεί ταυτόχρονα και μια μεγάλη ήττα για την Amazon, η οποία είχε πολεμήσει σκληρά κατά του συνδικαλισμού.

Οι εργαζόμενοι της Amazon κατάφεραν να δημιουργήσουν το δικό τους σωματείο AP

Ωστόσο, στην περίπτωση της Αλαμπάμα, η Amazon φαινόταν να έχει αποκρούσει τους ακτιβιστές σε μια οριακή διαμάχη στην οποία τα αμφισβητούμενα ψηφοδέλτια μπορούσαν ακόμη να ανατρέψουν αυτό το αποτέλεσμα.

Μαζί, οι δύο εκλογές σηματοδοτούν ένα ορόσημο για τους ακτιβιστές και εργαζόμενους, οι οποίοι επί μακρόν καταδικάζουν τις εργασιακές πρακτικές στην Amazon, τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας.

Πανηγυρισμοί από τους εργαζόμενους

Ο Σμολς βγήκε από την καταμέτρηση των ψήφων δείχνοντας κουρασμένος αλλά χαρούμενος και άνοιξε ένα μπουκάλι σαμπάνιας που του έδωσαν οι υποστηρικτές.

«Κάναμε ό,τι χρειαζόταν για να συνδεθούμε με αυτούς τους εργαζόμενους», είπε στο πλήθος, αφηγούμενος μια καμπάνια ενάντια στις πιθανότητες που ξεκίνησε με «δύο τραπέζια, δύο καρέκλες και μια σκηνή» και βασίστηκε σε έναν διαδικτυακό έρανο για χρήματα, αναφέρει το BBC.

«Ελπίζω ότι όλοι προσέχουν τώρα γιατί πολλοί άνθρωποι μας αμφισβήτησαν».

Η ανακοίνωση της Amazon

Σε ανακοίνωσή της, η Amazon είπε ότι είναι απογοητευμένη από την ήττα στη Νέα Υόρκη και ότι αξιολογεί πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα. Κατηγόρησε επίσης τις ρυθμιστικές αρχές ότι επηρέασαν ανάρμοστα την ψηφοφορία.

«Πιστεύουμε ότι η άμεση σχέση με την εταιρεία είναι η καλύτερη για τους υπαλλήλους μας», ανέφερε η εταιρεία. “Αξιολογούμε τις επιλογές μας, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής αντιρρήσεων με βάση την ακατάλληλη και αθέμιτη επιρροή από το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα