Αμερικάνικες και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τους αναγνώστες του WikiLeaks

Αμερικάνικες και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τους αναγνώστες του WikiLeaks

ΗΠΑ και Βρετανία παρακολουθούσαν τον ιστότοπο WikiLeaks και τους αναγνώστες του

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSΑ και η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ "κατασκόπευαν τον ιστότοπο WikiLeaks και τους αναγνώστες του", επιβεβαίωσε την Τρίτη ο ιστότοπος του Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο ιστότοπος δημοσιοποίησε έγγραφα που έλαβε από τον Έντουαρντ Σνόουντεν και ζητώντας το διορισμού ενός "ειδικού εισαγγελέα" σε αυτήν την υπόθεση.

Σύμφωνα με ένα από το έγγραφα, η NSA είχε εντάξει από το 2010 τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ σε "έναν κατάλογο προσώπων που ανέμενε να αποτελέσουν το στόχο δίωξης" εκ μέρους των αρχών. Στον συγκεκριμένο κατάλογο "περιλαμβάνονται πρόσωπα ύποπτα για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα" ανέφερε ο WikiLeaks σε ανακοίνωσή του.

"Η NSA και Βρετανός εταίρος της, η GCHQ κατασκόπευαν επίσης το WikiLeaks και τους αναγνώστες του" προσέθεσε ο ιστότοπος, παραθέτοντας ένα άλλο έγγραφο του Έντουαρντ Σνόουντεν.

"Ο WikiLeaks καταδικάζει σθεναρά την ασύδοτη και παράνομη συμπεριφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Καλούμε την κυβέρνηση Ομπάμα να ορίσει έναν ειδικό εισαγγελέα που θα ερευνήσει το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της NSA εναντίον των μέσων ενημέρωσης, ιδίως του WikiLeaks" υπογράμμισε ο ιστότοπος ένας από τους ιδρυτές του οποίου υπήρξε ο Ασάνζ, στην ίδια ανακοίνωση.

Ο ιστότοπος WikiLeaks, ο οποίος ειδικεύεται στη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων, εκτίμησε ότι "η NSA και οι Βρετανοί συνεργοί της δεν επιδεικνύουν κανένα σεβασμό για τους κανόνες δικαίου".

Ο WikiLeaks αναφέρει επίσης ότι "σε καμία οντότητα, περιλαμβανομένης της NSA, δεν θα έπρεπε να της επιτρέπεται να δρα ατιμωρητί εναντίον των δημοσιογράφων".

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι ζήτησε από τον Ισπανό πρώην δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Ασάνζ και του WikiLeaks, να προετοιμάσει "την προσήκουσα απάντηση".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Wikileaks
SHARE: