Αμπέλια στη Νορβηγία έφερε η κλιματική αλλαγή

Αμπέλια στη Νορβηγία έφερε η κλιματική αλλαγή
Αμπέλια στη Νορβηγία έφερε η κλιματική αλλαγή GLOMEX

Δειλά - δειλά αμπελουργοί στη Νορβηγία παράγουν το δικό τους κρασί, καλλιεργώντας αγαπημένες ποικιλίες όπως το chardonnay ή το pinot noir

Σλίντε, 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Όσλο. Έκεί βρίσκεται ένα από τα πιο βορινά οινοποιεία του κόσμου – στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη Γροιλανδία και την Αλάσκα – όπου οι θερμοκρασίες φέτος έφτασαν τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το Euronews, πρόκειται για θερμοκρασίες που σίγουρα δεν είναι συχνές για τη δυτική Νορβηγία. Τα τελευταία 35 χρόνια όπου η συνολική θερμοκρασία στη Νορβηγία έχει αυξηθεί 1,3 βαθμούς, τα πράγματα αλλάζουν. Με την αλλαγή των εποχών, η θερινή περίοδος καλλιέργειας διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ο αμπελουργός Μπιοργκ Όβε Μπέρστρομ δηλώνει πως «καταφέραμε να καλλιεργήσουμε 55 διαφορετικούς τύπους – μεταξύ άλλων γνωστές ποικιλίες όπως το chardonnay και το pinot noir. Για μένα, ως χωρικός, οι κλιματικές αλλαγές είναι θετικές, γιατί ο καιρός γίνεται πιο ζεστός».

Κάπως έτσι, δεν είναι λίγοι όσοι ευελπιστούν να δουν τη Νορβηγία σε ένα βάθος χρόνου 30 με 40 ετών να κατακτά τη δική της θέση στον οινοπαραγωγικό χάρτη της Ευρώπης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα