Αναχωρούν εντός της ημέρας οι Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ

Το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ των ΗΠΑ (AP Photo/Elaine Thompson)
Το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ των ΗΠΑ (AP Photo/Elaine Thompson) AP

Οι Αμερικανοί χαρακτήρισαν ως "κατασκόπους" του διπλωματικούς ακολούθους που απελαύνουν, καθώς και "ανεπιθύμητα πρόσωπα, ενώ προχωρούν και στο κλείσιμο του Ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ

Οι 60 Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη δηλητηρίαση στη Βρετανία ενός πρώην διπλού πράκτορα θα επιστρέψουν σήμερα στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

"Στις 31 Μαρτίου, όλοι οι διπλωμάτες που o καθένας χωριστά χαρακτηρίστηκε 'persona non grata' ("ανεπιθύμητο πρόσωπο") θα επιστρέψουν στη χώρα τους αεροπορικώς με τις οικογένειές τους", δήλωσε ο πρεσβευτής στους δημοσιογράφους.

Συνολικά 171 πρόσωπα θα εγκαταλείψουν τη χώρα και η ρωσική κυβέρνηση έχει παράσχει δύο αεροπλάνα για τη μεταφορά τους, εκ των οποίων το ένα θα κάνει μια σύντομη στάση στη Νέα Υόρκη για να πάρει 14 οικογένειες, πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα την απέλαση 150 και πλέον Ρώσων διπλωματών στο πλαίσιο μιας συντονισμένης απάντησης μετά τη δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα στις 4 Μαρτίου στη Βρετανία του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. Σε αντίποινα, η Μόσχα έλαβε τα ίδια μέτρα τα οποία πλήττουν περισσότερους από 140 διπλωμάτες.

Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε "κατάσκοπους" τους απελαθέντες διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων 48 ακόλουθοι της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον και 12 που εργάζονταν στη ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ, ενώ αποφασίστηκε το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στη Σιάτλ, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες, για τους οποίους η Μόσχα αρνείται ότι είναι κατάσκοποι, είχαν διορία έως τη Δευτέρα να εγκαταλείψουν το αμερικανικό έδαφος. Ωστόσο, το προσωπικό που απελάθηκε μπορεί να αντικατασταθεί, διευκρίνισαν οι αμερικανικές αρχές.

"Η ρωσική κυβέρνηση παραμένει ελεύθερη να ζητήσει διαπιστεύσεις για τις θέσεις που είναι στο εξής κενές στη διμερή αποστολή", δήλωσε χθες, Παρασκευή, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο AFP.

Η Ρωσία ανταπάντησε την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον ανακοινώνοντας την απέλαση 60 Αμερικανών διπλωματών και το κλείσιμο του προξενείου των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, ωστόσο ούτε αυτή ζήτησε μείωση του διπλωματικού προσωπικού.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΡΙΠΑΛ, Ρωσία, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Ρωσία ξεκίνησε τις απελάσεις και Ευρωπαίων διπλωματών

Οφθαλμόν αντί οφθαλμού: Τα αντίποινα της Μόσχας στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών

SHARE:

24Media Network