Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Πώς Ισραήλ και Χαμάς έφτασαν στην ένοπλη σύγκρουση

Διαβάζεται σε 3'
Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ
Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ Associated Press

Εκατόμβες νεκρών, χιλιάδες τραυματίες και στις δύο πλευρές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της σύγκρουσης που ξεκίνησε μετά την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στο Ισραήλ. Πώς φτάσαμε ως εδώ.

Επικίνδυνη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την αιφνιδιαστική πολυμέτωπη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότο έως το Τελ Αβίβ, που προκάλεσαν ήδη το θάνατο τουλάχιστον 250 Ισραηλινών και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.100, με αρκετούς εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση.

Ως αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη», κηρύσσοντας μια κατάσταση συναγερμού. Όπως ανέφεραν, θα χρησιμοποιήσουν «βαριά χερσαία μέσα» κατά μαχητών.

«Στόχοι μας είναι να σκοτωθούν όλοι οι τρομοκράτες, όλες οι κοινότητες να απαλλαγούν από τους τρομοκράτες» τονίζει η ανακοίνωση του IDF. Προειδοποιεί, επίσης, όσους ζουν στο Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν μέσα στα καταφύγια μέχρι νεωτέρας».

Ως αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 232 Παλαιστίνιοι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.700.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Όπως εξηγεί το CNN, οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων υπήρχαν από πριν από την ίδρυση του έθνους το 1948. Χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έχουν σκοτωθεί και πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί στη μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, τις τελευταίες δεκαετίες.

Η βία ήταν ιδιαίτερα αυξημένη φέτος. Ο αριθμός των Παλαιστινίων -μαχητών και αμάχων- που σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις είναι ο υψηλότερος των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών. Το ίδιο ισχύει και για τους Ισραηλινούς και τους ξένους -οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι- που σκοτώθηκαν σε παλαιστινιακές επιθέσεις.

Το Ισραήλ και η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς έχουν εμπλακεί σε ένοπλες συγκρούσεις που χρονολογούνται ήδη από την πρώτη παλαιστινιακή Ιντιφάντα του 1987 ενάντια στην κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Γάζα από την Αίγυπτο στον πόλεμο του 1967 και στη συνέχεια αποσύρθηκε το 2005. Η μικρή περιοχή -όπου ζουν περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι- περιήλθε υπό τον έλεγχο της Χαμάς το 2007 μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο με τη Φατάχ, μια αντίπαλη παλαιστινιακή παράταξη που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Παλαιστινιακής Αρχής.

Αφού η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας, το Ισραήλ και η Αίγυπτος επέβαλαν αυστηρούς αποκλεισμούς -μεταξύ των οποίων αεροπορικός και ναυτικός- στην περιοχή, που παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Πριν από την επιχείρηση του Σαββάτου, ο τελευταίος πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ ήταν το 2021, ο οποίος διήρκεσε 11 ημέρες και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 250 ανθρώπους στη Γάζα και 13 στο Ισραήλ.

Η επίθεση του Σαββάτου σημειώθηκε, δε, στην 50ή επέτειο του πολέμου του 1973, όταν οι Άραβες γείτονες του Ισραήλ εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ, κατά το Γιομ Κιπούρ, την ιερότερη ημέρα του εβραϊκού ημερολογίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα