Ανάφλεξη στο Κόσοβο: Σε θέσεις μάχης ο σερβικός στρατός – Καταδικάζουν ΗΠΑ και ΕΕ

Ανάφλεξη στο Κόσοβο: Σε θέσεις μάχης ο σερβικός στρατός – Καταδικάζουν ΗΠΑ και ΕΕ
Επεισόδια στο Κόσοβο AP Photo/Bojan Slavkovic

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προειδοποίησε την Πρίστινα για "συνέπειες" σχετικά με τα επεισόδια που ξέσπασαν στο βόρειο Κόσοβο, ενώ η ΕΕ ζητά αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης. Μεγάλη συγκέντρωση υποστήριξης του Βούτσιτς στο Βελιγράδι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε την Παρασκευή (26/05) τη στάση της κυβέρνησης του Κοσόβου επειδή απέκτησε πρόσβαση δια της βίας σε δημαρχεία τεσσάρων πόλεων και κάλεσε τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι να αλλάξει πορεία.

Στην ανακοίνωσή του ο Μπλίνκεν σημειώνει ότι οι ενέργειες του Κοσόβου αντίκεινται στις συμβουλές των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων και «κλιμάκωσαν απότομα και άσκοπα την ένταση, υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας για την εξομάλυνση των σχέσεων» μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου. Οι εξελίξεις αυτές «θα έχουν συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις μας με το Κόσοβο», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε απερίφραστα τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στο βόρειο Κόσοβο, οι οποίες ξεκίνησαν από την προσπάθεια των νεοεκλεγέντων δημάρχων να εισέλθουν στα κτίρια του δήμου.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση «αποδοκιμάζουμε έντονα τις επιθέσεις κατά των περιπολιών της πολιτικής αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο, της EULEX. Πρέπει να επιτραπεί στην EULEX να εφαρμόσει ειρηνικά την εντολή της.

Όλοι πρέπει να αναλάβουν δράση για την αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης και την άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας. Η ΕΕ δεν θα δεχθεί περαιτέρω μονομερείς ή προκλητικές ενέργειες και η διατήρηση της ειρήνης, καθώς και η ασφάλεια επί τόπου θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

Όπως έχει δηλώσει σταθερά η ΕΕ, οι πρόσφατες επαναληπτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμη πολιτική λύση για τους εμπλεκόμενους δήμους. Μια τέτοια λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω ενός πραγματικού διαλόγου μεταξύ όλων των βασικών ενδιαφερομένων μερών, που περιλαμβάνουν το Κόσοβο, τη Σερβία και τη σερβική κοινότητα του Κοσόβου – υπό τη διευκόλυνση της ΕΕ».

Επεισόδια στο Κόσοβο AP Photo/Bojan Slavkovic


Τι συνέβη

Στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειοψηφία στον πληθυσμό, μποϊκόταραν με αποτέλεσμα να εκλεγούν δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας.

Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ ήχησαν οι σειρήνες το μεσημέρι της Παρασκευής (26/05) και Σέρβοι πολίτες περικύκλωσαν τα δημαρχεία εμποδίζοντας την είσοδο των νέων δημάρχων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στις πόλεις αυτές με εντολή «να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των θεσμών». Στην πόλη Ζβέτσαν η αστυνομία κάνοντας χρήση δακρυγόνων κατάφερε να απωθήσει τους Σέρβους και εισήλθε στο κτίριο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξαιτίας των επεισοδίων στο βόρειο Κόσοβο, έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε επίπεδο μάχιμης ετοιμότητας και διέταξε τη μετακίνηση μονάδων του στρατού προς τα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS).

Συγκέντρωση υποστήριξης του Βούτσιτς στο Βελιγράδι

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες από ολόκληρη τη Σερβία έφτασαν στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση υποστήριξης του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος τελευταία δέχεται επικρίσεις στο εσωτερικό για τον τρόπο διακυβέρνησης.

Η συγκέντρωση διοργανώνεται από το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα με το σύνθημα «Η Σερβία της ελπίδας». Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις οχτώ η ώρα το βράδυ. Ο Βούτσιτς, αναγγέλλοντας πριν από μερικές ημέρες την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης, είχε δηλώσει ότι θα είναι η μαζικότερη που έχει υπάρξει ποτέ στην νεότερη ιστορία της Σερβίας. Ανέφερε επίσης ότι στην ομιλία του θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και ο λόγος του δεν θα είναι διχαστικός.

Όπως μετέδωσαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, για τη μεταφορά υποστηρικτών του Βούτσιτς στο Βελιγράδι νοικιάστηκαν περισσότερα από 2.500 λεωφορεία.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι «ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε και τέθηκε στην υπηρεσία του κυβερνητικού κόμματος για να είναι η συγκέντρωση μεγαλειώδης όπως ανήγγειλε ο Βούτσιτς».

Το ανεξάρτητο συνδικάτο εργαζομένων «Nezavisnost» αναφέρει ότι στις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς πολλοί εργαζόμενοι με εκβιασμούς και απειλές αναγκάστηκαν να δηλώσουν συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση.

Κατά γενική εκτίμηση η σημερινή συγκέντρωση στο Βελιγράδι διοργανώθηκε για να αποτελέσει την απάντηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις τρεις μαζικές διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την αντιπολίτευση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στις διαδηλώσεις αυτές δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Βελιγραδίου βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την έξαρση της βίας που εκδηλώθηκε στις αρχές Μαΐου με δύο τραγικά γεγονότα μαζικών πυροβολισμών που στοίχισαν τη ζωή σε 18 ανθρώπους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα