Αναφορές για συγκρούσεις μέσα στη Γάζα – Συνεχείς βομβαρδισμοί

Διαβάζεται σε 9'
Israel Palestinians
Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα 2023 Abed Khaled/AP Photo

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τις αναφορές για πρώτες συγκρούσεις στον θύλακα να πληθαίνουν. Στο απόλυτο σκοτάδι οι Παλαιστίνιοι.

Σφοδροί βομβαρδισμοί και ισχυρές εκρήξεις φωτίζουν τον ουρανό στη Γάζα αυτή τη στιγμή, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα στον παλαιστινιακό θύλακα, την ώρα που σε εξέλιξη και μάλιστα σε “προχωρημένο στάδιο” βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες που φτάνουν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι περιορισμένες, λόγω της διακοπής των επικοινωνιών, υπάρχουν αναφορές για “περιορισμένες ισραηλινές επιχειρήσεις” στη βόρεια Γάζα και στην ανατολική πλευρά, με τις αεροπορικές επιδρομές να έχουν ενταθεί στα βορειοδυτικά, συγκεκριμένα κοντά στην παράκτια πόλη Beit Lahiya και σε κατοικημένες περιοχές στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Την ίδια στιγμή οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ αναφέρουν ότι “απέτρεψαν μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στο Beit Hanoun και στα ανατολικά του Bureij”, προσθέτοντας ότι τώρα λαμβάνουν χώρα “βίαιες συγκρούσεις”.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμενων (IDF), αντιπτέραρχος Daniel Hagari, ανακοίνωσε ότι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα επεκτείνονται και ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα ενταθούν απόψε, προετοιμάζοντας τις συνθήκες για μία χερσαία εισβολή, η οποία μπορεί να αποτελεί και θέμα ωρών αν όχι λεπτών.

Ο Hagari μάλιστα πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της πόλης της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν νότια, παρά τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις που συνεχίζονται εκεί.

“Τα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων “επιχειρούν δυναμικά” σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους τους στον πόλεμο με τη Χαμάς, και θα “συνεχίσουν να πλήττουν την πόλη της Γάζας και θα συνεχίσουν να καλούν τους πολίτες να εκκενώσουν το νότιο τμήμα”, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος των IDF.

Israel Palestinians
Εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας 2023 Abed Khaled/AP Photo

Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση των πάνω από 200 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ο Hagari είπε στους δημοσιογράφους να “αγνοήσουν τις φήμες“, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ψυχολογική τρομοκρατία.

Οι New York Times αναφέρουν μάλισα ότι η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή θα ήταν “εξαιρετικά επιζήμια” και θα απειλούσε την περιφερειακή σταθερότητα.

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για “κατάρρευση” των συνδέσεων και επικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει νέο στάδιο του πολέμου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Χαμάς, οι βομβαρδισμοί αυτοί είναι “οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου”, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι “προετοιμάζεται για σφαγές“.

Israel Palestinians
Εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας 2023 Abed Khaled/AP Photo

Ισραήλ: “Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας”

Η Χαμάς “θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση”, δήλωσε σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρεγκέβ.

“Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας”, συνέχισε.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι “πολύ διαφορετική” όταν ολοκληρωθούν.

“Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική”, πρόσθεσε.

Η Χαμάς ζητά από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει

Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε από όλον τον κόσμο “να αναλάβει αμέσως δράση” για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που εντάθηκαν σημαντικά απόψε στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας.

ΥΠΕΞ Ιορδανίας: Το Ισραήλ ξεκίνησε τον χερσαίο πόλεμο

Για μία ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων για τα επόμενα χρόνια, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι, κατηγορώντας το Ισραήλ πως “μόλις ξεκίνησε έναν χερσαίο πόλεμο στη Γάζα”.

Ο Σαφάντι ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι εάν κάποια χώρα καταψηφίσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την αραβική πρόταση που προωθεί το Αμάν για “ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Γάζα, αυτό θα σημαίνει ότι “εγκρίνει αυτόν τον παράλογο πόλεμο, αυτούς τους παράλογους σκοτωμούς” και κατέληξε πως “η ιστορία θα κρίνει“.

Ήχησαν σειρήνες και στο Ισραήλ

Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές σήμανε το βράδυ της Παρασκευής (27/10) και στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, σε μήνυμά της στην πλατφόρμα Telegram ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ “ως απάντηση στις σιωνιστικές σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων”.

Παράλληλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε απόψε, ότι η οργάνωση είναι “έτοιμη” να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

“Εάν ο Νετανιάχου αποφασίσει να μπει απόψε στη Γάζα, η αντίσταση είναι έτοιμη”, ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram ο Εζάτ αλ Ρίσεκ, προσθέτοντας ότι “η γη της Γάζας θα καταπιεί τα κομμάτια των (Ισραηλινών) στρατιωτών“.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έχασε την επαφή με τις ομάδες στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τις ομάδες της στη Γάζα με το ακόλουθο tweet:

Η επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων και οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας έρχονται λίγες ώρες αφότου είχε γίνει γνωστό πως είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων.

Μάλιστα, οι ΗΠΑ είχαν “ενεργές συνομιλίες” με το Ισραήλ σχετικά με μια παύση που θα επέτρεπε την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

“Πιστεύουμε απόλυτα ότι αν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια παύση που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων, τότε αυτό είναι κάτι που θα υποστηρίξουμε απόλυτα και πιστεύουμε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να το υποστηρίξει”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι ΗΠΑ “θα συνεχίσουν να πιέζουν τους εταίρους μας στην περιοχή” για την απελευθέρωση των ομήρων και πως “εάν αυτό απαιτεί μια τοπική, προσωρινή παύση για να γίνει, τότε το υποστηρίζουμε απόλυτα. Υποστηρίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια μπορεί να γίνει για να επιστρέψουν με ασφάλεια στις οικογένειές τους”.

Νωρίτερα, πηγές του Al Jazeera αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς “προχωρούν και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο“, ενώ τις ίδιες πληροφορίες μεταδίδει και το CNN, αφού διπλωματικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφεραν πως υπήρξε “σημαντική πρόοδος” στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, η αναφορά για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και αξιωματούχων της Χαμάς στο Κατάρ, έρχεται σε συμφωνία με την πρόσφατη ετοιμότητα του Ισραήλ να πληρώσει ένα τίμημα για την απελευθέρωση των ομήρων, την ανησυχία των ΗΠΑ για τις επιπτώσεις μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα και την άμεση ανάγκη της Παλαιστίνης για κατάπαυση του πυρός.

Τις τελευταίες ημέρες, η ισραηλινή κοινή γνώμη έχει αρχίσει να πιέζει την κυβέρνηση Νετανιάχου να αναβάλλει την εισβολή στη Γάζα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων. Αλλά κάθε συζήτηση για κατάπαυση του πυρός συνοδεύεται από σοβαρές εγγυήσεις. Εδώ είναι που το Κατάρ έρχεται ως μεσολαβητής, για να διασφαλίσει ότι οι Ισραηλινοί και η Χαμάς θα εκπληρώσουν τις όποιες υποχρεώσεις τους.

“Τεράστιο κατόρθωμα στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός”

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Ibrahim Fraihat από το Ινστιτούτο της Ντόχα, αναφέρει ότι η είδηση είναι μια “τεράστια κατόρθωμα” ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας.

Θα είναι μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, θα είναι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός [ή] θα είναι το τέλος αυτού του πολέμου;” δήλωσε ο Fraihat στο Al Jazeera.

“Γνωρίζουμε ότι υπήρξε μια πολύ ισχυρή ισραηλινή απόρριψη σε κάθε είδους κατάπαυση του πυρός, ακόμη και σε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός … Η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες, στη συνεδρίασή της, ζήτησε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και ήταν λίγο ντροπαλή ακόμη και να το πει. Έτσι, δεν υπάρχει καμία σοβαρή πίεση προς το Ισραήλ από την Ευρωπαϊκή Ένωση“, δήλωσε στο ίδιο μέσο.

Πηγές όμως αναφέρουν πως ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται και υπάρχει αισιοδοξία, παραμένουν ακόμα ζητήματα.

Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Εγγύς Ανατολής, Barbara Leaf βρίσκεται στη Ντόχα για συναντήσεις με την ηγεσία του Κατάρ, δήλωσε πρόσωπο που έχει ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το CNN, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι “κάθε δίαυλος είναι ένας πιθανός δίαυλος“.

“Ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές – έχουμε έναν στόχο και εμπιστεύομαι το κράτος του Ισραήλ και τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF)… και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να φέρουμε πίσω τους ομήρους και τους αγνοούμενους”, δήλωσε ο Gallant.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα