Αναστασιάδης - Νετανιάχου συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ

Αναστασιάδης - Νετανιάχου συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ

Ο Κύπριος πρόεδρος συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, με βασικό αντικείμενο την ενέργεια, αλλά και την ασφάλεια

Την πέμπτη συνάντηση τους μέσα σε ένα χρόνο είχαν το βράδυ της Κυριακής στα Ιεροσόλυμα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ενέργεια, η ασφάλεια, οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η συμφωνία Ισραήλ-Τουρκίας και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ «μοιράζονται κοινές προκλήσεις, αλλά και κοινές ευκαιρίες» στη συνεργασία για την ασφάλεια, στο φυσικό αέριο, στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, στο εμπόριο, στον τουρισμό και άλλους τομείς.

Αναστασιάδης: Μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον

Θα ήθελα να εκφράσω προσωπικά τόσο σε εσάς όσο και το λαό και την Κυβέρνηση του κράτους του Ισραήλ την ευγνωμοσύνη μου αλλά και των Κυπρίων για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρατε κατά τις πρόσφατες τρομακτικές δασικές πυρκαγιές στην Κύπρο

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Κύπριος πρόεδρος, "με χαρά που βρίσκομαι ξανά στην Ιερουσαλήμ και που έχω την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας πολλές από τις σημαντικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες. Αλλά πρώτα από όλα θα ήθελα να εκφράσω προσωπικά τόσο σε εσάς όσο και το λαό και την Κυβέρνηση του κράτους του Ισραήλ την ευγνωμοσύνη μου αλλά και των Κυπρίων για την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρατε κατά τις πρόσφατες τρομακτικές δασικές πυρκαγιές στην Κύπρο" συνέχισε.

"Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλής δουλειάς που κάναμε μαζί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών για να φέρουμε πιο κοντά τις χώρες μας" είπε με αφορμή τη βοήθεια από το Ισραήλ στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο νησί.

Είμαστε αξιόπιστοι εταίροι που συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων από την Ενέργεια στην Ασφάλεια με ένα πολύ ειλικρινή και ανοικτό πολιτικό διάλογο

"Είμαστε αξιόπιστοι εταίροι που συμμεριζόμαστε τις ίδιες απόψεις σε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων από την Ενέργεια στην Ασφάλεια με ένα πολύ ειλικρινή και ανοικτό πολιτικό διάλογο" συνέχισε και εξήγησε πως "έχουμε ενισχύσει τους τομείς συνεργασίας μας από τον τουρισμό, στην παιδεία και στις επιχειρήσεις, βελτιώνοντας την κοινή μας εκπαίδευση και μέσα από συνεχή συντονισμό έχουμε διαμορφώσει μια κοινή γλώσσα"

"Οι συχνές μας συναντήσεις – αυτή είναι η 5η μέσα σε ένα χρόνο – οι συχνές μας τηλεφωνικές επικοινωνίες και η διαφάνεια που μας χαρακτηρίζει είναι σημαντικά για τη στρατηγικής επιλογής συνεργασία μας και σημαντικά στην αλληλοκατανόηση των αναγκών των λαών και των κρατών μας" τόνισε ο κ. Αναστασιάδης που έβαλε το πλαίσιο των προσδοκιών του, λέγοντας πως επιζητά ενδυνάμωση διμερών σχέσεων στους τομείς της Ενέργειας, της Ασφάλειας, της Οικονομίας και του Εμπορίου.

Νετανιάχου: Με χαρά υποδέχομαι ξανά τον κ. Αναστασιάδη

Από την πλευρά του, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι «είναι χαρά να υποδέχομαι ξανά τον Πρόεδρο της Κύπρου, τον καλό μου φίλο Νίκο, είναι θαυμάσιο που σε ξαναβλέπω, καθώς και την αντιπροσωπεία σας στην Ιερουσαλήμ".

Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι δύο μικρές δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μοιραζόμαστε επίσης κοινές προκλήσεις αλλά και κοινές ευκαιρίες στη συνεργασία για την ασφάλεια, στο φυσικό αέριο, στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων

"Η Κύπρος και το Ισραήλ είναι δύο μικρές δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μοιραζόμαστε επίσης κοινές προκλήσεις αλλά και κοινές ευκαιρίες στη συνεργασία για την ασφάλεια, στο φυσικό αέριο, στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, το εμπόριο, τον τουρισμό και πολλούς τομείς" είπε και ανταπέδωσε τις ευχαριστίες για τη συνδρομή στο ζήτημα της πυρκαγιάς, με την αντίστοιχη κίνηση της Κύπρου πίσω στο 2010.

"Τα δύο κράτη μαζί με την Ελλάδα διεξήγαγαν κοινή άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιάς για να ενισχύσουμε την περιφερειακή μας συνεργασία σε καταστάσεις κρίσεως και είναι ακριβώς αυτά που κάνουν οι φίλοι, έρχονται προς βοήθεια ο ένας του άλλου αλλά συνεργάζονται και σε καλούς καιρούς για να βελτιώσουν τα πράγματα" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.fΠριν από την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.  Θέμα των συνομιλιών ήταν, επίσης, και η προετοιμασία της τρίτης συνάντησης κορυφής Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, η οποία θα γίνει αργότερα φέτος στα Ιεροσόλυμα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/ SIGMALIVE

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
SHARE: