Ανατολίτικα παζάρια από την Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Σε εξέλιξη το γεύμα των 28. Αλλάζει το πρόγραμμα της Συνόδου για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με Τουρκία

Τα παζάρια με την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε η Τουρκία, που δέχεται πολλαπλή πίεση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Η Αγκυρα ως εκ τούτου ζητά χρηματικά ανταλλάγματα, ώστε να δέχεται την επιστροφή στο έδαφος της μη Σύρων που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, η Ευρώπη όμως επιθυμεί πλέον συμφωνία για την επανεγκατάσταση και Σύρων προσφύγων.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με τα 3 δισεκ. ευρώ σε βοήθεια την οποία υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση.

"Ήδη δαπανήσαμε 10 δισεκ. δολάρια για 3 εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισεκ. ευρώ, από τότε έχουν περάσει τέσσερις μηνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με τα χρήματα αυτά, τα 3 δισεκ. ευρώ", τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Το γεύμα μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής διαφοροποιείται και ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου πρωθυπουργού. Μετά το γεύμα θα ακολουθήσει η Σύνοδος των 28 ηγετών και μετά το τέλος της θα επιστρέψει ο κ.Νταβούτογλου για το δείπνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι 28 σε μια κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος της σημερινής Συνόδου, από την ευρωπαϊκή πλευρά είναι να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να πηγαίνει πέρα από τα όσα συμφώνησε ο Ντόναλντ Τουσκ με τον κ.Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η Τουρκία καλείται να δεχθεί την επανεισδοχή όχι μόνο όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά ενδεχομένως τους μη Σύρους πρόσφυγες ή ακόμα και τους ίδιους τους Σύρους, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό, Τουρκία, Σύνοδος Κορυφής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συμμαχία Μέρκελ-Τσίπρα για πίεση σε Τουρκία και για ανοιχτά σύνορα

Νέο προσχέδιο χωρίς αναφορά σε κλείσιμο συνόρων

SHARE:

24Media Network