Αναβολή των διαπραγματεύσεων για την Συρία

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (C) meets with representatives of Syria's political opposition in Moscow on January 27, 2017.
UN-hosted negotiations on the Syrian conflict planned for February 8 in Geneva have been postponed until the end of that month, Russian Foreign Minister Sergei Lavrov said on January 27. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (C) meets with representatives of Syria's political opposition in Moscow on January 27, 2017. UN-hosted negotiations on the Syrian conflict planned for February 8 in Geneva have been postponed until the end of that month, Russian Foreign Minister Sergei Lavrov said on January 27. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV AFP

Αναβλήθηκαν για τα τέλη του Φεβρουαρίου οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη που προβλέπονταν για τις 8 του ιδίου μήνα, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ. Η Μόσχα ελπίζει σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Τουρκία και το Ιράν για τη Συρία

Αναβλήθηκαν για τα τέλη Φεβρουαρίου οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που προβλεπόταν να αρχίσουν στις 8 του ίδιου μήνα στη Γενεύη, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος υπουργός κατά την έναρξη συνάντησής του στη Μόσχα με Σύρους αντιπολιτευόμενους, η οποία αποσκοπεί σε έναν απολογισμό των διαπραγματεύσεων που έγιναν στην Αστάνα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Τρίτη και έφεραν στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης στην Συρία εκπροσώπους των συριακών αρχών και μαχητές των ανταρτών.

Στη συνάντηση αυτή στη Μόσχα με τον Λαβρόφ αρνήθηκαν να μετάσχουν κάποιοι αξιωματούχοι της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκονται στην εξορία, ενώ ένας εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) που είχε επίσης προσκληθεί δήλωσε ότι θα μετάσχει.

Στη Μόσχα είχαν προσκληθεί συνολικά 25 Σύροι αντιπολιτευόμενοι, αλλά σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται εκεί μόνον 8 πήγαν σήμερα το πρωί.

Στη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών δεν είχαν εξάλλου προσκληθεί εκπρόσωποι των ανταρτών που μετείχαν στις συνομιλίες στην Αστάνα τη Δευτέρα και την Τρίτη.

"Βάσει της εμπειρίας μας για περισσότερα από πέντε χρόνια, είμαστε βέβαιοι ότι αν δεν θέσουμε στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αρχίσουμε μια συγκεκριμένη δουλειά", σημείωσε ο Λαβρόφ.

Οι Ρώσοι δήλωσαν ότι έδωσαν στην Αστάνα στους αντάρτες ένα σχέδιο Συντάγματος το οποίο έχει συνταχθεί με δική τους μέριμνα. Ωστόσο πηγή από την αντιπροσωπεία των ανταρτών που μετείχε στις συνομιλίες στην Αστάνα δήλωσε την Τρίτη στο AFP ότι το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε και ότι οι αντάρτες δεν ήθελαν να το συζητήσουν.

"Κρίνουμε ότι όλοι οι Σύροι, ενόψει της προετοιμασίας της συνόδου της Γενεύης, θα πρέπει να εξοικειωθούν με το σχέδιο αυτό", κατέληξε ο Λαβρόφ.

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία ελπίζει πως η συνεργασία της με την Τουρκία και το Ιράν για τη Συρία θα είναι μακροπρόθεσμη.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν υποστήριξαν μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εμπολέμων στη Συρία αυτήν την εβδομάδα και συμφώνησαν να επιτηρούν την τήρησή της.

SHARE:

24Media Network