Ανδαλουσία: Παραιτείται ο τοπικός πρωθυπουργός

Ανδαλουσία: Παραιτείται ο τοπικός πρωθυπουργός

Σκάνδαλο διαφθοράς ρίχνει την κυβέρνηση της Ανδαλουσίας. Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χοσέ Αντόνιο Γκρίναν. Διαβάστε τι δήλωσε

Ο επικεφαλής της τοπικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας Χοσέ Αντόνιο Γκρίναν ανακοίνωσε ότι υποβάλει παραίτηση εν των μέσω έρευνας που γίνεται για κρούσματα διαφθοράς στην τοπική κυβέρνηση, τα οποία έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του λαού προς τους κυβερνήτες του.

"Η παραίτηση την οποία δημοσιοποιώ σήμερα αφού έλαβα τη σχετική απόφαση θα ισχύσει από το τέλος των θερινών διακοπών" δηλαδή τον Σεπτέμβριο δήλωσε ο αξιωματούχος που βρίσκεται στην προεδρία της Ανδαλουσίας από τετραετίας. Να σημειωθεί ότι οι Σοσιαλιστές έχουν εκεί το μονοπώλιο στην τοπική κυβέρνηση από το μακρινό 1978.

Πάντως μετά τις περιφερειακές εκλογές που έγιναν το 2012, μη διαθέτοντας πλέον την απόλυτη πλειοψηφία, οι Σοσιαλιστές προκειμένου να σχηματίσουν την κυβέρνηση συμμάχησαν με το αυτονομιστικό κόμμα Izquierda Unida.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι στο επίκεντρο έρευνας για κατάχρηση χρηματικών ποσών κατά τα έτη 2001-2010 και μάλιστα από την κρατική επιδότηση για αναξιοπαθείς και προβηματικές επιχειρήσεις. Τα ποσά αυτά αγγίζουν συνολικά τα 136 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με δημοσιεύματα αναδαλουσιανών μμε.

Τώρα η έρευνα έφθασε μέχρι τον ίδιο τον Γκρίναν που σημειωτέον ήταν ο σύμβουλος για οικονομικά ζητήματα στην τοπική κυβέρνηση μεταξύ των ετών 2004-2009. Η έρευνα άγγιξε και την προκάτοχό του στο αξίωμα αυτό, την Μαγκνταλέν Αλβάρεθ, που διετέλεσε στην κεντρική κυβέρνηση υπουργός Μεταφορών.

"Δεν υπάρχουν νομικά ερείσματα που να τεκμηριώνουν δίωξη σε βάρος μου" διακήρυξε σήμερα ο Γκρίναν.

Η ανδαλουσιανή κυβέρνηση, στηρίζοντας δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους γιατί λόγω της κρίσης δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, αλλά και παρέχοντας συσσίτιο σε υποσιτιζόμενα παιδιά ασκεί κοινωνική πολιτική πολύ διαφορετική από την πολιτική οικονομικής λιτότητας που εφαρμόζει στη Μαδρίτη η συντηρητική κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network