Σιβηρία SOS: Ανεξέλεγκτες οι φωτιές – Η Ρωσία εξετάζει ακόμη και ενδεχόμενο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Σιβηρία SOS: Ανεξέλεγκτες οι φωτιές – Η Ρωσία εξετάζει ακόμη και ενδεχόμενο βοήθειας από τις ΗΠΑ
Χάος από το μέγεθος της φωτιάς στη Σιβηρία AP

Οι φλόγες καίνε ανεξέλεγκτα αχανείς εκτάσεις στη Σιβηρία. Πολλές περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ενώ η Μόσχα εξετάζει ενδεχόμενη να δεχθεί συνδρομή των Αμερικανών στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Η Ρωσία μπορεί να δεχθεί την βοήθεια των ΗΠΑ στον τομέα της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες πόλεις έχουν καλυφθεί από πυκνά στρώματα καπνού, ενώ οι φλόγες μοιάζουν να επεκτείνονται ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, πάνω από 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ πολλά μέτωπα έχουν ξεσπάσει σε δύσβατες περιοχές. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση ότι το κόστος πρόσβασης των πυροσβεστών σε αυτές τις περιοχές θα είναι σημαντικά υψηλότερο από τι κόστος της καταστροφής που θα αφήσουν πίσω τους οι φλόγες.

Οι φωτιές της Σιβηρίας από το διάστημα AP

Σε πολλές περιοχές έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Πυκνοί καπνοί από τις φλόγες στη Σιβηρία AP

 

«Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς συναδέλφους για την πρότασή τους να βοηθήσουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Σιβηρία αυτή την στιγμή έχει δημιουργηθεί ένας ισχυρός στόλος αεροσκαφών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ωστόσο δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόταση», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης διεθνών δραστηριοτήτων του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών Βλαντίμιρ Σολοβιόφ.

Δορυφορικές φωτογραφίες από τις φωτιές στη Σιβηρία AP

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία επανειλημμένα κατά το παρελθόν είχε προτείνει βοήθεια στις ΗΠΑ στον τομέα της κατάσβεσης των πυρκαγιών στις πολιτείες του Νέου Μεξικού και της Καλιφόρνιας, αλλά η αμερικανική πλευρά δεν την είχε δεχθεί. Ωστόσο το 2005 και το 2012 οι ΗΠΑ δέχθηκαν την ρωσική βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών που είχαν προκαλέσει οι τυφώνες «Κατρίνα» και «Σάντυ».

Το βράδυ της Τετάρτης ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κατά την διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε να συνδράμει η χώρα του την Ρωσία στο έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στη Σιβηρία.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν «εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του για την τόσο προσεκτική αντιμετώπιση, την πρόταση για βοήθεια και υποστήριξη» επισημαίνοντας ότι η ρωσική πλευρά αν κρίνει ότι είναι αναγκαία θα την αξιοποιήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα