Ανησυχία στη Μολδαβία: Η ανάκληση διατάγματος από τον Πούτιν και οι κατηγορίες για… ουκρανική εισβολή

Ανησυχία στη Μολδαβία: Η ανάκληση διατάγματος από τον Πούτιν και οι κατηγορίες για… ουκρανική εισβολή
Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η Μολδαβία απέρριψε τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εισβάλει στην Υπερδνειστερία, σε συνέχεια της απόφασης του Πούτιν να ανακαλέσει προεδρικό διάταγμα από το 2012.

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά η περιοχή της Μολδαβίας που φιλοξενεί φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα, πυροδοτώντας για ακόμη μια φορά φήμες ενόψει μάλιστα και της συμπλήρωσης ενός έτους από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακαλέσει προεδρικό διάταγμα του 2012, με το οποίο αναγνωριζόταν η κυριαρχία της Μολδαβίας σχετικά με την επίλυση της κρίσης στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας -όπου η Ρωσία διατηρεί “ειρηνευτικές δυνάμεις”- συνιστά σαφή κλιμάκωση των προσπαθειών του να υπονομεύσει το μολδαβικό κράτος.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκληση του διατάγματος του 2012 δεν υποδηλώνει πως ο Πούτιν σκοπεύει να επιτεθεί στη Μολδαβία, “μια επιχείρηση για την οποία δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα“.

Η Υπερδνειστερία είναι ένα βαριά οπλισμένο κομμάτι της Μολδαβίας που φιλοξενεί φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Δημιουργήθηκε όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε το 1990. Η Σοβιετική Δημοκρατία της Μολδαβίας επεδίωξε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα, αλλά η ρωσοκρατούμενη περιοχή της Υπερδνειστερίας ήθελε να παραμείνει στην ΕΣΣΔ.

Μετά την τελική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ένας σύντομος εμφύλιος πόλεμος οδήγησε στη de facto ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας από τη Μολδαβία.

Μπρα ντε φερ Ρωσίας – Μολδαβίας

Της απόφασης του Βλαντίμιρ Πούτιν για ανάκληση του προεδρικού διατάγματος είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στις οποίες διαπίστωνε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τη μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2,6 εκατ. κατοίκων είναι “πολύ τεταμένες” εξαιτίας καταγγελιών της φιλοδυτικής προέδρου Μάγια Σάντου περί ρωσικού σχεδίου αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας μετά από επιχείρηση “ψευδούς σημαίας”.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Μόσχας, η Ουκρανία σχεδιάζει να οργανώσει επίθεση από δήθεν ρωσικές δυνάμεις από την Υπερδνειστερία. Σκοπός της είναι, υποστηρίζει, να χρησιμοποιήσει αυτή την υποτιθέμενη επίθεση ως πρόσχημα για την εισβολή.

Σηκώνοντας το γάντι, η Μολδαβία απέρριψε τους ισχυρισμούς του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας και κάλεσε τη Μόσχα να επανέλθει στην τάξη.

Ζητάμε να επικρατήσει ηρεμία και από το κοινό να λαμβάνει πληροφορίες από επίσημες και αξιόπιστες πηγές της Δημοκρατίας της Μολδαβίας” ανέφερε η ανακοίνωση και προσέθετε: “Οι θεσμοί μας συνεργάζονται με ξένους εταίρους και το κοινό θα ενημερώνεται αμέσως αν υπάρξουν απειλές εναντίον της χώρας”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα