Ο Πούτιν ενισχύει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας – Ανησυχία στη Δύση για τις επόμενες κινήσεις του

Ο Πούτιν ενισχύει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας – Ανησυχία στη Δύση για τις επόμενες κινήσεις του
Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Στο διάγγελμα του για την "Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας", ο Βλαντίμιρ Πούτιν προέβη σε νέες ανακοινώσεις για τα πυρηνικά. Απειλές Μεντβέντεφ και συναγερμός στη Δύση.

Την ενίσχυση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου και την μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή την σημερινή (23/02) γιορτή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Σε διάγγελμά του για την “Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας”, στον απόηχο της αναστολής της συμμετοχής της Μόσχας από τη συμφωνία New START για τα πυρηνικά, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι φέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat (γνωστών στη Δύση ως «Satan 2»).

Παράλληλα, “θα συνεχίσουμε τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος-εδάφους Kinzhal και θα ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων Zircon” είπε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν AP PHOTO

Ανησυχία στη Δύση

Σημειώνεται πως στη Δύση, μετά την απόφαση αυτή, εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για το πώς θα κινηθεί ο ρώσος πρόεδρος το επόμενο διάστημα, δεδομένου μάλιστα ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέπει τη διενέργεια ελέγχων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της.

“Πρόκειται περισσότερο για πυρηνικό εκβιασμό, αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνο” θεωρεί ο Andrei Kolesnikov του think tank Carnegie Endowment for International Peace, “επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο Πούτιν στο μέλλον και τι έχει στο μυαλό του”.

“Για να αποφύγουμε τον πυρηνικό πόλεμο, είναι προτιμότερο να υπάρχει τουλάχιστον ένα πλαίσιο προσθέτει στο BBC, σχολιάζοντας την απόσυρση της Ρωσίας από τη New START. “Με την απώλεια αυτού του πλαισίου γινόμαστε μάρτυρες της πραγματικής απειλής ενός πυρηνικού πολέμου”.

Όπως λένε, ο πρόεδρος Πούτιν μέσω της ομιλίας του εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιβιώσει των διεθνών κυρώσεων και – παρά τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία – να βγει νικήτρια, σε μια ένδειξη ότι δεν αναζητά κάποιο συμβιβασμό ή κάποια διέξοδο.

“Νομίζει ότι διαθέτει αποθέματα για τη συνέχιση του πολέμου και της αντιπαράθεσης. Πρόκειται για ένα κακό σημάδι” παρατηρεί ο Andrei Kolesnikov. “Έχει διακόψει κάθε σύνδεση με τις δυτικές χώρες. Δεν είναι έτοιμος να δώσει ένα τέλος σε αυτή την καταστροφή. Θα συνεχίσει”.

Εκτόξευση πυραύλου (φωτογραφία αρχείου) AP

Νέες απειλές Μεντβέντεφ

Την ίδια στιγμή, νέες απειλές κατά της Ουκρανίας και της Δύσης εκτόξευσε ο στενός συνεργάτης του Πούιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος εμφανίζεται συχνά με ακραία ρητορική. “Εάν η Ρωσία χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα διαμελιστεί. Θα διαλυθεί” είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Ο ρώσος πολιτικός επανέλαβε τις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, επαναφέροντας στην επικαιρότητα το σχετικό άρθρο του ρωσικού συντάγματος, σύμφωνα με το οποία η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και πυρηνικά, αν κρίνει ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα.

Ισχυρίστηκε, δε, ότι “η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη New START θα έχει τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο γενικότερα, και στις ΗΠΑ ειδικότερα”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα