Ανησυχία στις ΗΠΑ μετά το διάγγελμα Πούτιν: “Παίρνουμε σοβαρά” τις απειλές για τα πυρηνικά

Ανησυχία στις ΗΠΑ μετά το διάγγελμα Πούτιν: “Παίρνουμε σοβαρά” τις απειλές για τα πυρηνικά
Βλαντίμιρ Πούτιν 2022 Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Σοβαρά φαίνεται πως παίρνει ο Λευκός Οίκος την απειλή του Ρώσου προέδρου περί προσφυγής στο πυρηνικό όπλο, κλιμακώνοντας έτσι τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παγκόσμια ανησυχία μετά τις απειλές που εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν περί προσφυγής στο πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να δηλώνουν δια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου πως “παίρνουν σοβαρά” τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου, περνώντας στην αντεπίθεση, ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές», εάν το κάνει πράξη.

«Πρόκειται για μία ανεύθυνη ρητορική εκ μέρους μίας πυρηνικής δύναμης, όμως δεν είναι ανακόλουθη με τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται εδώ και επτά μήνες και το παίρνουμε αυτό στα σοβαρά», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC.

«Παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε τη στρατηγική τους διάταξη έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τη δική μας αν υπάρξει ανάγκη. Αυτήν τη στιγμή τίποτε δεν υπαγορεύει ότι υπάρχει ανάγκη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Πούτιν και την κινητοποίηση των 300.000 εφέδρων, ο Τζον Κίρμπι απάντησε χαρακτηριστικά: “Την περιμένουμε”.

“Για να προστατεύσουμε την πατρίδα, την κυριαρχία της θεωρώ απαραίτητο να στηρίξω την απόφαση του γενικού επιτελείου στρατού για μερική επιστράτευση των εφέδρων, όσων έχουν ήδη υπηρετήσει στον στρατό και έχουν μια κατάλληλη εμπειρία”, σημείωσε ο Πούτιν δικαιολογώντας την απόφασή του.

Αυτό δείχνει αδιαμφισβήτητα ότι δυσκολεύεται στο στρατιωτικό πεδίο“, πρόσθεσε ο πρώην ναύαρχος. Ο Πούτιν “έχει προβλήματα με λιποταξίες, αναγκάζει τους τραυματίες να επιστρέφουν στη μάχη, επομένως υπάρχει σαφώς πρόβλημα στρατολόγησης”, εξήγησε.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης έτοιμος να “χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα”, ενώ πρόσθεσε πως όσοι προσπαθούν να εκβιάσουν τη Ρωσία με τη χρήση πυρηνικών όπλων “θα διαπιστώσουν ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους”. Συγκεκριμένα δήλωσε “Δεν μπλοφάρω”. Παράλληλα, ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

Στόλτενμπεργκ: “Επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική” του Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών όπλων

Η επιστράτευση χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και η απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί μια «επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στην αρχισυντάκτρια του Reuters, Αλεσάντρα Γκαλόνι, σε συνέντευξή του ότι η πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά αυτή θα κλιμακώσει τη σύγκρουση που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

“Πρόκειται για επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών”, είπε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. “Δεν είναι κάτι καινούργιο, το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν”, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. “Θα παραμείνουμε ήρεμοι και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία”, συμπλήρωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι κινήσεις του Πούτιν δείχνουν “ότι ο πόλεμος δεν οδεύει σύμφωνα με τα σχέδιά του” και είναι σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος έκανε “ένα μεγάλο λάθος υπολογισμό“.

Κίνα: Έκκληση για “κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου” μετά την ομιλία Πούτιν

Η Κίνα έκανε σήμερα έκκληση για “κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου” στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνει σεβαστή “η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών“, μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστές, οι στόχοι και οι αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να τηρηθούν, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλειά τους και να στηριχθούν όλες οι προσπάθειες για μια ειρηνική επίλυση των κρίσεων”, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ουάνγκ Ουενμπίν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

“Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να θέσουν σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και να βρουν μια λύση που να διευθετεί τις θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών το συντομότερο δυνατό”, πρόσθεσε. “Η Κίνα (…) είναι έτοιμη να εργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να συνεχίσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης”, συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση αυτή δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τις προηγούμενες που είχε κάνει το Πεκίνο, με τις οποίες ζητούσε και πάλι διάλογο για την κατάπαυση του πυρός.

Η Κίνα έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία όλων των χωρών που εμπλέκονται στον πόλεμο, όμως αρνήθηκε να καταδικάσει ρητά τις ενέργειες της Ρωσίας. Τον Μάρτιο, ο μόνιμος αντιπρόσωπός της στον ΟΗΕ, ο Ζανγκ Τζουν, διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο «επαναλαμβάνει πάντα ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα «τις θεμιτές ανησυχίες» όλων των εμπόλεμων πλευρών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Κινέζο ομόλογό του σε μια περιφερειακή σύνοδο στο Ουζμπεκιστάν.

“Οι απειλές του Πούτιν να ληφθούν στα σοβαρά”

Η σημερινή ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σ’ αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, δήλωσε στο Sky News η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν.

“Είναι σαφώς κάτι που θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση – δεν είμαι σίγουρη ότι την ελέγχει ούτε αυτός πραγματικά. Πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση”, δήλωσε η Κίγκαν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε πως η “Η μερική κινητοποίηση των ρωσικών στρατευμάτων είναι μια κακή και λάθος εξέλιξη” προσθέτοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για το επόμενο βήμα.

“Πάνω από όλα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην ρίξουμε λάδι στη φωτιά”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο στο φλαμανδόφωνο τηλεοπτικό σταθμό VRT ερωτηθείς σχετικά με το διάγγελμα του Προέδρου της Ρωσίας.

“Πιστεύω ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε με την απαραίτητη ψυχραιμία. Δεν πρέπει να προκαλέσουμε αλλά ούτε να τρομοκρατηθούμε. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία”, συμπλήρωσε ο ντε Κρόο ο οποίος αναφέρθηκε στη βοήθεια ύψους 55 εκατ. ευρώ που έχει αποστείλει το Βέλγιο στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου. Όσον αφορά την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, ο Βέλγος Πρωθυπουργός τόνισε ότι “” επισημαίνοντας πως “πάλι πριν από λίγους μήνες, η Ρωσία είχε πει το ίδιο. Το ΝΑΤΟ τότε αντέδρασε πολύ ψύχραιμα. Πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνουμε και τώρα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα