Ανοίγει το πρώτο υποθαλάσσιο Δάσος και Μουσείο του κόσμου, ανοικτά της Κύπρου

Ανοίγει το πρώτο υποθαλάσσιο Δάσος και Μουσείο του κόσμου, ανοικτά της Κύπρου
Υποθαλάσσιο Μουσείο Γλυπτών Αγίας Νάπας (MUSAN)

Εγκαινιάζεται στις 31 Ιουλίου, στην Αγία Νάπα κάτι μοναδικό - στο MUSAN θα κολυμπάς μεταξύ φύσης και τέχνης.

Η Αγία Νάπα αναπτύσσεται ραγδαία και πέρα από τη νέα Μαρίνα, τους ουρανοξύστες και τις πολυτελείς κατοικίες που κατασκευάζονται με γοργούς ρυθμούς, ένα ακόμα αξιοθέατο πρόκειται να λειτουργήσει και μάλιστα σύντομα.

Συγκεκριμένα, στις 31 Ιουλίου 2021, θα εγκαινιαστεί το πρώτο Υποθαλάσσιο Μουσείο Γλυπτών Αγίας Νάπας (MUSAN), το μοναδικό στον κόσμο, το οποίο θα περιλαμβάνει 93 έργα του καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο.

Ο καλλιτέχνης, είναι ένας από τους πιο διάσημους εκπροσώπους του κινήματος eco-art, ο οποίος έχει σχεδιάσει τα αγάλματα με τέτοιο τρόπο και με τέτοια υλικά, έτσι ώστε να ελκύουν τη θαλάσσια ζωή. Θα εκτεθούν σε διαφορετικά βάθη, προκειμένου να δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα.

Ο καλλιτέχνης Jason deCaires Taylor

Τα αγάλματα κατασκευάζονται από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, και δεν θα επηρεάζουν δυσμενώς τον εκθεσιακό χώρο. Το σημείο στο οποίο θα βρίσκονται, είναι μια αμμώδης περιοχή, σε απόσταση 200 μέτρα από την ακτογραμμή της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με το πέρασμα του χρόνου, η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί χάρη στο μουσείο.

Οι επισκέπτες του Μουσείου μπορεί να είναι δύτες αλλά και κολυμβητές με μία απλή μάσκα θαλάσσης. Το όλο εγχείρημα είναι ένα ταξίδι στην σχέση του ανθρώπου και της φύσης, όπως την εμπνεύστηκε ο Jason deCaires Taylor, ο αναγνωρισμένος Βρετανός γλύπτης, ο οποίος σχεδίασε, επίσης, και το πρώτο υποθαλάσσιο πάρκο γλυπτικής (Molinere Underwater Sculpture Park) στη Γρανάδα. Το συγκεκριμένο έχει ενταχθεί στον κατάλογο των 25 θαυμάτων του κόσμου, σύμφωνα με το National Geographic. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την γνώση και τις δεξιότητες του ως γλύπτης, θαλάσσιος συντηρητής, υποβρύχιος φωτογράφος και εκπαιδευτής scuba diving για να δημιουργήσει μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία συμπληρώνουν τον εκθεσιακό χώρο, ενώ βελτιώνουν τη θαλάσσια ζωή.

Ο κριτικός τέχνης Dr. David De Russo έγραψε ότι τα έργα του Taylor είναι ένα μία ζωντανή, εξελισσόμενη έκθεση, η οποία αλλάζει, αναπτύσσει και δημιουργεί νέα ζωή. Εκπέμπουν ελπίδα και προκαλούν αφύπνιση για το περιβάλλον. Για αυτόν τον λόγο, είναι τεράστια τιμή και χαρά, για τη θάλασσα της Κύπρου, να φιλοξενεί – από αυτόν το μήνα – ένα τόσο σημαντικό έργο τέχνης μεταφέροντας τόσο σημαντικά και ουσιώδη μηνύματα.

Το μουσείο είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας μεταξύ του Δήμου της Αγίας Νάπας και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών της Κύπρου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα