Aνθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Αναχωρεί πλοίο από την Κύπρο – Πλωτή πλατφόρμα φτιάχνουν οι ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 5'
Aνθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα
Aνθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα AP

Όσο οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Γάζα, η Δύση γίνεται γροθιά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της.

Ένα πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Γάζα, το πρώτο φορτίο προς τον θύλακα κατά μήκος ενός θαλάσσιου διαδρόμου που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι θα ανοίξει μέχρι την Κυριακή, ετοιμάζεται να φύγει από την Κύπρο, την ώρα που οι συνθήκες στην περιοχή ολοένα και επιδεινώνονται και η ανθρωπιστική κρίση γίνεται όλο και πιο σοβαρή.

Όπως δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου (09/03) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο Φιλολογικό Μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ στην Πάφο, το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από τη Λάρνακα για υλοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, οι κάτοικοι της οποίας λαμβάνουν ήδη εδώ και αρκετές ημέρες ανθρωπιστική βοήθεια και από αέρος.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τον ανθρωπιστικό διάδρομο και το σχέδιο “Αμάλθεια” ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του πρώτα και πάνω από όλα για το γεγονός ότι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, με επιμονή τυγχάνει αυτής της διεθνούς αναγνώρισης. Σημείωσε ότι “είχαμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που το παρουσίασα στη διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι”.

“Να σας αναφέρω ότι το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από τη Λάρνακα, δεν μπορώ να πω την συγκεκριμένη ώρα για λόγους ασφάλειας, αντιλαμβάνεστε”, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι “είμαστε σε συνεχή επαφή από την μια με τα κράτη που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία -είδατε και την σχετική ανακοίνωση- την ίδια στιγμή χαίρομαι γιατί γινόμαστε αποδέκτες μετά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηλεφωνημάτων από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ή Υπουργούς Εξωτερικών για να μας εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε αυτή την πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία που γίνεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς”.

Ο Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρεί άριστες σχέσεις στην περιοχή με όλα τα γειτονικά κράτη και προσπαθεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων της να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων.

“Θεωρώ ότι είναι μια εξέλιξη -σεμνά και ταπεινά πάντα – αυτό που λέμε ότι η χώρα μας, μπορεί, ναι, να αποτελέσει πυρήνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, αλλά θέλω να το επαναλάβω, πάντα σεμνά και ταπεινά”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γάζα: Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν πλωτή πλατφόρμα

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την κατασκευή μίας πλωτής πλατφόρμας για να μεταφέρει δια θαλάσσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Όπως δήλωσε χθες, Παρασκευή (08/03) ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, η κατασκευή πλωτής πλατφόρμας και μιας γέφυρας θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα ή ενδεχομένως και δύο μέχρι να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον αμερικανικό στρατό.

Παράλληλα για την κατασκευή θα απαιτηθούν πιθανότατα έως και 1.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό.

Ο αμερικανικός στρατός αναμένει ότι η πλωτή πλατφόρμας θα επιτρέψει την παράδοση 2 εκατομμυρίων γευμάτων καθημερινά στους Παλαιστίνιους, ενώ θα αποτελεί σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς να αναπτυχθεί αμερικανικό προσωπικό απευθείας στην εμπόλεμη ζώνη.

Όλα αυτά ενώ οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζονται, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ το Σάββατο (09/03).

O OHE σε επαφή με εταίρους στην Κύπρο για τον θαλάσσιο διάδρομο

Η ομάδα του ΟΗΕ με επικεφαλής την Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανοικοδόμησης για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαγκ συντονίζει σε συνεργασία με τους εταίρους στην Κύπρο την επιχείρηση του θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε χθες, Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

“Η Ζίγκριντ Κάαγκ, η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανοικοδόμησης για τη Γάζα έχει μια τεχνική ομάδα στην Κύπρο για να συνεργαστεί με τους εταίρους που το οργανώνουν και έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις για την πρωτοβουλία ως πρόσθετη οδό πρόσβασης στη Γάζα”, είπε.

“Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες των συγκεκριμένων θαλάσσιων αποστολών ή του κτιρίου της αποβάθρας ή του λιμανιού διαχειρίζονται απο τους εταίρους της πρωτοβουλίας”, σημείωσε ο κ. Ντουζαρίκ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ συνέχισε λέγοντας ότι “όλα κινούνται γρήγορα. Η κ. Kάγκ και η ομάδα της είχαν έρθει σε επαφή με τους εταίρους. Στην Κύπρο είχε βρεθεί και ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ. Η ομάδα της κ. Κάαγκ παραμένει στη Κύπρο”.

Θέλω να πω, ανέφερε, “σε γενικές γραμμές, είναι μια πολύ δυναμική κατάσταση και τα πράγματα αλλάζουν”..

“Είναι σαφές ότι δεν είμαστε επιχειρησιακός εταίρος σε αυτόν τον θαλάσσιο διάδρομο. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε μια δήλωση, η οποία νομίζω ότι ήταν πολύ σαφής. Το κάνουν αυτό, και είναι επίσης σε επαφή με την κ. Κάαγκ, δεδομένου ότι της δόθηκε εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την ασφαλή και αποτελεσματική και μεγάλης κλίμακας διανομή βοήθειας και να μην ξεχάσουμε και την ανοικοδόμηση”, είπε.

Προφανώς λοιπόν, πρόσθεσε, “αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι συνεργάτες έχουν συγκεντρωθεί εκεί. Είναι φυσιολογικό να βρισκόμαστε στο σημείο και να τους μιλάμε για να βεβαιωθούμε ότι όλες οι προσπάθειες, όλα τα χρήματα που θα δαπανηθούν, όλη η βοήθεια που θα σταλεί θα παραδοθεί με ασφάλεια και με τον ίδιο συντονισμένο τρόπο όπως δυνατόν”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα