Αντιδράσεις από Ιράν και Τουρκία μετά την απόφαση της Χάγης

Διαβάζεται σε 3'
Γάζα
Παλαιστίνιοι στα ερείπια της Γάζας (AP Photo/Adel Hana)

Τουρκία και Ιράν χαιρέτησαν την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που προστατεύει τους Παλαιστίνιους από γενοκτονία.

Την έκκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης προς το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, σχολίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει υποστηρίξει ουκ ολίγες φορές ότι οι ισραηλινές επιθέσεις προκαλούν γενοκτονία της Παλαιστίνης, χαρακτήρισε πολύτιμη την απόφαση της Χάγης.

«Θεωρώ πολύτιμη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα και την χαιρετίζω. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αθώων Παλαιστινίων πολιτών δεν θα μείνουν ατιμώρητα.

Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή, η οποία είναι δεσμευτική για τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης (σ.σ. για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος) κατά της Γενοκτονίας, θα θέσει τέλος στις επιθέσεις του Ισραήλ που γίνονται χωρίς διακρίσεις σε βάρος γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και να συμπαραστεκόμαστε στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε οι ισραηλινές αρχές να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη αφού το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Σήμερα, οι αρχές του ισραηλινού ψευδοκαθεστώτος… πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη δικαιοσύνη για διάπραξη γενοκτονίας και πρωτοφανών εγκλημάτων πολέμου κατά των Παλαιστινίων», ανέφερε ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν με ανάρτηση στην πλατφόρμα X.

Η εν λόγω τοποθέτηση έρχεται μετά την έγκριση του Δικαστηρίου της Χάγης, ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας.

Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Την παραπάνω ετυμηγορία χλεύασε το Ισραήλ, με τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας της χώρας να την χαρακτηρίζει “κουραφέξαλα”.

“Χάγη και κουραφέξαλα”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σε ανάρτηση στο Twitter.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα