Παλαιστίνη: Όχι στη γενοκτονία λέει η Χάγη, “κουραφέξαλα” απαντάει το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 4'
Η απόγνωση του πολέμου στη Γάζα
Η απόγνωση του πολέμου στη Γάζα AP Photo Abed Khaled

Το δικαίωμα των Παλαιστινίων να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας, αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η απάντηση του Ισραήλ και η ένθερμη υποστήριξη του Ερντογάν.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας.

Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Την παραπάνω ετυμηγορία χλεύασε το Ισραήλ, με τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας της χώρας να την χαρακτηρίζει “κουραφέξαλα”.

“Χάγη και κουραφέξαλα”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σε ανάρτηση στο Twitter.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει από το Δικαστήριο της Χάγης να κρίνει ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας στην Γάζα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία, η οποία έχει επικρίνει με σφοδρότητα τις ισραηλινές επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας, παρακολουθεί στενά την διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο και αναμένει «θετική έκβαση».

Πάντως, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν θα αποφασίσει με την σημερινή του ετυμηγορία αν το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας στην Γάζα.

Μία απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης, η οποία θα κρίνει αν οι κατηγορίες περί διάπραξης γενοκτονίας στοιχειοθετούνται, θα χρειασθεί εξέταση της υπόθεσης εις βάθος, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

“Κανείς δεν θα μας σταματήσει”

«Οι γενοκτονίες ποτέ δεν αναγγέλλονται εκ προοιμίου», δήλωσε η Αντίλα Χασίμ, συνήγορος της Νότιας Αφρικής κατά την ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε ενώπιον του Δικαστηρίου στις αρχές του μήνα.

«Αλλά αυτό το Δικαστήριο έχει στην διάθεσή του αποδείξεις των 13 τελευταίων εβδομάδων που δείχνουν κατά αναμφισβήτητο τρόπο ένα μοντέλο συμπεριφοράς και πρόθεση που δικαιολογεί τον ευλογοφανή ισχυρισμό περί πράξεων γενοκτονίας», είπε.

Η υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Παντόρ δήλωσε ότι η Νότια Αφρική «διατηρεί την ελπίδα» και ότι το σημαντικό είναι «να έρθει στο φως η μοίρα των αθώων στην Παλαιστίνη».

Στιγμιότυπο από το Δικαστήριο της Χάγης
Στιγμιότυπο από το Δικαστήριο της Χάγης AP Photo Patrick Post

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, το οποίο εκδικάζει διαφορές μεταξύ κρατών, είναι νομικά δεσμευτικού χαρακτήρα και τελεσίδικες. Ωστόσο, το Δικαστήριο της Χάγης δεν διαθέτει κανένα μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, η απόφαση με την οποία διέτασσε την Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία δεν έγινε εκτελεστή.

Ήδη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να εφαρμόσει μία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Δεν θα μας σταματήσει κανείς. Ούτε η Χάγη, ούτε ο Άξονας του Κακού, ούτε οποιοσδήποτε άλλος», είπε.

Η Χαμάς δεσμεύθηκε με χθεσινή ανακοίνωση να σεβαστεί μία κατάπαυση του πυρός αν ζητηθεί από το Δικαστήριο, υπό τον όρο ότι το Ισραήλ θα κάνει το ίδιο.

Τεράστια συμβολική αξία

Αλλά, αν το Δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας στην Γάζα, αυτό θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές συνέπειες.

«Είναι πολύ πιο δύσκολο για άλλες χώρες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ απέναντι σε μία ουδέτερη τρίτη πλευρά που κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας», δήλωσε η Τζούλιετ ΜακΙντάιρ.

«Χώρες μπορεί να αποσύρουν την στρατιωτική ή άλλη υποστήριξή τους προς το Ισραήλ για να το αποφύγουν αυτό», πρόσθεσε τονίζοντας τις τεράστιες συμβολικές συνέπειες οποιασδήποτε απόφασης κατά του Ισραήλ βάσει της Σύμβασης περί Γενοκτονίας του 1948, δεδομένης της ιστορίας του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα