Αντίο "Μαντίμπα": Οι αρχηγοί κρατών αποχαιρετούν τον Μαντέλα

Αντίο "Μαντίμπα": Οι αρχηγοί κρατών αποχαιρετούν τον Μαντέλα
© REUTERS

Θλίψη και συγκίνηση προκαλεί παγκοσμίως ο θάνατος του ιστορικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα. Ομπάμα, Μουν Μέρκελ, Κάμερον και Ολάντ, απέτισαν φόρο τιμής στον μεγάλο αγωνιστή της ελευθερίας

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, απευθυνόμενος στο λαό της χώρας, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας ότι η ταπεινοφροσύνη αλλά και η αποφασιστικότητά του ενέπνευσαν την αλλαγή όχι μόνο στη χώρα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

"Ο αγαπημένος μας Νέλσον Μαντέλα έφυγε από κοντά μας. Άφησε ειρηνικά την τελευταία του πνοή στις 5 Δεκεμβρίου του 2013. Αναπαύεται πλέον. Αναπαύεται εν ειρήνη. Το έθνος μας έχασε τον πιο σημαντικό γιο του. Ο λαός μας έχασε έναν πατέρα", είπε ο Ζούμα.

ADVERTISING

"Παρόλο που γνωρίζαμε ότι αυτή η μέρα θα έρθει, τίποτα δεν μπορεί να μειώσει τη θλίψη μας και το αίσθημα της διαρκούς απώλειας. Ο ακούραστος αγώνας του για την ελευθερία κέρδισε τον σεβασμό όλου του κόσμου. Η ταπεινότητά του, η συμπόνια και η ανθρωπιά του κέρδισαν την αγάπη του κόσμου. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την οικογένεια Μαντέλα. Σε αυτούς χρωστάμε ευγνωμοσύνη", είπε.

"Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια, τους φίλους και όλους όσους πολέμησαν στο πλευρό του Μαντέλα. Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Νότιας Αφρικής που θρηνεί σήμερα το χαμό του ανθρώπου που περισσότερο από κάθε άλλο κατάφερε να ενσαρκώσει την ομόνοια σε ένα ολόκληρο έθνος. Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που θαύμασαν και αγκάλιασαν τον Μαντέλα σαν άνθρωπο αλλά και τον αγώνα του. Είναι μια στιγμή βαθύτατης θλίψης".

"Σε αυτόν τον άνθρωπο είδαμε τόσα πολλά από τους εαυτούς μας. Είδαμε στο πρόσωπό του αυτό που επιδιώκαμε για εμάς τους ίδιους. Ας επιβεβαιώσουμε όλοι μαζί το όραμά του, ένα όραμα για μια κοινωνία δίκαιη και με ίσες ευκαιρίες. Ας αναπαυθείς εν ειρήνη Μαντίμπα", είπε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Ομπάμα: "Δεν ανήκει πλέον σε μας, ανήκει στην ιστορία"

Ο Νέλσον Μαντέλα ζει ανά τους αιώνες, άφησε την κληρονομιά της ελευθερίας στη χώρα του, και της ειρήνης στον κόσμο" ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από το Λευκό Οίκο αποτίοντας φόρο τιμής στον ιστορικό ηγέτη, τον οποίο χαρακτήρισε ως «έναν από τους πιο σημαντικούς, θαρραλέους και αληθινά καλούς ανθρώπους που έζησε ποτέ".

"Κατάφερε περισσότερα από ότι θα μπορούσε να κάνει ένας και μόνο άνθρωπος» είπε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής. "Δεν ανήκει πλέον σε εμάς. Ανήκει στην Ιστορία" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για τη δική του πολιτική πορεία.

"Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το παράδειγμα που έθεσε ο Μαντέλα και όσο ζω θα κάνω ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μαθαίνω από αυτόν" είπε συμπληρώνοντας: "Σήμερα πήγε σπίτι του αλλά εμάς χάσαμε έναν από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που είχε την τιμή ο κόσμος να γνωρίσει".

Για έναν "γίγαντα της δικαιοσύνης και έναν άνθρωπο τόσο προσγειωμένο που αποτελούσε πρότυπο για τους ανθρώπους ανά τον κόσμο" μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Kι Mουν.

"Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον ανιδιοτελή του αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ελευθερία. Άγγιξε τόσες πολλές ζωές σε προσωπικό επίπεδο" δήλωσε.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι ο Μαντέλα αγωνίστηκε για τις αξίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. "Ας συνεχίσουμε να αντλούμε έμπνευση καθημερινά από το παράδειγμα του βίου του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος αγωνίστηκε σκληρά για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο" υπογράμμισε.

Ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα σηματοδότησε την απώλεια ενός από "τους σημαντικότερους ηγέτες του κόσμου και ενός από τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

"Η ιστορία θα θυμάται τον Νέλσον Μαντέλα ως ένα πρωταθλητή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, της ειρήνης και της συμφιλίωσης", δήλωσε ο Κλίντον, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής ως ένα «πραγματικό φίλο» τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύζυγό του, Χίλαρι Κλίντον.

"Όλοι ζούμε σε ένα καλύτερο κόσμο εξαιτίας αυτού του ανθρώπου και του έργου του. Απέδειξε ότι η ελευθερία συγχωρεί, ότι μια μεγάλη καρδιά είναι καλύτερη από ένα κλειστό μυαλό και ότι οι πραγματικές νίκες της ζωής πρέπει να μοιράζονται.

Και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας πως έσβησε ένα από τα δυνατότερα φώτα της εποχής μας.

"Ένα από τα μεγαλύτερα φώτα του κόσμου έσβησε. Ο Νέλσον Μαντέλα αποτέλεσε ηγετική φιγούρα στην εποχή μας. Ένας θρύλος στη ζωή, τώρα και στο θάνατο – ένας πραγματικά παγκόσμιος ήρωας», είπε ο Κάμερον.

"Στη χώρα που αγάπησε, ολόκληρο το έθνος θα θρηνεί το χαμό ενός ανθρώπου που αποτέλεσε της ενσάρκωση της χάρης. Η συνάντηση μαζί του ήταν μία από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου και η καρδιά μου είναι μαζί με την οικογένειά του, το λαό της Νότιας Αφρικής αλλά και όλους τους ανθρώπους των οποίων οι ζωές άλλαξαν χάρη στο κουράγιο του Νέλσον Μαντέλα».

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν «εξαιρετικός και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο πρίγκιπας της Βρετανίας, Γουίλιαμ, ο οποίος παρακολουθούσε την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας αφιερωμένη στη ζωή του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, όταν έμαθε τα νέα του θανάτου του.

"Είναι εξαιρετικά λυπηρή και τραγική αυτή η είδηση», είπε. "Μόλις που είχαμε αναθυμηθεί πόσο εξαιρετικός ήταν ο Νέλσον Μαντέλα και πόσους ανθρώπους άγγιξε με το έργο του. Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με την οικογένειά του».

Και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επαίνεσε το έργο του Νέλσον Μαντέλα λέγοντας ότι αποτέλεσε παράδειγμα για την ανθρωπότητα και η κληρονομιά του θα εμπνεύσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

"Ακόμα και τα 27 χρόνια που πέρασε στη φυλακή δεν κατάφεραν να σπάσουν το ηθικό του Νέλσον Μαντέλα ή να τον μετατρέψουν σε ένα φθονερό άνθρωπο. Το μήνυμα του για συμφιλίωση τελικά οδήγησε σε μια νέα, καλύτερη Νότια Αφρική», δήλωσε η Μέρκελ.

"Το φωτεινό παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα και η πολιτική του κληρονομιά κατά της βίας σε συνδυασμό με την απόρριψη όλων των μορφών ρατσισμού θα αποτελέσει έμπνευση για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για πολλά ακόμα χρόνια".

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, ο Γάλλος πρόεδρος, Φ ρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι η εικόνα κατά των φυλετικών διακρίσεων «έχει γράψει ιστορία – όχι μόνο στη Νότια Αφρική αλλά και σε όλο τον κόσμο".

"Έδειξε ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να σπάσει όχι μόνο τις αλυσίδες της δουλείας αλλά να και να απελευθερώσει την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κοινό πεπρωμένο", είπε ο Ολάντ σε δήλωσή του.

"Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους για την ελευθερία και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπερασπίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα".

SHARE:

24Media Network