Αποκάλυψη WSJ: Το σχέδιο Πριγκόζιν μετά την ανταρσία κατά του Πούτιν

Αποκάλυψη WSJ: Το σχέδιο Πριγκόζιν μετά την ανταρσία κατά του Πούτιν
Γεβγκένι Πριγκόζιν Prigozhin Press Service via AP

Τα σχέδια του ηγέτη της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στο πλαίσιο της απόπειρα ανταρσίας αποκαλύπτει σε εκτενές ρεπορτάζ η Wall Street Journal.

Μπορεί η απόπειρα ανταρσίας της Wagner να στέφθηκε τελικά με απόλυτη… αποτυχία και ο επικεφαλής της Wagner, Γεγβκένι Πριγκόζιν να έκανε πίσω στην προέλασή του προς τη Μόσχα, με μεσολαβητή τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, στα σχέδιά του όμως περιλαμβάνονταν -μεταξύ άλλων- και η σύλληψη κορυφαίων Ρώσων αξιωματικών.

Σε εκτενές ρεπορτάζ της η Wall Street Journal, επικαλούμενη δυτικούς αξιωματούχους αναφέρει πως ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας σχεδίαζε να συλλάβει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας ως μέρος της ανταρσίας και ότι επιτάχυνε τα σχέδιά του αφότου η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της χώρας έλαβε γνώση του πραξικοπήματος.

Ο Πριγκόζιν αρχικά σκόπευε να συλλάβει τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού και τον στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, αρχηγό του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια νότια περιοχή που συνορεύει με την Ουκρανία. Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακάλυψε το σχέδιο δύο ημέρες πριν από την εκτέλεσή του, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους και έτσι τελικά αυτό ναυάγησε.

Ο Σεργκέι Σοιγκού και ο Βαλέρι Γκερασίμοφ Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Ο αρχηγός της ρωσικής Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζολότοφ, μιας εγχώριας στρατιωτικής δύναμης που αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε επίσης ότι οι αρχές γνώριζαν για τις προθέσεις του Πριγκόζιν πριν ξεκινήσει την ανταρσία.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανακάλυψαν επίσης νωρίς τα σχέδια του Πριγκόζιν, αναλύοντας υποκλοπές ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δορυφορικές εικόνες.

Δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι η συνωμοσία είχε καλές πιθανότητες επιτυχίας, αλλά απέτυχε μετά τη διαρροή της, αναγκάζοντας τον Πριγκόζιν να αυτοσχεδιάσει και να σκεφτεί ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Στο εκτενές ρεπορτάζ της η WSJ αναφέρει πως η ανταρσία που σχεδίασε ο Πριγκόζιν βασιζόταν στην πεποίθησή του ότι ένα μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας θα συμμετείχε στην εξέγερση και θα στρεφόταν εναντίον των δικών τους διοικητών, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες.

Οι προετοιμασίες περιελάμβαναν τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών, καυσίμων και άλλων υλικών συμπεριλαμβανομένων δεξαμενών, τεθωρακισμένων οχημάτων και εξελιγμένων κινητών αντιαεροπορικών οχημάτων, ημέρες πριν από την επίθεση, σύμφωνα με τα ευρήματα των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα