Αποζημιώσεις θανάτου από φάρμακο

Αποζημιώσεις θανάτου από φάρμακο

Αποζημιώσεις σε τέσσερις οικογένειες στη Νιγηρία κατέβαλε η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.Τα παιδιά πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών από φάρμακο κατά της μηνιγγίτιδας, το οποίο βρισκόταν σε πειραματικό στάδιο

Για πολλά χρόνια ο φαρμακευτικός κολοσσός υποστήριζε ότι για τους θανάτους των εν λόγω παιδιών, καθώς και για τις αναπηρίες μερικών άλλων που είχαν υποβληθεί στη θεραπεία, ευθυνόταν η ασθένεια και όχι το σκεύασμα, ωστόσο έπειτα από πολύχρονη διαμάχη η Pfizer κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Την Πέμπτη η εταιρεία κατέβαλε σε κάθε μία από τις τέσσερις οικογένειες από 175.000 δολάρια, ωστόσο αυτή ήταν μόνο η αρχή και η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων θα συνεχιστεί, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Tο 1996 από τα 200 παιδιά με μηνιγγίτιδα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, το πειραματικό φάρμακο Trovan χορηγήθηκε σε 100 παιδιά και σε άλλα 100 χορηγήθηκε κεφτριαξόνη.

Eντεκα από τα 200 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, τα 5 από το Trovan και τα 6 από κεφτριαξόνη, ενώ πολλά άλλα έμειναν παράλυτα και οι γονείς των θυμάτων υποστήριξαν ότι δεν είχαν εξουσιοδοτήσει την Pfizer να χρησιμοποιήσει πειραματικό φάρμακο στα παιδιά τους.

Την εποπτεία της πληρωμής των αποζημιώσεων έχει αναλάβει ειδική επιτροπή, ανεξάρτητη και από τη φαρμακευτική εταιρεία και από την τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου του Κάνο.

SHARE:

24Media Network