Αραβικό θρίλερ: Οι χώρες του Κόλπου απομονώνουν το Κατάρ. Το Πακιστάν απέχει

Αραβικό θρίλερ: Οι χώρες του Κόλπου απομονώνουν το Κατάρ. Το Πακιστάν απέχει

Η Υεμένη και η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης διακόπτουν τις σχέσεις τους με τη Ντόχα. Το Πακιστάν προς το παρόν δεν εμπλέκεται στη διαμάχη. Οι αεροπορικές εταιρείες Etihad, Emirats, Flydubai, Saudia διακόπτουν τις πτήσεις τους προς τη χώρα. Ανταποδίδει η Qatar Airways

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Λιβύη και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν ότι διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το πλούσιο αραβικό κράτος του Κόλπου ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. 

Η κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε στη συνέχεια τη διακοπή και των δικών της διπλωματικών σχέσεών της με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι έχει σχέση με τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούτι και ότι στηρίζει τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Κόντρα Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν

Η συντονισμένη αυτή κίνηση συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα, και προσθέτει κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν.

Επιπλέον ο αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός, που πραγματοποιεί επέμβαση στην Υεμένη υπό σαουδαραβική διοίκηση, ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του Κατάρ από τον συνασπισμό αυτό εξαιτίας της “υποστήριξής του στην τρομοκρατία”.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση από τη δημιουργία, το 1981, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ).

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Μάνσουρ Ράμπο Χάντι της Υεμένης, προσυπογράφει την απόφαση του αραβικού συνασπισμού να αποκλείσουν το Κατάρ από τη συμμαχία τους.

Η κυβέρνηση της Υεμένης καταγγέλλει τη Ντόχα για «τους εκβιασμούς της, τις σχέσεις της με συνωμοτικές παραστρατιωτικές ομάδες (τους Χούτι) και τη στήριξή της σε εξτρεμιστικές οργανώσεις», αναφερόμενη στην αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, δύο οργανώσεις που έχουν έντονη παρουσία στη χώρα.

Και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης ακολούθησε το παράδειγμα των περιφερειακών συμμάχων της διακόπτοντας τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μοχάμεντ Ντάιρι.

Η κυβέρνηση αυτή, που έχει την έδρα της στην πόλη Μπάιντα στην ανατολική Λιβύη, δεν ασκεί μεγάλη εξουσία στο εσωτερικό της χώρας. Έχει δικό της κοινοβούλιο και έχει συμμαχήσει με τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα, ενώ δεν αναγνωρίζει την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη.


Από την πλευρά του το Πακιστάν επεσήμανε ότι δεν έχει άμεσα σχέδια να διακόψει τις σχέσεις του με το Κατάρ.

Το Πακιστάν, που έχει σημαντική σιιτική μειονότητα, είχε εμπλακεί στο παρελθόν στη διαμάχη μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν.

Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για τη συντονισμένη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Jazeera TV που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

Οι Etihad, Emirats, Flydubai, Saudia διακόπτουν τις πτήσεις τους προς τη χώρα

Η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, ο εθνικός αερομεταφορέας της οποίας έλαβε ανάλογα μέτρα για τις πτήσεις της προς το Κατάρ μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ριάντ και Ντόχα.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν επίσης διακόψει τις σχέσεις τους με το Κατάρ, οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν από αύριο Τρίτη τις πτήσεις τους προς και από το Κατάρ.

Στο μεταξύ η Saudi Arabia Airlines (Saudia) ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter ότι διακόπτει όλες της τις πτήσεις προς το Κατάρ.

Διορία 48 ωρών στον πρεσβευτή του Κατάρ να αποχωρήσει έδωσε η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι δίνει διορία 48 ωρών στον πρεσβευτή του Κατάρ για να εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα το Κάιρο ζήτησε από τον επιτετραμμένο του στο Κατάρ να επιστρέψει στη χώρα σε διάστημα 48 ωρών.

Την ίδια ώρα κάποιες αιγυπτιακές τράπεζες σταμάτησαν τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες του Κατάρ, όπως ανακοίνωσαν τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα με έδρα το Κάιρο.

Οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει αν πρόκειται να διακοπούν και οι εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ.

Στο μεταξύ ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκίμπ Σαουίρις κάλεσε τους επιχειρηματίες της χώρας να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από το Κατάρ και να σταματήσουν τις συναλλαγές τους με τη χώρα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Το Ιράν καλεί σε διάλογο

Το Ιράν κάλεσε πάντως το Κατάρ και τους γείτονές του στον Κόλπο να διεξάγουν «έναν ειλικρινή διάλογο» για να επιλύσουν τις διαφορές τους, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων πολλών αραβικών χωρών με τη Ντόχα.

«Η επίλυση των διαφορών στις χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένων των τρεχόντων προβλημάτων μεταξύ των τριών γειτόνων του Κατάρ και της χώρας αυτής, δεν είναι εφικτή παρά μόνο μέσω πολιτικών και ειρηνικών μέσων και του ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των πλευρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπαχράμ Γασεμί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι η απόφαση κάποιων αραβικών χωρών του Κόλπου και της Αιγύπτου να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ δεν θα βοηθήσει να τερματιστεί η κρίση στη Μέση Ανατολή.

«Η εποχή της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων και του κλεισίματος των συνόρων έχει περάσει (…) δεν είναι αυτός ο τρόπος να επιλύονται οι διαφορές. Οι χώρες αυτές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ξεκινήσουν έναν περιφερειακό διάλογο», δήλωσε ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί, ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί.

«Αυτό που συμβαίνει είναι το προκαταρκτικό αποτέλεσμα του χορού των σπαθιών», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία.

Οι ιρανικές αρχές έχουν επικρίνει την ενισχυόμενη συμμαχία μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ριάντ εναντίον της Τεχεράνης, επισημαίνοντας ότι θα οξύνει περαιτέρω την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Φωτογραφία: Brendan Smialowski/Pool Photo via AP, File

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα