Αργεντινή: Δεύτερη γενική απεργία ενάντια στην πολιτική του προέδρου Μιλέι

Διαβάζεται σε 2'
Αργεντινή: Δεύτερη γενική απεργία ενάντια στην πολιτική του προέδρου Μιλέι
AP Photo/Rodrigo Abd

Για δεύτερη φορά στη θητεία του Χαβιέ Μιλεϊ τα συνδικάτα στην Αργεντινή προκήρυξαν γενική απεργία.

Ο τόνος ανεβαίνει στην Αργεντινή έναντι στον ακροδεξιό πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος προχωρά με το πρόγραμμα λιτότητας μετά τα πρώτα ανάμικτα αποτελέσματα. Μία δεύτερη γενική απεργία σε πέντε μήνες προκηρύχθηκε για την Πέμπτη.

Στη χώρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν θα κινηθούν τα τρένα, τα λεωφορεία και το μετρό για 24 ώρες, ενώ θα ακυρωθούν περίπου 400 πτήσεις επηρεάζοντας 70.000 επιβάτες, σύμφωνα με τη Λατινοαμερικανική Ένωση Αερομεταφορών.

Το κάλεσμα για απεργία «κατά της βίαιης προσαρμογής, υπέρ του δικαιώματος στην εργασία και τον συνδικαλισμό και υπέρ ενός αξιοπρεπούς μισθού» απηύθυναν πολλά εργατικά συνδικάτα, ανάμεσά τους το ισχυρό CGT.

Η συμμετοχή αναμένεται μεγάλη και σίγουρα μεγαλύτερη από αυτή στην απεργία της 24ης Ιανουαρίου (που διήρκεσε μόνο 12 ώρες), την οποία η κυβέρνηση της Αργεντινής χαρακτήρισε «την πιο γρήγορη απεργία στην ιστορία», καθώς ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, 18 ημέρες μετά την ορκωμοσία του Μιλέι.

Αυτή τη φορά η προεδρία κατήγγειλε μια «αυστηρά πολιτική» απεργία και κατηγόρησε τα συνδικάτα ότι «σπάνε ρεκόρ ταχύτητας και αριθμού απεργιών» έναντι σε μια κυβέρνηση «που μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα».

Τα συνδικάτα «εναντιώνονται σε αυτό που ψήφισαν οι πολίτες πριν πέντε μήνες», εκτίμησε.

Εξάλλου οι πολιτικές επιπτώσεις για τον Μιλέι ενδέχεται να είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές που είχαν οι μεγάλες πορείες για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου στις 24 Απριλίου – με ένα εκατομμύριο διαδηλωτές να βγαίνουν στον δρόμο σε όλη τη χώρα.

Αυτή ήταν η σημαντικότερη κινητοποίηση εναντίον του Αργεντίνου προέδρου μέχρι στιγμής και «ένα μάθημα για εκείνον: η πρώτη φορά που προσέκρουσε σε έναν τοίχο της κοινής γνώμης, διότι το διακύβευμα ήταν ένα κοινό αγαθό», εκτίμησε ο πολιτικός επιστήμονας Γκαμπριέλ Βομάρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα