Αργεντινή: “Η άμβλωση είναι φόνος” δήλωσε ο πρόεδρος Μιλέι

Διαβάζεται σε 2'
Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής
Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε πρόεδρος της Αργεντινής AP Photo/Gustavo Garello

Σε ένα μισογυνιστικό – ακροδεξιό παραλήρημα προέβη ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, μιλώντας σε μαθητές, όπου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “η άμβλωση είναι φόνος”.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, τόνισε χθες, Τετάρτη (6/3), κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μαθητές καθολικού σχολείου, πως θεωρεί την άμβλωση “φόνο” και τους υποστηρικτές της αποποινικοποίησής της, “δολοφόνους”.

Οι απόψεις του ακροδεξιού Μιλέι για την άμβλωση ήταν γνωστές, ωστόσο δεν είχε εκφραστεί δημόσια για το θέμα αφότου ανέλαβε την εξουσία πριν από τρεις μήνες.

“Σας προειδοποιώ, για μένα η άμβλωση είναι φόνος (…) και μπορώ να σας το αποδείξω, από μαθηματική, φιλοσοφική και φιλελεύθερη σκοπιά”, δήλωσε, δυο μέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8/3). Πρόσθεσε πως όσοι υποστήριξαν την αποποινικοποίησή της το 2020 στο κράτος της Λατινικής Αμερικής είναι “δολοφόνοι”.

Από όταν ανέλαβε την εξουσία, ο Μιλέι προχώρησε στην κατάργηση του υπουργείου Γυναικών, Φύλων και Διαφορετικότητας και ανήγγειλε το κλείσιμο του Εθνικού Ινστιτούτου Κατά των Διακρίσεων (INADI). Ο πρόεδρος, που χαρακτηρίζει τον εαυτό του “αναρχοκαπιταλιστή”, έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεση να κλείσει θεσμούς και οργανισμούς που ο ίδιος θεωρεί “άχρηστους”.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νταβός τον Ιανουάριο, ο Χαβιέρ Μιλέι καταφέρθηκε εναντίον της “κοινωνικής δικαιοσύνης”, του “ριζοσπαστικού φεμινισμού” και της “ματωμένης ατζέντας της άμβλωσης”.

Ο νόμος για την τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης στην Αργεντινή υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2021. Προβλέπει τη δυνατότητα άμβλωσης ως τη 14η εβδομάδα της κύησης, χωρίς να απαιτείται να εξηγηθούν οι λόγοι. Επίσης προβλέπει αυτή τη δυνατότητα αν η εγκυμοσύνη αποτελεί συνέπεια βιασμού, καθώς και αν διατρέχει κίνδυνο η ζωή ή η υγεία της εγκύου.

Να σημειωθεί ότι ενώ η άμβλωση και τα δικαιώματα των γυναικών τίθενται υπό αμφισβήτηση σε διάφορες χώρες, η Γαλλία έγινε, τη Δευτέρα (4/3), η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα