Αργεντινή: Καθολικό lockdown για 9 ημέρες

Αργεντινή: Καθολικό lockdown για 9 ημέρες
Κάτοικος πόλης της Αργεντινής σε περίοδο lockdown Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Το σπάσιμο του φράγματος των 38.000 μολύνσεων ημερησίως έφερε την επαναφορά του αυστηρού lockdown στην χώρα για τουλάχιστον εννέα μέρες.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, ο Αλμπέρτο Φερνάντες, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα εφαρμοστούν ξανά αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη χώρα του για εννέα ημέρες, ώστε να μπορέσει να ελεγχθεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, η οποία έχει φθάσει «στη χειρότερη στιγμή της», όπως τόνισε, καθώς αυτή την εβδομάδα πεθαίνουν κάπου 450 ασθενείς ανά 24 ώρες εξαιτίας της COVID-19.

Τα μέτρα για «να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης» του SARS-CoV-2 θα τεθούν σε εφαρμογή αύριο Σάββατο τα μεσάνυχτα και θα ισχύουν ως την 30ή Μαΐου τα μεσάνυχτα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

Από αυτές τις εννέα ημέρες, μόλις οι τρεις είναι εργάσιμες, καθώς η 24η και η 25η Μαΐου είναι αργίες στην Αργεντινή. Η επιστροφή στην ομαλότητα θα γίνει την Δευτέρα 31η Μαΐου, ωστόσο το lockdown θα ισχύσει σε όλη τη χώρα και το Σαββατοκύριακο 5η-6η Ιουνίου, διευκρίνισε ο κεντροαριστερός πρόεδρος.

Στη διάρκεια του περιορισμού μόνο εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων κρίνεται απόλυτα απαραίτητη θα μείνουν ανοικτά, ενώ όλες οι δραστηριότητες με φυσική παρουσία θα ανασταλούν, πέρα από τις παραδόσεις κατ’ οίκον.

Οι πολίτες της Αργεντινής δεν θα επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός της περιοχής όπου ζουν παρά μόνο από τις 06:00 ως τις 18:00.

Τα νέα μέτρα είναι παρόμοια με αυτά του 2020, όταν είχε εκδηλωθεί η πανδημία, που κράτησαν αρκετούς μήνες.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επιβεβαιώθηκαν άλλα 35.884 κρούσματα του SARS-CoV-2, την επομένη του ρεκόρ σχεδόν 40.000 μολύνσεων (επακριβώς 39.652). Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει τα 3,45 εκατομμύρια, επομένως, κατά κεφαλήν, η Αργεντινή βρίσκεται σε χειρότερη θέση ακόμη κι από τη Βραζιλία.

Ακόμη 434 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 72.699 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό», επέμεινε ο Αλμπέρτο Φερνάντες, καθώς η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων φθάνει το 72,6%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 76,4% στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες.

Ο κ. Φερνάντες δήλωσε ότι το κράτος θα συνεχίσει να ενισχύει τους πολίτες που πλήττονται και τις επιχειρήσεις με κεφάλαια που θα αντληθούν εν μέρει από τη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης, που κινείται με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι προέβλεπαν τα φιλόδοξα αρχικά σχέδιά της. Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, μόλις το 4,7% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του, ενώ το 18,4% τουλάχιστον μία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα