Αριθμός ρεκόρ εισόδου μεταναστών σε μια μέρα στην Κροατία. Ξεπέρασαν τους 10.000

A refugee woman carries a child at a train station in Beli Manastir, near Hungarian border, northeast Croatia, early Friday, Sept. 18, 2015. Croatian police say some 13,300 migrants have entered the country from Serbia since the first groups started arriving more than two days ago. (AP Photo/Darko Bandic)
A refugee woman carries a child at a train station in Beli Manastir, near Hungarian border, northeast Croatia, early Friday, Sept. 18, 2015. Croatian police say some 13,300 migrants have entered the country from Serbia since the first groups started arriving more than two days ago. (AP Photo/Darko Bandic) AP

Τουλάχιστον 10.000 μετανάστες εισήλθαν την Παρασκευή στην Κροατία, δημιουργώντας έναν αριθμό ρεκόρ εισόδου μεταναστών στη χώρα σε μια μόλις ημέρα. Το επόμενο κύμα μεταναστών θα είναι από τον Λίβανο προειδοποιεί Ευρωπαίος Επίτροπος

Σχεδόν 10.000 μετανάστες εισήλθαν χθες, Παρασκευή, στην Κροατία, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ για μία ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών.

Συνολικά 65.000 μετανάστες, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, εισήλθαν στην Κροατία στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ημερών, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η Κροατία έχει γίνει μια μείζων χώρα διέλευσης προς τις χώρες της δυτικής και της βόρειας Ευρώπης από τις 15 Σεπτεμβρίου που η Βουδαπέστη έκλεισε τα σερβο-ουγγρικά σύνορα για τους μετανάστες. Σχεδόν όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Κροατία, περνούν στη συνέχεια στην Ουγγαρία, απ' όπου οδηγούνται στα αυστριακά σύνορα πριν φθάσουν στη Γερμανία.

"Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, το ουσιαστικό είναι πως η οδός μέσω της Ουγγαρίας λειτουργεί και πως (η Ουγγαρία) δέχεται τους μετανάστες και τους μεταφέρει προς τον προορισμό τους", δήλωσε ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Όστογιτς.

Το κύριο σημείο εισόδου στην Κροατία, η μεθοριακή διάβαση του Σιντ-Τοβάρνικ, σύντομα κορέσθηκε και εδώ και τρεις ημέρες οι μετανάστες χρησιμοποιούν δύο άλλα σημεία διέλευσης, την Μπάπσκα, βόρεια του Τοβάρνικ, και την Γιάμενα-Στρόζιντσι, νοτιότερα, στα σύνορα της Κροατίας, της Βοσνίας και της Σερβίας.

Στο Στρόζιντσι έχουν φθάσει από χθες, Παρασκευή, περίπου 4.000 μετανάστες, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

"Οι πρώτοι έφθασαν γύρω στις 12:00. Τρεις χιλιάδες έφθασαν στη διάρκεια της νύκτας, με 60 λεωφορεία από τη Σερβία", δήλωσε ένας ντόπιος αστυνομικός.

Σήμερα αναχωρούσαν από το πρωί με λεωφορεία για τον γειτονικό σιδηροδρομικό σταθμό της Σπάτσβα, όπου ένα τρένο τους περίμενε για να τους οδηγήσει στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Το επόμενο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη μπορεί να έλθει από τον Λίβανο, προειδοποιεί ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν

Ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, που είναι αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, εκτίμησε σήμερα ότι "το επόμενο μεγάλο κύμα" μεταναστών στην Ευρώπη μπορεί να προέλθει από τον Λίβανο, μια "εύθραυστη χώρα" όπου η κατάσταση είναι "δραματική", όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Welt.

"Οι εξελίξεις στον Λίβανο με ανησυχούν. Η κατάσταση είναι εν μέρει δραματική" είπε ο Χαν. "Από εκεί θα μπορούσε να προέλθει το επόμενο κύμα προσφύγων", εκτίμησε, την ώρα που 1,2 εκατομμύρια Σύροι έχουν καταφύγει στον Λίβανο και συχνά ζουν σε άθλιες συνθήκες.

"Η χώρα αυτή ήταν ανέκαθεν η πιο εύθραυστη της περιοχής", συνέχισε, επισημαίνοντας την "αστάθεια της πολιτικής κατάστασης" του Λιβάνου. "Υπάρχει επίσης υψηλή ανεργία ( γύρω στο 20%) και ένα υπερβολικό δημόσιο χρέος. Πρόκειται για επικίνδυνο μείγμα", προειδοποίησε.

Για να σταματήσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να στηρίξει οικονομικά τις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία (Λίβανος, Ιορδανία και Τουρκία) προκειμένου να παράσχουν καλύτερες συνθήκες διαμονής.

(Πηγή: ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network