Ασάνζ: Γιατί δικάζεται σε ένα απομακρυσμένο νησάκι του Ειρηνικού

Διαβάζεται σε 3'
Τζούλιαν Ασάνζ
Τζούλιαν Ασάνζ AP Photo/Matt Dunham

Η ιστορία της Σαϊπάν -του μικρού νησιού που αποτελεί έδαφος των ΗΠΑ και βρίσκεται περίπου 3.000 χιλιόμετρα νότια της Αυστραλίας- που επιλέχθηκε για τη δίκη μετά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν προκειμένου να βρεθεί στη δικαστική αίθουσα στο νησί Σαϊπάν του Ειρηνικού, όπου αναμένεται να δηλώσει ένοχος την Τετάρτη (26/06) για μία μόνο ποινική κατηγορία μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία θα του επιτρέψει να αποκτήσει ξανά την ελευθερία του να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία, μετά από μια νομική περιπέτεια που έχει κρατήσει 14 ολόκληρα χρόνια.

Το νησί που βρίσκεται στις Βόρειες Μαριάνες, μια κοινοπολιτεία των ΗΠΑ στον δυτικό Ειρηνικό, πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, γι’ αυτό και επιλέχθηκε από τις δύο πλευρές για να λάβει χώρα η δίκη που θα οδηγήσει, όπως αναμένεται, στην απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είναι φυλακισμένος εδώ και πέντε χρόνια.

Πού βρίσκεται η Σαϊπάν

Η Σαϊπάν είναι η πρωτεύουσα των Βόρειων Μαριανών Νήσων (NMI), ένα κοινοπολιτειακό έδαφος των ΗΠΑ στον δυτικό Ειρηνικό που ξεκινά περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια του Γκουάμ και εκτείνεται σε 14 νησιά.

Όπως και άλλα εδάφη σαν το Γκουάμ ή το Πουέρτο Ρίκο, οι Βόρειες Μαριάνες Νήσοι αποτελούν κομμάτι των ΗΠΑ χωρίς την πλήρη ιδιότητα μιας πολιτείας. Οι κάτοικοι είναι πολίτες των ΗΠΑ, αλλά δεν μπορούν να ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ορισμένα από αυτά, όπως η Σαϊπάν, φιλοξενούν επίσης περιφερειακά δικαστήρια των ΗΠΑ. Ο Ασάνζ αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 9 π.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη.

Γιατί πηγαίνει εκεί ο Ασάνζ

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Ασάνζ ήθελε να πάει σε ένα δικαστήριο κοντά στην πατρίδα του, την Αυστραλία, αλλά όχι στην ηπειρωτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως σημειώνει το Reuters.

Η Σαϊπάν έχει το πλεονέκτημα ότι βρίσκεται σχετικά κοντά στην Αυστραλία, περίπου 3.000 χιλιόμετρα νότια. Η Χαβάη είναι σε περισσότερο από τη διπλάσια απόσταση μακριά. “Πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που έχουν ασκηθεί βάσει του αμερικανικού νόμου,” δήλωσε η Έμιλι Κρόουφορντ, καθηγήτρια στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. “Έπρεπε να είναι έδαφος των ΗΠΑ, αλλά έπρεπε να είναι το πλησιέστερο στην Αυστραλία έδαφος των ΗΠΑ που δεν ήταν πολιτεία των ΗΠΑ, όπως η Χαβάη.”

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Σαϊπάν

Μετά από περιόδους που πέρασε ως αποικία της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν τον έλεγχο του νησιού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετά τη Μάχη της Σαϊπάν το 1944.

Μετά από δεκαετίες υπό αμερικανικό έλεγχο, οι κάτοικοι ψήφισαν το 1975 να ενταχθούν στις ΗΠΑ ως έδαφος.

Οι Βόρειες Μαριάνες Νήσοι εξέλεξαν εκπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για πρώτη φορά το 2008, αλλά ο εκπρόσωπος δεν έχει ψήφο στο Κογκρέσο.

Τι αναμένεται να συμβεί μετά την απόφαση

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Ασάνζ έχει συμφωνήσει να δηλώσει ένοχος σε μία μόνο ποινική κατηγορία για συνωμοσία για απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εθνικών αμυντικών εγγράφων των ΗΠΑ.

Θα καταδικαστεί σε 62 μήνες φυλάκισης που όμως έχει ήδη εκτίσει. Αν ο δικαστής εγκρίνει την ομολογία του, ο Ασάνζ αναμένεται να επιστρέψει στην Αυστραλία μετά την ακρόαση, δήλωσαν οι Αμερικανοί εισαγγελείς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα