Ασάνζ: Ο κορονοϊός φρέναρε προσωρινά την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Απο διαμαρτυρία για την κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ.
Απο διαμαρτυρία για την κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ. AP

Η υποψία ότι κάποιος από τους δικηγόρους μπορεί να έχει εκτεθεί στον κορονοϊό φρέναρε για κάποιες ημέρες την εξέταση του αιτήματος για έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Η βρετανική δικαιοσύνη ανέστειλε ως τη Δευτέρα την εξέταση του αμερικανικού αιτήματος για την έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, λόγω ανησυχιών ότι δικηγόρος από την ομάδα που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ μπορεί να εκτέθηκε στον κορονοϊό.

"Καθώς η κατάσταση είναι αβέβαιη, η ακροαματική διαδικασία αναστέλλεται", δήλωσε η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ, διευκρινίζοντας ότι αυτή θα συνεχιστεί την Δευτέρα το πρωί.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται κυρίως για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με κάθειρξη 175 ετών, επειδή από το 2010 έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Η πλειονότητα των δικηγόρων των δύο πλευρών παρακολούθησαν σήμερα τη διαδικασία μέσω τηλεδιάσκεψης, εν αναμονή του αποτελέσματος του τεστ στο οποίο υποβλήθηκε το μέλος της δικηγορικής ομάδας που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ. Αυτό αναμένεται να γίνει γνωστό αύριο, Παρασκευή.

Ο 49χρονος Αυστραλός, ο οποίος δεν παρίστατο την Πέμπτη στο δικαστήριο, έχει εκφράσει επανειλημμένως ανησυχίες ότι μπορεί να προσβληθεί από νέο κορονοϊό στην φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, κοντά στο Λονδίνο, όπου κρατείται.

"Δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε εδώ σήμερα, αυτό είναι επικίνδυνο για τον πελάτη μας", δήλωσε ο Έντουαρντ Φιτζέραλντ, ένας από τους δικηγόρους του.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ασάνζ, Κορονοϊός, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία
SHARE: