Αθωώθηκε ο Mr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίννικ που κρατήθηκε τρία χρόνια στην Ελλάδα

Αθωώθηκε ο Mr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίννικ που κρατήθηκε τρία χρόνια στην Ελλάδα
O Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως Mr. Bitcoin AP

Το εφετείο του Παρισιού αθώωσε τον Αλεξάντερ Βίννικ για την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών. Τι δήλωσε η δικηγόρος του Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με απόφαση του Εφετείου Παρισίων, κατέπεσε οριστικά το κατηγορητήριο κατά του Αλεξάντερ Βίννικ και επισφραγίσθηκε η αθώωσή του για την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορος υπεράσπισης του Αλεξάντερ Βίννικ, που τον υπερασπίσθηκε και ενώπιον του Εφετείου Παρισίων έκανε την ακόλουθη δήλωση, από το Παρίσι:

«Ο Αλεξάντερ Βίννικ, που τα ΜΜΕ ονόμασαν “Mr.Bitcoin”, ένας άνθρωπος με εξαιρετική και σπάνια τεχνογνωσία στο πεδίο των bitcoin και της τεχνολογίας blockchain, συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία πριν 4 χρόνια στη Χαλκιδική, χωρίς να γνωρίζει γιατί, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του. Πολλές Κυβερνήσεις-κράτη ζήτησαν την έκδοσή του: Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γαλλία. Απ’ την αρχή ήταν εμφανές ότι ΗΠΑ και Γαλλία τον ήθελαν για την τεχνογνωσία του και οι κατηγορίες ήταν ο τρόπος για να τον «αποκτήσουν» ή να τον «απενεργοποιήσουν».

Η χώρα μας, αντί να αξιοποιήσει την υπερ-πολύτιμη γνώση του, τον κράτησε παράνομα για 3 χρόνια, χωρίς δίκη και χωρίς ποινή, και στη συνέχεια τον παρέδωσε παράνομα στη Γαλλία, σαν να ήταν άψυχο αντικείμενο, υπόδικο για 20 κακουργήματα (!), με προσωπική παρέμβαση της Αικ. Σακελλαροπούλου, που λίγες μέρες μετά έγινε Πρόεδρος Δημοκρατίας.

Σήμερα, με την απόφαση του Εφετείου Παρισίων, το κατηγορητήριο κατάπεσε οριστικά, μετά από την πολύμηνη δικαστική μάχη που έδωσα για να λάμψει η αλήθεια και το δίκαιο. Ο Αλεξάντερ αθωώθηκε και σε δεύτερο βαθμό για τις 19 από τις 20 κατηγορίες, όπως είχε προτείνει πριν ένα μήνα ο Γενικός Εισαγγελέας, και παρέμεινε μόνο μία μικρή πλημμεληματική ποινή, με βάση την οποία πρέπει σύντομα να απελευθερωθεί.

Είμαι περήφανη για τον αγώνα που δώσαμε με τον Αλεξάντερ και ευγνώμων στην νομική ομάδα μου, που υποστήριξε αποφασιστικά τον αγώνα αυτό. Θα συνεχίσουμε μέχρι ο Αλεξάντερ να μπορέσει να επιστρέψει στα παιδιά του, που δεν τον έχουν δει εδώ και 4 χρόνια.

Για τις Ελληνικές ευθύνες της παράνομης έκδοσης και παράδοσης αυτού του ανθρώπου θα λογοδοτήσει κανείς;

Οι έλληνες πολίτες βλέπουν.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακούει;

Παρίσι, 24/6/2021

Ζωή Κωνσταντοπούλου»

Ο 41χρονος Αλεξάντερ Βίννικ συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 από την ελληνική αστυνομία αφού εναντίον του υπήρχε διεθνές ένταλμα, και κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ για “ξέπλυμα χρήματος” ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών  νομισμάτων “bitcoin”. Σύμφωνα με τις γαλλικές εισαγγελικές Αρχές, είχε δημιουργήσει το λογισμικό Locky για να προκαλέσει ζημιά σε 200 ιδιώτες και επιχειρήσεις στη Γαλλία από το 2016 έως το 2018.

Το 2019 είχε προβεί σε απεργία πείνας κατά την απόφαση έκδοσής του στη Γαλλία. Η Ρωσία είχε καταθέσει και εκείνη αίτημα για έκδοση του Βίννικ στη χώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα