Αβραμόπουλος στην Messaggero: “Τα ευρωομόλογα θα βοηθήσουν όλη την ευρωπαϊκή οικονομία”

Αβραμόπουλος στην Messaggero: “Τα ευρωομόλογα θα βοηθήσουν όλη την ευρωπαϊκή οικονομία”
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος Eurokinissi

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για την νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη ελέω κορονοϊού καθώς και στους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να στηριχθούν οι κοινωνίες και οι οικονομίες των χωρών μελών της Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “Messaggero”, ο Δημητρης Αβραμόπουλος υποστήριξε πως η Ελλάδα είναι πιθανότατα το καλύτερο παράδειγμα ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού, τονίζοντας παράλληλα πως “ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κινήθηκε έγκαιρα και δυναμικά” και ότι “η χώρα υιοθέτησε όλα τα αναγκαία μέτρα”.

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην Kομισιόν εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον ιταλικό λαό λέγοντας μεταξύ άλλων: “Η ιταλική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε -στον οποίο έλαχε ο κλήρος να χειριστεί αυτήν την τραγωδία- επέδειξε υψηλό αίσθημα ευθύνης και ηγετικότητας.

Αυτή την ώρα το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες γειτονικές χώρες, μπαίνουν στην άκρη οι όποιες διαφορές, παραμερίζεται το “εγώ” και κυριαρχεί η ενότητα και το “εμείς”. Μέσα από αυτήν την κρίση γεννιέται μια πιο ανθρώπινη κοινωνία”.

Σχετικά δε, με την θέση των χωρών του ευρωπαϊκού Nότου υπέρ της υιοθέτησης ευρωομολόγων για να ξεπεραστεί η κρίσιμη αυτή στιγμή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε:

“Αυτή η συζήτηση είναι πολύ βαθύτερη από την οικονομία. Το ευρωομόλογο, δεν ξέρω τι τύχη θα έχει, αλλά ως ιδέα και πρόταση αντανακλά την αλληλεγγύη και εφόσον υιοθετηθεί, ενόψει των δραματικών οικονομικών επιπτώσεων που αναπόφευκτα θα έρθουν, θα βοηθήσει τις χώρες που έχουν δεχτεί απανωτές κρίσεις, οικονομική, προσφυγική και υγειονομική, να σταθούν στα πόδια τους.

Κάτι, που μεσοπρόθεσμα θα βοηθήσει συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Διαφορετικά θα είναι μία από τις αιτίες, που θα αποδυναμώσουν τη συνοχή της Ευρώπης”.

Ερωτηθείς από την ιταλική εφημερίδα για την αρνητική στάση της Ολλανδίας και της Γερμανίας όσον αφορά στην έκδοση των λεγόμενων κορονοομολόγων, επεσήμανε: “Θα περίμενε κανείς από τους Ολλανδούς να έχουν πιο ανοιχτό ορίζοντα στον τρόπο που βλέπουν την οικονομία. Είναι αφελές να πιστεύουν ότι οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, δεν θα την επηρεάσουν.

Όσο για τη Γερμανία, η εκτίμησή μου είναι ότι η συγκυρία αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για την ίδια, με την ισχυρή της οικονομία και το πολιτικό της βάρος, να λειτουργήσει ως συνεκτικός κρίκος της ευρωπαϊκής οικονομίας, και από πολιτικής και ιστορικής πλευράς να αφήσει πίσω τις μεταπολεμικές μνήμες, που όπως απέδειξε και η οικονομική κρίση, εύκολα επανέρχονται.

Η Γερμανία οφείλει τις επιτυχίες της στη σκληρή προσπάθεια του γερμανικού έθνους αλλά και στη στήριξη που απλόχερα της έχει δώσει, τις τελευταίες δεκαετίες, το σύνολο των ευρωπαϊκών εθνών”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα