Αυλαία για τον προεκλογικό αγώνα στην Γερμανία

The Reichstag building, which host the German parliament Bundestag is reflected in the sunglasses of a woman ahead of the German general election, in Berlin, Friday, Sept. 22, 2017. German voters will elect their new parliament on Sunday, Sept. 24, 2017, but don't expect a new government to be in place next week. With the seats expected to be spread across up to six caucuses, there's very little chance of anyone winning a majority to govern alone. (AP Photo/Markus Schreiber)
The Reichstag building, which host the German parliament Bundestag is reflected in the sunglasses of a woman ahead of the German general election, in Berlin, Friday, Sept. 22, 2017. German voters will elect their new parliament on Sunday, Sept. 24, 2017, but don't expect a new government to be in place next week. With the seats expected to be spread across up to six caucuses, there's very little chance of anyone winning a majority to govern alone. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Στις τελευταίες κεντρικές εκδηλώσεις την Παρασκευή τα κόμματα απευθύνονται για τελευταία φορά στους ψηφοφόρους. Από το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί άμεσα το μέλλον του υποψηφίου του SPD Μάρτιν Σουλτς

Το μεγάλο φινάλε του γερμανικού προεκλογικού αγώνα, που από πολλούς πολιτικούς αναλυτές περιγράφεται ως βαρετός, είναι την Παρασκευή. Κυρίως επειδή έλλειπε η αντιπαράθεση αλλά και η διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα σε ό,τι αφορά τα μεγάλα θέματα – είτε το προσφυγικό, είτε η ευρωκρίση, είτε το Brexit ή ακόμη οι σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Οι προεκλογικές εκδηλώσεις των κομμάτων

Στο Βερολίνο ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Μάρτιν Σουλτς θα μιλήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας σε κεντρική πλατεία της γερμανικής πρωτεύουσας. Μαζί του στην σκηνή θα είναι η ηγεσία του κόμματος αλλά και οι σοσιαλδημοκράτες υπουργοί όπως και οι σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί των κρατιδίων. Δεδομένου του γεγονότος ότι το ένα τρίτο ψηφοφόρων δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιόν θα ψηφίσει, ο Σουλτς θα καταβάλει μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει την ψήφο τους. Από το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί και το πολιτικό του μέλλον. Όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό του SPD από αυτό που είχε πετύχει πριν τέσσερα χρόνια (25,7%) τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τον Μ. Σουλτς να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Στις 20:00 στο Μόναχο η πρόεδρος του CDU Άνγκελα Μέρκελ θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση όπου θα την υποδεχτεί ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζέεχοφερ. Με αυτό τον τρόπο καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών θέλουν έμπρακτα να δείξουν πως έχουν λύσει τις διαφορές τους στο προσφυγικό. Πριν λίγους μήνες το ζήτημα είχε προκαλέσει δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αδερφών κομμάτων. Αλλά βέβαια και η Μέρκελ θα καταβάλει μια τελευταία προσπάθεια να κερδίσει τους αναποφάσιστους. Ακόμα όμως και το ποσοστό του 36-37% που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις αποτελούν πλήγμα για την καγκελάριο.

Μάχη για την τρίτη θέση δίνουν τα μικρότερα κόμματα

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία πραγματοποιεί την εκδήλωση της στο Μόναχο σε μια πλατεία πολύ κοντά στο σημείο όπου θα βρεθεί σήμερα η Μέρκελ. Στο Βερολίνο το κόμμα Η Αριστερά διοργανώνει μια συμβατική προεκλογική συγκέντρωση μπροστά από το Δημαρχείο, ενώ οι Πράσινοι θα ολοκληρώσουν την προεκλογική εκστρατεία κάπως ανορθόδοξα με ένα πάρτι με....μακαρονάδα. Τέλος η κεντρική συγκέντρωση των Φιλελευθέρων θα πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντορφ. Οι δημοσκοπήσεις βλέπουν και τα τέσσερα μικρότερα στη ομοσπονδιακή βουλή.

(Πηγή: DW, φωτό: AP Photo/Markus Schreiber)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανικές εκλογές, Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανικές εκλογές: Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει Die Linke

DW: Το διακύβευμα των γερμανικών εκλογών για την Ελλάδα

Γερμανικές εκλογές: To πρωτότυπο, περίπλοκο αλλά δίκαιο εκλογικό σύστημα

SHARE: