Κυριακίδου: Αυστηρό μήνυμα στην AstraZeneca και μηχανισμός ελέγχου για τις εξαγωγές εμβολίων

Κυριακίδου: Αυστηρό μήνυμα στην AstraZeneca και μηχανισμός ελέγχου για τις εξαγωγές εμβολίων
H Eπίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου John Thys/AP

Αυστηρή προειδοποίηση προς την AstraZeneca για παράδοση των συμπεφωνημένων δόσεων στην ώρα τους απηύθυνε η Επίτροπος Υγείας

“Το νέο πρόγραμμα [σ.σ. παράδοσης των εμβολίων] της AstraZeneca δεν είναι αποδεκτό”, υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδου, το απόγευμα της Δευτέρας, αναφερόμενη στις ανακοινώσεις της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca για παράδοση λιγότερων δόσεων από όσες είχαν συμφωνηθεί και ανακοινωθεί.

Όπως είπε η κ. Κυριακίδου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου και θέλει να δει αποτελέσματα, καλώντας την εταιρεία να διευκρινίσει πόσες δόσεις έχουν αναπτυχθεί από την AstraZeneca και πού, καθώς και εάν έχουν διανεμηθεί και σε ποιες χώρες.

Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν προς την AstraZeneca και κατά την σημερινή συνάντηση εκπροσώπων της Κομισιόν με στελέχη της εταιρείας, με τις απαντήσεις της να μην είναι ικανοποιητικές, όπως ανέφερε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας πως για τον λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί για απόψε και μία δεύτερη συνάντηση.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει οι δόσεις που έχουν παραγγελθεί και χρηματοδοτηθεί, να παραδοθούν το συντομότερο δυνατό”, υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου. “Θέλουμε το συμβόλαιό μας να εκπληρωθεί πλήρως”, πρόσθεσε.

Η κυρία Κυριακίδου ανακοίνωσε επίσης και έναν μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές εβολίων, ο οποίος έχει προταθεί στα Κράτη-Μέλη.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηρίξει και χρηματοδοτήσει με 2,7 δισ. ευρώ την ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19”, ανέφερε. “Θέλουμε πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ. Στο μέλλον, όλες οι εταιρείες, που παράγουν εμβόλια κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση όποτε θέλουν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες, χωρίς φυσικά, υπογράμμισε η Επίτροπος, η απόφαση αυτή να επηρεάζει τις παραδόσεις για ανθρωπιστικούς λόγους”.

“Η ΕΕ θα προχωρήσει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της”, κατέληξε η Επίτροπος Υγείας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα