Αυστραλία: Αυτός είναι ο 35χρονος που τον κατασπάραξε καρχαρίας – Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες

Αυστραλία: Αυτός είναι ο 35χρονος που τον κατασπάραξε καρχαρίας – Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες
Η παραλία όπου έγινε η επίθεση μετά το κλείσιμό της AFP

Ο 35χρονος προπονούνταν για τον φιλανθρωπικό αγώνα, Malabar Magic Ocean Swim, που επρόκειτο να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή. Έδινε μάχη κατά των διχτυών.

Ταυτοποιήθηκε το θύμα της επίθεσης από μεγάλο λευκό καρχαρία στην Αυστραλία. Το ανατριχιαστικό περιστατικό κατεγράφη σε κάμερες ψαράδων και έκανε τον γύρο του πλανήτη.

Θύμα ήταν ο 35χρονος, βρετανικής καταγωγής, Simon Nellist, ο οποίος κολυμπούσε στα ανοιχτά του Little Bay, όταν δέχθηκε την επίθεση του μήκους τεσσάρων μέτρων, καρχαρία. Ο Nellist ήταν εκπαιδευτής δύτης, και είχε τρέλα για τη θάλασσα. “Οτιδήποτε είχε να κάνει με τον Simon συνδεόταν με την αγάπη του για το υγρό στοιχείο”, δήλωσε φίλη του στο 7NEWS. “Η είδηση μας συγκλόνισε. Χάθηκε ένας άνθρωπος που έκανε τον πλανήτη να φαντάζει λίγο καλύτερος”, πρόσθεσε.

Το ανατριχιαστικό βίντεο, παρακάτω.

Μετά την επίθεση οι διασωστικές δυνάμεις βρήκαν κομμάτια της στολής του άτυχου άνδρα και ανθρώπινα μέλη. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ο 35χρονος φώναζε ζητώντας βοήθεια κατά τη διάρκεια της επίθεσης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τον βοηθήσει κάποιος. “Έγινε στα 500 μέτρα ανοιχτά, ο καρχαρίας επιτέθηκε με απίστευτη ταχύτητα, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι”, είπε ψαράς. Αμοντάριστα βίντεο της επίθεσης δείχνουν το νερό να μετατρέπεται κυριολεκτικά σε κόκκινο.

Τέσσερα ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο έφτασαν στο σημείο, ωστόσο δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Διασώστης ανέφερε πως ο θάνατος του άνδρα ήταν άμεσος και πως το σώμα του διαμελίστηκε από τον καρχαρία. Drones της αστυνομίας έψαξαν για τον καρχαρία στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να μπορύν όμως να εντοπίσουν κάτι. Μέλη της οργάνωσης Surf Life Saving και οι τοπικές αρχές, συνεχίζουν την έρευνα για τον εντοπισμό ανθρώπινων υπολειμμάτων, σε μια μακάβρια διαδικασία.

Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών δήλωσε πάντως πως στο συγκεκριμένο σημείο ούτε είχε σημειωθεί επίθεση από καρχαρία, ούτε είχε εντοπιστεί μεγάλος λευκός στο πρόσφατο παρελθόν. Τη Πέμπτη έκλεισαν 13 παραλίες στην ευρύτερη ακτή.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας, ισχυρίστηκε ότι ο καρχαρίας μπέρδεψε το θύμα του για μια αβοήθητη φώκια, προσθέτοντας ότι η επίθεση ήταν εξαιρετικά σπάνια.

Ο Lawrence Chlebeck, από τον όμιλο Humane Society International που εδρεύει στις ΗΠΑ, ανέφερε: “Είναι πολύ ασυνήθιστο να βλέπεις έναν καρχαρία να επιτίθεται σε έναν άνθρωπο σαν αυτόν. Κανονικά ένα δάγκωμα δεν είναι θανατηφόρο. Συνήθως δαγκώνουν κάτι για να καταλάβουν τι είναι. Μόλις καταλάβουν ότι πρόκειται για άνθρωπο και όχι για κανονικό θήραμα, αποχωρούν. Αυτή είναι μια πολύ μοναδική, και δυστυχώς τραγική, περίπτωση”.

Ο 35χρονος Βρετανός ομογενής προπονούταν για έναν φιλανθρωπικό αγώνα κολύμβησης και σχεδίαζε να παντρευτεί σε λίγες εβδομάδες. Ο αγώνας αναβλήθηκε μετά τον θάνατό του. Η επίθεση από τον καρχαρία ήταν η πρώτη θανατηφόρα μετά από 60 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Σίδνεϊ.

Ο Nellist ήταν υπέρμαχος της προστασίας των καρχαρίων και είχε διατυπώσει δημοσίως την αντίθεσή του με τη τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον θάνατο δεκάδων ψαριών κάθε χρόνο.

H πολιτειακή κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας δαπάνησε εκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογία, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι επιθέσεις καρχαριών κατά μήκος των ακτών της, εν μέσω ανησυχιών από τους πολίτες, αναπτύσσοντας δίχτυα σε 51 παραλίες, καθώς και drones και σταθμούς παρακολούθησης καρχαριών, που μπορούν να εντοπίσουν λευκούς καρχαρίες μέσω δορυφόρου και να στείλουν προειδοποίηση όταν εντοπίζεται κάποιος.

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, στο σύστημα προστασίας χρειάζονται βελτιώσεις.

Η αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής παίζει πάντως ρόλο στις επιθέσεις από καρχαρίες τέτοιου είδους. Συγκεκριμένα, αποπροσανατολίζονται από τα ζεστά νερά, ακολουθούν άγνωστα σ’ αυτούς ρεύματα και συχνά παρασύρονται κοντά στις ακτές.

Στις πιθανές αιτίες προστίθεται και η συχνότητα του ψαρέματος σε τουριστικές παραλίες, με τους καρχαρίες να οσφραίνονται από χιλιόμετρα τα δολώματα ή τα σκοτωμένα ψάρια, μιας και η όσφρηση είναι η ισχυρότερη αίσθησή τους, σε αντίθεση με την αδύναμη όρασή τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα