Αυστραλία: Τέλος στο φόρο του…ταμπόν

Αυστραλία: Τέλος στο φόρο του…ταμπόν
Η σημαία της Αυστραλίας AP

Σχεδόν μετά από 20 χρόνια οι αρχές της Αυστραλίας συμφώνησαν να καταργήσουν το φόρο στην αγορά των ταμπόν. Το χρονικό της υπόθεσης.

Έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες πολιτικής διαμάχης, η Αυστραλία την Τετάρτη συμφώνησε να καταργήσει τον αποκαλούμενο “φόρο του ταμπόν”.

Όταν η χώρα εισήγαγε τον Φόρο Αγαθών και Υπηρεσιών το 2000, τα προϊόντα υγείας όπως τα προφυλακτικά και οι κρέμες αντηλιακής προστασίας, αποφασίστηκε να εξαιρούνται από την επιβάρυνση του 10% μαζί με τα περισσότερα τρόφιμα. Ωστόσο, τα ταμπόν και άλλα προϊόντα ατομικής υγιεινής για γυναίκες δεν εξαιρέθηκαν.

Έκτοτε, ο αποκαλούμενος “φόρος του ταμπόν” έχει δεχτεί σφοδρή κριτική και έχει χαρακτηριστεί “σεξιστικός” από τους ακτιβιστές, ενώ αποτελεί μια διαρκή πηγή διαπληκτισμού μεταξύ της Καμπέρα και των τοπικών κυβερνήσεων, που έχουν έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο.

Το 2000 ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας Μάικλ Γούλριτζ πρότεινε να μην εξαιρεθούν τα ταμπόν καθώς δεν “προλαμβάνουν τις ασθένειες”. “Ως άνδρας θα ήθελα να εξαιρεθεί ο αφρός ξυρίσματος αλλά δεν περιμένω ότι αυτό θα συμβεί”, είχε δηλώσει στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ABC, προκαλώντας την έντονη αντίδραση από το γυναικείο καταναλωτικό κοινό.

Ακολούθησαν αντιδράσεις και τα επόμενα χρόνια με συνθήματα των ακτιβιστριών όπως το “Σταματήστε να φορολογείτε την περίοδό μου” και ακτιβισμός από οργανώσεις όπως οι “Εκδικητές της εμμηνόρροιας”. Οι αρχηγοί και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος ”φλέρταραν” με την εξαίρεση, ενώ άλλοι απέφυγαν το ζήτημα αναθέτοντάς το στην πολιτειακή κυβέρνηση ή στην κυβέρνηση των Επικρατειών.

Ωστόσο, την Τετάρτη σε συνάντησή του οι υπουργοί Οικονομικών των πολιτειών και των Επικρατειών έλαβαν ομόφωνα απόφαση να καταργήσουν τον φόρο από τον προσεχή Ιανουάριο αποποιούμενοι τα έσοδα που απέφερε ετησίως τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονταν σε 30 εκατ. δολάρια Αυστραλίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη την ώρα που ο συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός επιχειρεί να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες εν μέσω των καταγγελιών γυναικών βουλευτών στους κόλπους του που μιλούν για εκφοβισμό.

Οι καταγγελίες κορυφώθηκαν τον περασμένο μήνα με μια εσωκομματική “εξέγερση” που οδήγησε στην απομάκρυνση του μετριοπαθούς πρωθυπουργού Μάλκολμ Τέρνμπουλ και στην παραίτηση της ΥΠΕΞ Τζούλι Μπίσοπ, της πιο υψηλόβαθμης γυναίκας στην κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα