Αυστρία: Επανάληψη του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών διέταξε το Συνταγματικό Δικαστήριο

default image

Θα επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Είχε καταθέσει προσφυγή το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων

Την επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου αποφάσισε σήμερα το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το Δικαστήριο ενέκρινε την προσφυγή που είχε καταθέσει πριν τρεις εβδομάδες κατά του εκλογικού αποτελέσματος το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου ο υποψήφιος στις εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών και υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

H πολυσέλιδη αγωγή που υπέβαλε το FPÖ επικεντρώνεται στις επιστολικές ψήφους, καταγγέλλοντας παρατυπίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά Χόφερ και Μπέλεν ήταν περίπου 31.000 ψήφοι.

Την ελπίδα πως δεν θα επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών είχε εκφράσει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Der Standard”, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ σημειώνοντας πως θα εκτιμούσε ως “ρεζιλίκι” μία επανάληψη των εκλογών, πόσω μάλλον όταν όλο αυτό θα έπρεπε να συμβεί για εκλογές με μόνον δύο υποψήφιους.

“Δεν απειλείται μεν με κάτι τέτοιο, μία κρατική κρίση, ωστόσο βρισκόμαστε υπό διεθνή παρακολούθηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος, υπονοώντας προφανώς την αγωνία που επικρατούσε στην Ευρώπη ως προς την έκβαση του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών, κατά τον οποίο μέχρι την τελευταία στιγμή διαγραφόταν μία νίκη του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χοφερ, ο οποίος, μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων συγκέντρωσε ποσοστό 49,7, έναντι 50,3 του υποψήφιου των Πράσινων και τελικά, νικητή των εκλογών, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα