Αυστρία: Επιβεβαιώθηκε η δωροληψία του Χάιντερ στο σκάνδαλο της τράπεζας Hypo Alpe Adria

Αυστρία: Επιβεβαιώθηκε η δωροληψία του Χάιντερ στο σκάνδαλο της τράπεζας Hypo Alpe Adria

Το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ πήρε ο διαβόητος, εκλιπών, ηγέτης της αυστριακής ακροδεξιάς και πρώην κυβερνήτη του κρατιδίου της Καρινθίας, Γεργκ Χάιντερ για την σκανδαλώδη πώληση της τράπεζας Hypo Alpe Adria

Η καταδικαστική απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Μονάχου για τον πρώην διοικητή της τράπεζας του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας Bayern Landes Bank, του Βέρνερ Σμιτ, για δωροδοκία προς τον τότε τοπικό κυβερνήτη του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας και στο μεταξύ εκλιπόντα διαβόητο ηγέτη της αυστριακής ακροδεξιάς, Γεργκ Χάιντερ, επισφραγίζει την ανάμιξη του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στο σκάνδαλο της αυστριακής τράπεζας Hypo Alpe Adria που συνταράσσει τα τελευταία χρόνια την πολιτική ζωή στην Αυστρία.

Το δικαστήριο του Μονάχου καταδίκασε τον Βέρνερ Σμιντ σε φυλάκιση ενάμιση χρόνου με αναστολή και σε χρηματική ποινή 100.000 ευρώ για τη δωροδοκία του Γεργκ Χάιντερ —όπως ομολόγησε σήμερα ο ίδιος ο κατηγορούμενος— με την καταβολή σε αυτόν του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που εκείνος ζητούσε για το στάδιο ποδοσφαίρου στην Κλάγκενφουρτ, την πρωτεύουσα της Καρινθίας, για να συναινέσει στην τότε πώληση της τράπεζας του ομόσπονδου κρατιδίου του Hypo Alpe Adria στην Bayern Landes Bank το 2007.

Ο Χάιντερ έχασε τη ζωή του ένα χρόνο αργότερα, όταν τραυματίσθηκε θανάσιμα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που προκάλεσε ο ίδιος, οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα και σε κατάσταση μέθης τον Οκτώβριο του 2008, ενώ αργότερα, μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την τράπεζα έγινε αναγκαστική κρατικοποίηση της τράπεζας από το αυστριακό κράτος, καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή.

Καταδίκη του πρώην διοικητή της τράπεζας

Ο πρώην διοικητής της βαυαρικής τράπεζας καταδικάστηκε μόνον για τη δωροδοκία του Χάιντερ, όχι για το βαρύτερο αδίκημα της απιστίας για το οποίο κατηγορείτο και το οποίο επισύρει πολύ αυστηρότερη ποινή, έπειτα από συνεννόηση του δικαστηρίου μαζί του για μερικό τερματισμό της δικαστικής διαδικασίας που ήδη είχε υπερβεί τις 50 ημέρες.

Η εισαγγελία του Μονάχου κατηγορούσε τον πρώην διοικητή της βαυαρικής τράπεζας και τέσσερις συγκατηγορούμενους του που απαλλάχθηκαν σε προηγούμενη δίκη τον περασμένο Αύγουστο αφενός ότι είχαν προβεί το 2007 στην αγορά της Hypo Alpe Adria παρά τους προφανείς υψηλούς κινδύνους που ελλόχευαν και προκάλεσαν μεγάλες ζημίες στην Bayern Landes Bank, και αφετέρου για το αδίκημα της δωροδοκίας του τότε κυβερνήτη της Καρινθίας Χάιντερ.

Αναλυτές στη Βιέννη επισημαίνουν πως κατά την πολυετή περίοδο που η Καρινθία υπήρξε το "προπύργιο" του Χάιντερ και της Ακροδεξιάς του, η Hypo Alpe Adria έπρεπε να φροντίζει για την υλοποίηση της πολιτικής "άρτος και θεάματα" του τοπικού κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου.

Και αυτά ήταν, μεταξύ άλλων, η κατασκευή ενός σταδίου για 32.000 ποδοσφαιρόφιλους που παραμένει άδειο, η ποδοσφαιρική ομάδα του —που παρά την εξαγορά της διείσδυσής της στο εθνικό πρωτάθλημα έπεσε και πάλι στο επαρχιακό— η ίδρυση αεροπορικής εταιρείας που γρήγορα πτώχευσε, η τεράστια σκηνή στη λίμνη Βέρτερζεε, που λόγω έλλειψης από «μάζες επισκεπτών» κατέληξε σε οίκο ανοχής, ή ακόμη η ίδρυση ομάδας και αγορά αυτοκινήτων αγώνων της Φόρμουλας 1.

Το ερώτημα που προβάλουν οι αναλυτές είναι, κατά πόσο ο Γεργκ Χάιντερ στη χειραγωγία του απέναντι στην τράπεζα, είχε τη συγκάλυψη του τότε κυβερνητικού εταίρου του στην αυστριακή δεξιά-ακροδεξιά ομοσπονδιακή κυβέρνηση (2000-2006), του καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Αξιοσημείωτο είναι πως στο θέμα της απειλούμενης τότε με χρεοκοπία Hypo Alpe Adria, είχε μιλήσει "ανοικτά" για πρώτη φορά μόλις πριν από μερικούς μήνες σε ομιλία του στην αυστριακή Βουλή ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, καθιστώντας υπεύθυνη την τότε τοπική κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας —όπου και η έδρα της τράπεζας— με επικεφαλής τον επί σειρά ετών κυβερνήτη Χάιντερ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επισημάνει για πρώτη φορά τις βαριές ευθύνες της τοπικής κυβέρνησης Χάιντερ, τότε αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, καταγγέλλοντας τον τετραπλασιασμό του κύκλου εργασιών της τράπεζας στο χρονικό διάστημα 2002-2008 στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, "μια επικίνδυνη επεκτατική πορεία με τη βοήθεια μιας ‘ανεύθυνης εγγύησης’ του ομόσπονδου κρατιδίου", όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα ο κ. Φάιμαν είχε ασκήσει κριτική στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν δυνατότητες ελέγχου, αλλά αντ' αυτών υπήρχε μια σειρά θριαμβολογιών από την πλευρά του κυβερνώντος στην Καρινθία Κόμματος των Ελευθέρων για την υποτιθέμενη "πλέον επιτυχημένη περιφερειακή τράπεζα της Ευρώπης", τις οποίες επαναλάμβαναν μέχρι πρόσφατα οι επίγονοι του Χάιντερ, με επικεφαλής τον σημερινό αρχηγό των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network