Αυστρία: Παραιτείται από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ο Νόρμπερτ Χόφερ

Αυστρία: Παραιτείται από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ο Νόρμπερτ Χόφερ
Ο Νόρμπερτ Χόφερ AP

Παραιτείται ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της Αυστρίας, ο οποίος έχασε στις αυστριακές εκλογές του 2016.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο ηττημένος των αυστριακών προεδρικών εκλογών του 2016, παραιτείται από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, αλλά παραμένει στο αξίωμα του δευτέρου αντιπροέδρου της αυστριακής Βουλής μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όπως επιβεβαίωσε απόψε ο ίδιος.

Μέσα στις προηγούμενες ημέρες είχε υπάρξει έντονη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων και θεωρούμενος ως εκπρόσωπος των σκληροπυρηνικών Χέρμπερτ Κικλ, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι κορυφαίος υποψήφιος τους για το αξίωμα του καγκελάριου στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση που κανονικά είναι το φθινόπωρο του 2024.

Λίγο πριν από την αποψινή επιβεβαίωση της παραίτησής του, ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε ήδη προκαλέσει σύγχυση με ένα σύντομο μήνυμα, ανακοινώνοντας την στο Twitter, αλλά διέγραψε γρήγορα αυτή την ανάρτηση του.

Ο ίδιος ο Χόφερ ανέφερε απόψε ότι ο καιρός μετά το σκάνδαλο της “Υπόθεσης Ίμπιζα”, στο οποίο εμπλέκεται άμεσα ο προκάτοχός τους στην αρχηγία των Ελευθέρων – και πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας – Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε εναντίον του οποίου πρόκειται να ασκηθεί ποινική δίωξη, δεν ήταν εύκολος, αλλά ότι έχει πλέον σταθεροποιήσει ξανά το κόμμα και σε δημοσκοπήσεις το έφερε κοντά στο ποσοστό του 20%.

“Με αυτό έχω τοποθετήσει το κόμμα μέχρι στιγμής εκεί από όπου μπορεί να συνεχίσει να είναι επιτυχές τα επόμενα χρόνια, το δικό μου ταξίδι στην κορυφή του Κόμματος των Ελευθέρων τελείωσε σήμερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χόφερ.

Πρόσφατα, διάφοροι βουλευτές των Ελευθέρων εξέφραζαν την εικασία ότι ο Χέρμπερτ Κικλ θα μπορούσε να ηγηθεί του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2024 και ο Νόρμπερτ Χόφερ θα έπρεπε να διεκδικήσει ξανά το 2022 το αξίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ο Νόρμπερτ Χόφερ, αναθεωρώντας παλαιότερη θέση του, ανακοίνωνε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, εάν ο νυν ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Συγκοινωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμό (μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019) των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε διαδεχθεί το 2019 στην αρχηγία του κόμματος του, τον παραιτηθέντα, εξαιτίας της “Υπόθεσης Ίμπιζα” — του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής — αντικαγκελάριο και αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Όπως είχε αναφέρει πριν από έναν χρόνο ο Χόφερ, σε περίπτωση που ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν διεκδικήσει το 2022 μία νέα προεδρική θητεία, ο ίδιος θα συμβούλευε τους Ελεύθερους να μην έχουν δικό τους υποψήφιο, καθώς, όπως σημείωνε, στην Αυστρία θεωρείται κανόνας ότι είναι αδύνατο σε υποψήφιο να κερδίσει σε εκλογές με αντίπαλο υποψήφιο έναν ήδη διατελέσαντα πρόεδρο, ωστόσο άφησε αναπάντητο το ερώτημα, εάν θα είναι υποψήφιος εφόσον δεν υπάρξει νέα υποψηφιότητα του νυν ομοσπονδιακού προέδρου

Ο Νόρμπερτ Χόφερ υπήρξε υποψήφιος του Κόμματος των Ελευθέρων στις προεδρικές εκλογές του 2016, τις οποίες τελικά έχασε και οι οποίες υπήρξαν οι πλέον πλέον παράδοξες εκλογές που έχουν διεξαχθεί στην Αυστρία μετά το 1945, αφού γνώρισαν δύο αναβολές και χρειάστηκαν τρεις προσφυγές στις κάλπες για την εκλογή προέδρου της χώρας.

Σημαδεύτηκαν, εξάλλου, από τον μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία προεκλογικό αγώνα διάρκειας δώδεκα μηνών, τον οποίο η Ακροδεξιά, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο προσπάθησε να μετατρέψει σε μία άγρια αρένα, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο κυρίως το έντονο τότε σε όλη την Ευρώπη προσφυγικό ζήτημα.

Στον τρίτο, επαναληπτικό γύρο της 4ης Δεκεμβρίου του 2016 είχε επικρατήσει, με διαφορά μάλιστα 7,6 μονάδων – αντί της μάχης “στήθος με στήθος” που προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις — ο υποστηριζόμενος από τους Πράσινους, πρώην αρχηγός τους, ο καθηγητής πανεπιστημίου και σήμερα ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με ποσοστό 53,8 %, έναντι του 46,2 % του αντιπάλου του και υποψήφιου του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ.

Αυτή η νίκη του Βαν ντερ Μπέλεν και συγχρόνως η ήττα του ακροδεξιού υποψήφιου, που είχε προκαλέσει “ανακούφιση” στην Ευρώπη, οριστικοποιήθηκε σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα στις 23 Δεκεμβρίου, καθώς το Κόμμα των Ελευθέρων δεν αποτόλμησε τη φορά αυτή να προσβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα — όπως είχε κάνει κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου 2016.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν ήταν νικητής ήδη σε αυτόν τον δεύτερο γύρο, αλλά, λόγω της ήττας του υποψηφίου τους, του Νόρμπερτ Χόφερ, οι Ελεύθεροι είχαν προσβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα με προσφυγή τους στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο τελικά ακύρωσε τις εκλογές με απόφασή του, η οποία είχε αποτελέσει παγκόσμια καινοτομία και αμφισβητήθηκε από μία σειρά νομικούς, συνταγματολόγους και πολιτικούς αναλυτές.

Στην αμφιλεγόμενη απόφασή του το Συνταγματικό Δικαστήριο παραδεχόταν πως “κανένας από τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στη διάρκεια της δημόσιας προφορικής ακροαματικής διαδικασίας, δεν έδωσε το παραμικρό στοιχείο ότι υπήρξαν πραγματικές νοθείες”.

Όπως επισημαίνεται από τους επικριτές της απόφασης, όχι μόνον δεν καταγγέλθηκε νοθεία, από καμία πλευρά, καθώς ούτε η ίδια η Ακροδεξιά αποτόλμησε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο στην προσφυγή της, αλλά, και στην ίδια την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν υπήρξε κάποια αξιόπιστη εξήγηση, για το πώς θα μπορούσε να είχε διαπραχθεί μία τέτοια νοθεία.

Οι επικριτές της απόφασης τονίζουν επίσης, ακόμη και έως σήμερα, πως αυτή θα μπορούσε να έχει τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις, ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες για την προσβολή οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας σε περίπτωση μη αρεστού αποτελέσματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα