Αυστρία: Στρίβουν δεξιά, επειδή φοβούνται την ακροδεξιά

Αυστρία: Στρίβουν δεξιά, επειδή φοβούνται την ακροδεξιά

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της αυστριακής κυβέρνησης, σε μία προσπάθειά της να προσελκύσει ψηφοφόρους, μετά την παραλίγο νίκη της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές

Η κεντρώα κυβέρνηση της Αυστρίας, η οποία έχει ταρακουνηθεί από την παραλίγο νίκη της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές, δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα για το άσυλο στους μετανάστες και να ενισχύσει την ασφάλεια, σε μια προσπάθεια να επαναπατρίσει ψηφοφόρους.

Το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο, που αντιμετωπίζει προκλήσεις σε πολλές χώρες από ανερχόμενα λαϊκιστικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα, έβγαλε έναν στεναγμό ανακούφισης τη Δευτέρα, όταν οι επιστολικές ψήφοι έδωσαν τη νίκη σε έναν οικολόγο σε ένα δραματικό φότο-φίνις.

Ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, o Νόρμπερτ Χόφερ, έχασε από τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν με ποσοστό μικρότερο του ενός τοις εκατό – μια επίδοση χωρίς προηγούμενο για το κόμμα και ορόσημο για τους συμμάχους του σε όλη την Ευρώπη. Μια νίκη του Χόφερ θα τον καθιστούσε τον πρώτο ακροδεξιό αρχηγό κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στα διαδάγματα που πρέπει να αντληθούν, ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δήλωσε: "Ενα πράγμα είναι απολύτως ξεκάθαρο – η διαμαρτυρία που εκφράστηκε εδώ πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη".

Αν και είπε πως ο απομονωτισμός και ο ευρωσκεπτικισμός δεν αποτελούν επιλογές για την εξαρτώμενη από τις εξαγωγές Αυστρία, ο Κερν, ο οποίος ανέλαβε την καγκελαρία έπειτα από μια εξέγερση στο κόμμα που ανάγκασε τον Βέρνερ Φάιμαν να παραιτηθεί από επικεφαλής της κυβέρνησης, δεσμεύθηκε σε πέντε σημεία, ανάμεσά τους αυτά του ασύλου και της ασφάλειας.

"Ο απομονωτισμός και η πίστη ότι μπορεί κάποιος με τρόπο μαγικό να εξαφανίσει το θέμα του ασύλου ... είναι μια ψευδαίσθηση", είπε ο Κερν.

Η οικονομία, η απασχόληση και η μείωση της κρατικής γραφειοκρατίας είναι κάποιες άλλες προτεραιότητες, αν και είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

"Θα μάθετε νέα μας τις ερχόμενες εβδομάδες", είπε, προσθέτοντας πως ένας άλλος στόχος είναι να γίνει μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με κόμματα της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Η απογοήτευση από τα παραδοσιακά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση έχει πυροδοτήσει ένα αυξανόμενο κύμα λαϊκισμού, ακόμη και στην Αυστρία, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες και ο κυβερνητικός εταίρος τους, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή εδώ και δεκαετίες.

Ο Κερν, πρώην επικεφαλής της αυστριακής δημόσιας εταιρίας σιδηροδρόμων που διαχειρίστηκε τη μαζική διέλευση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών προς τη Γερμανία στη διάρκεια ενός κύματος αφίξεων το περασμένο φθινόπωρο, απολαμβάνει ευρύτερης δημόσιας υποστήριξης από τον Φάιμαν, αλλά παραμένει σχετικά άγνωστος.

Η κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να δουλέψει μαζί έως τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2018, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την προοπτική διενέργειας πρόωρων εκλογών τις οποίες θα κέρδιζε το Κόμμα των Ελευθέρων, αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκλογές στην Αυστρία: Οι επιστολικές ψήφοι χάρισαν τη νίκη στον Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν

Εκλογές στην Αυστρία: Ήττα της ακροδεξιάς και επικράτηση του υποψήφιου των Πρασίνων

SHARE:

24Media Network