Αυτή είναι η γυναίκα που φοβάται ο “τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη”

Αυτή είναι η γυναίκα που φοβάται ο “τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη”
Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, τόνιζε πως η χώρα του δεν είναι έτοιμη για μια γυναίκα πρόεδρο. H Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια μοιάζει να διαφωνεί. AP

Από τις 9 Αυγούστου η Λευκορωσία «φλέγεται» -στο επίκεντρο των διαδηλώσεων, μια καθηγήτρια αγγλικών δίνει το σύνθημα για διαφάνεια και αλλαγή.

Στις 29 Μαΐου 2020, ο Σεργκέι Τιχανόφσκι και οκτώ ακόμη άτομα, συλλαμβάνονται στην πόλη Χρόντνα, στη βορειοδυτική Λευκορωσία, για διατάραξη της δημόσιας τάξης. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζουν, οι τοπικές αρχές, αν και σύντομα θα γίνει γνωστό πως η «διατάραξη της δημόσιας τάξης» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τη συλλογή υπογραφών για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Ο Σεργκέι Τιχανόφσκι, όμως, δεν είναι ένας τυχαίος άντρας. Δραστήριος μπλόγκερ, ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένας από τους πλέον σκληρούς επικριτές του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο 42χρονος από το Χόρκι είναι εδώ και καιρό μια ενοχλητική αλογόμυγα στα ρουθούνια του καθεστώτος. 

O «αιώνιος» πρόεδρος

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο κυβερνά τη Λευκορωσία επί 26 συναπτά έτη. Στις 9 Αυγούστου  αναδείχθηκε, εκ νέου, πρόεδρος της χώρας εξασφαλίζοντας κάτι παραπάνω από το 80% των ψήφων. Η Δύση, βέβαια, δεν έχει αναγνωρίσει -ως αδιάβλητη- καμία εκλογική αναμέτρηση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, από το 1995 έως σήμερα. Μετά την πρόσφατη εκλογή του Λουκασένκο, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Μινσκ, απαιτώντας την απομάκρυνση του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης» από την εξουσία.

Σήμερα, τόσο οι πολίτες της Λευκορωσίας, όσο και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη χώρα. Έπειτα από τη Σύνοδο Κορυφής, στις 19 Αυγούστου, αποφασίστηκε να επιβληθούν κυρώσεις σε πρόσωπα που ενεπλάκησαν, «υπογείως», στην εκλογική διαδικασία. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, βέβαια, ελάχιστα λογαριάζει τι υποστηρίζουν οι επικριτές του. Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της Ρωσίας, προχωρά σε «εκκαθαρίσεις» των αντιπάλων του, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: πως δεν είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει από την εξουσία άνευ αγώνα. Η νέα απειλή που αντιμετωπίζει εσχάτως ακούει στο όνομα Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Πρόκειται για την σύζυγο του ακτιβιστή Σεργκέι Τιχανόφσκι, η οποία αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα σε σημαντική απειλή για τον Λευκορώσο πρόεδρο. 

H Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια αποχώρησε, μετά τις εκλογές, από την Λευκορωσία και αναζήτησε καταφύγιο για εκείνη και τα παιδιά της στη γειτονική Λιθουανία. AP

 

Η 37χρονη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια αποφάσισε να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία (ήταν υποψήφια για την προεδρία), όταν οι αρχές δεν έκαναν δεκτή την υποψηφιότητα του συζύγου της. Τελικά αναδείχθηκε στην κυριότερη αντίπαλο του Λουκασένκο, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους σε μαζικές διαδηλώσεις, σε μια χώρα που πολλοί φοβούνται να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά  τους προς την κυβέρνηση. Λίγο πριν από  την κρίσιμη αναμέτρηση, αποφασισμένη να δώσει μάχη για τη χώρα της, είχε σχολιάσει: «Μπορεί να μη συμβεί σε λίγες μέρες, μπορεί να συμβεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, αλλά ο λαός δεν θέλει πια την παρούσα κατάσταση».

Το «παιδί του Τσερνόμπιλ» στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Η δυναμική Λευκορωσίδα υπήρξε ένα από τα «παιδιά του Τσερνόμπιλ». Η πυρηνική έκρηξη του 1986 την έστειλε στην Ιρλανδία σε ηλικία 12 ετών. Ήταν η καλοσύνη και η εξυπνάδα της που την έκαναν να ξεχωρίσει. «Ήταν ένα πολύ συμπονετικό παιδί», αναφέρει ο Χένρι Ντιν, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Μαριάν, τη φιλοξενούσαν τα καλοκαίρια. Η 12χρονη τότε «Σβέτα» μιλούσε πολύ καλά αγγλικά, καλύτερα μάλιστα από τους περισσότερους κατοίκους της χώρας. Χρησιμοποιούσε τη γνώση της προκειμένου να βοηθά άλλα παιδιά του προγράμματος, μεταφράζοντας. «Τους κρατούσε το χέρι στον οδοντίατρο και μετέφραζε με έναν τρόπο εξαιρετικό, καθησυχάζοντας τους», εξηγεί ο Χένρι.

Τα περισσότερα παιδιά επέστρεψαν για ακόμα ένα ή δύο καλοκαίρια, όμως η Τιχανόφσκαγια επέστρεφε ξανά και ξανά έως ότου «μεγάλωσε» πια πλάι στην καλοκαιρινή της οικογένεια. Για δύο καλοκαίρια εργάστηκε σε ένα τοπικό εργοστάσιο, ώστε να βγάλει κάποια χρήματα, όπως εξηγεί η οικογένεια Ντιν. «Χρειαζόταν αυτά τα λεφτά για τις σπουδές της στο Μπρεστ (δυτική Λευκορωσία). Ήταν πολύ ταπεινή και σεμνή».

Όσον αφορά τη σύνδεση της με την πολιτική ο Χένρι Ντιν αναφέρει στον Guardian: «Τα παιδιά εκείνες της εποχές δεν μιλούσαν ανοιχτά για την πολιτική κατάσταση στη Λευκορωσίας, καθώς υπήρχε ο φόβος να στιγματιστεί η οικογένειά τους ως επικριτές της κυβέρνησης. Όμως η Σβέτα δεν φοβόταν, μιλούσε ανοιχτά για την διαφθορά. Υπήρχε αναβρασμός και οι πολίτες ήξεραν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν αποτέλεσμα νοθείας».

Αποφοίτησε από το 2ο λύκειο του Μικασέβιτσι το 2000. Σπούδασε στο Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο του Μοζίρ, όπου αποφοίτησε με πτυχίο στις ξένες γλώσσες (αγγλικά και γερμανικά). Προτού καταθέσει την υποψηφιότητα της για την προεδρία της Λευκορωσίας, ήταν δασκάλα αγγλικών και διερμηνέας. Με τον σύντροφό της, Σεργκέι Τιχανόφσκι έχουν δύο παιδιά, ένα γιο και μια κόρη.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια έχει δηλώσει ότι συμμετέχει στις εκλογές, ως υποψήφια, λόγω της αγάπης προς τον σύζυγό της, ο οποίος κρατείται στις φυλακές του Λουκασένκο.

Μια «ειρηνική» επανάσταση σε εξέλιξη

Η Τιχανόφσκαγια έχει υποσχεθεί να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία, να εισάγει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να θεσπίσει όριο στον αριθμό των προεδρικών θητειών (μέσω δημοψηφίσματος) και να απομακρυνθεί από τη συμφωνία για την ένωση της Λευκορωσίας με τη Ρωσία. Όμως, κύριος στόχος της είναι να θεσπιστούν διαφανείς εκλογές.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ηττήθηκε στις εκλογές της 9ης Αυγούστου, όμως η δυναμική της παρουσία, είναι μια υπόσχεση για αλλαγή. Οι χιλιάδες πολίτες που εξακολουθούν να διαδηλώνουν βρήκαν στο πρόσωπό της, το κουράγιο να αντισταθούν στο καθεστώς του Λουκασένκο. «Είμαστε πλέον πλειοψηφία. Μια ειρηνική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν είναι μια γεωπολιτική επανάσταση, είναι μια δημοκρατική επανάσταση».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα