Αυτό που δεν βλέπετε ήταν το σπίτι μου

Αυτό που δεν βλέπετε ήταν το σπίτι μου
ActionAid

Το σπίτι του Dickson γκρεμίστηκε σε ένα βράδυ από μια εταιρεία που κάνει εξόρυξη αλατιού. "Ήταν γύρω στις 2 η ώρα, όταν ήρθαν για να μου γκρεμίσουν το σπίτι. Έπρεπε να μαζέψω τα πράγματά μου και να τα πάω αλλού."

«Δεν μου έδωσαν καμία ειδοποίηση, ήρθαν έτσι σαν τους κλέφτες και γκρέμισαν και κατέστρεψαν το μέρος». Ο Dickson είδε σε λίγα λεπτά να καταστρέφεται μπροστά στα μάτια του όλη η ζωή που είχε χτίσει και οι ελπίδες του για το μέλλον, το δικό του και των πέντε παιδιών του.

«Ήταν γύρω στις 2 η ώρα, όταν ήρθαν για να μου γκρεμίσουν το σπίτι. Έπρεπε να μαζέψω τα πράγματά μου και να τα πάω αλλού. Ξερίζωναν τα δέντρα κι εγώ τα σήκωνα και τα έβαζα στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσω και να στήσω ένα άλλο σπίτι. Αυτό το μέρος δεν είναι πια κατοικήσιμο. Το τρακτέρ έσκαψε βαθιά το έδαφος κι έτσι το θαλασσινό νερό εισχωρεί σε κάθε πλημμύρα και παλίρροια. Τίποτα δεν μπορείς να φυτέψεις πια εδώ».

Η ιστορία του Dickson, όσο ανήκουστη και να μας φαίνεται, δεν είναι, δυστυχώς, καθόλου πρωτάκουστη στην περιοχή του και σε πολλές περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου. Άνθρωποι που ζουν για δεκαετίες σε έναν τόπο ξεριζώνονται εν μία νυκτί στο όνομα της ανάπτυξης και στον βωμό των συμφερόντων. Η εταιρεία εξόρυξης αλατιού Munyu ξεκίνησε εργασίες τον περασμένο Αύγουστο στο Marereni της Κένυας , όπου ζουν 2.400 άτομα. Οι κάτοικοι δεν έχουν έγγραφα ιδιοκτησία της γης, παρόλο που ζουν και δουλεύουν εκεί από γενιά σε γενιά. Έτσι, πέφτουν εύκολα θύματα εκμετάλλευσης και καταπάτησης.

ActionAid

Η ActionAid δουλεύει στην περιοχή, ενημερώνοντας τους κατοίκους για τα δικαιώματά τους και τους στηρίζει ώστε να τα διεκδικούν. Έτσι, οι γυναίκες, που γνώριζαν μέσα από τις ομάδες γυναικών πώς μπορούν να δράσουν και πού μπορούν να απευθυνθούν, μόλις έφτασαν τα συνεργεία κατεδάφισης κινητοποιήθηκαν. Ειδοποίησαν κρατικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη γη και τις δασικές εκτάσεις, καθώς και τη διοίκηση της περιφέρειας. Το αποτέλεσμα ήταν οι αρμόδιοι να παραπέμψουν σε δίκη την εταιρεία. Η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ακόμα, αλλά το γεγονός είναι ήδη από μόνο του μια μικρή νίκη των κατοίκων!

«Το να κόψουν τα δέντρα από κρατική έκταση, να κατεδαφίσουν το σπίτι μου και να εισβάλουν έτσι, χωρίς να έχουν ακολουθήσει κάποια διαδικασία, και μάλιστα να λένε ψέματα ότι είχαν άδεια…Έπρεπε να έρθουν αντιμέτωποι με τον νόμο», συμπληρώνει ο Dickson, που, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μετά τις εξελίξεις, αισθάνεται μια ελπίδα και μια δικαίωση. «Χρειάζομαι ένα γράμμα από τον αρχηγό του χωριού για να τους κάνω μήνυση. Συμβουλεύομαι τους συνεργάτες της ActionAid. Ελπίζω ότι μετά τη μήνυση είτε θα με αποζημιώσουν για το σπίτι και τις καλλιέργειές μου είτε θα μου αγοράσουν μία έκταση σε κάποιο άλλο μέρος για να ξαναχτίσω το σπίτι μου. Αυτή τη στιγμή δεν έχω χρήματα ούτε για να αγοράσω λαμαρίνες για τη στέγη του νέου σπιτιού που προσπαθώ να στήσω. Ελπίζω πραγματικά ο νόμος να εφαρμοστεί».

Ο Kitasi Wanga, Υπεύθυνος Πολιτικής κι Εκστρατειών για τη γη, τη γεωργία και τους φυσικούς πόρους της ActionAid Κένυας, δηλώνει: «Η νομοθετική πράξη 2012 αναφέρει ότι πολλές κοινότητες έχουν δικαιώματα στη γη τους και οι επενδυτές πρέπει να έρχονται σε συνομιλίες μαζί τους, προτού ξεκινήσουν οποιαδήποτε εργασία στην περιοχή τους. Η ActionAid δουλεύει ώστε οι κοινότητες να αποκτήσουν τα χαρτιά που χρειάζεται για τη γη τους και να αποφεύγονται ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Τα αναπτυξιακά έργα, όσο σημαντικά και αν είναι, θα πρέπει να γίνονται με τη συγκατάθεση και την εμπλοκή των ανθρώπων που επηρεάζονται. Η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να μπαίνει ως δικαιολογία για να καταπατώνται ανθρώπινα δικαιώματα και για να βγάζουν κέρδος κάποιοι μέσω των εκτοπισμών. Ελπίζουμε ότι οι κάτοικοι θα αποζημιωθούν για τις ζημιές τους και θα δουν να αποδίδεται η δικαιοσύνη».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, η ActionAid βρίσκεται στο πλευρό της κοινότητας, φροντίζοντας να τηρούνται οι διαδικασίες και να εφαρμόζεται ο νόμος. Πιστεύουμε να δικαιωθούν οι κάτοικοι και η νίκη αυτή να αποτρέπει ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Αλλά ακόμα και αν δεν αποθαρρύνονται εκείνοι που θέλουν να τους εκμεταλλευτούν, οι κάτοικοι ξέρουν πια και είναι έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουν!

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα και να υποστηρίξετε τη δράση της ActionAid εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα