Αζερμπαϊτζάν: Νεκρός Αζέρος ακτιβιστής που ασκούσε κριτική στον πρόεδρο

Αζερμπαϊτζάν: Νεκρός Αζέρος ακτιβιστής που ασκούσε κριτική στον πρόεδρο
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo / Associated Press

Ο Μπαϊράμ Μαμάντοφ βρέθηκε νεκρός στην Τουρκία κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Υπήρξε πολέμιος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών.

Ο Αζέρος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Μπαϊράμ Μαμάντοφ βρέθηκε νεκρός στην Κωνσταντινούπολη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι φίλοι του έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 4 Μαΐου, ότι το σώμα του μέλους του κινήματος της αντιπολιτευόμενης νεολαίας του Αζερμπαϊτζάν NIDA βρέθηκε πριν δύο ημέρες «στην θάλασσα».

Ένας από τους φίλους του Μαμάντοφ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ελγκίχ Καχραμάν, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Turan, ότι η τουρκική αστυνομία διερευνά την υπόθεση και εξετάζει όλες τις εκδοχές.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μαμάντοφ είχε γίνει γνωστός όταν στις 24 Μαίου του 2016, την ημέρα των γενεθλίων του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, μαζί με τον Γκιγιασεντίν Ιμπραήμοφ, έγραψαν στον μνημείο του εκλιπόντος πρώην προέδρου Γκαϊντάρ Αλίεφ , πατέρα του νυν προέδρου το σύνθημα «Κάτω το σύστημα!» στα αγγλικά και το σύνθημα «Χρόνια πολλά για την Ημέρα του σκλάβου!» στα αζέρικα. Στη συνέχεια ανάρτησαν τις φωτογραφίες με τα συνθήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λίγες ώρες αργότερα οι δύο ακτιβιστές συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους ναρκωτικά και αργότερα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών.

Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο Μαμάντοφ δήλωσε ότι τον ανάγκασαν να ομολογήσει την ενοχή του υπό την πίεση των βασανιστηρίων που υπέστη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα, το 2020 υποχρέωσε τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν να καταβάλλουν στους δύο ακτιβιστές αποζημίωση, επειδή εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη με αβάσιμες κατηγορίες και επειδή υπέστησαν «βάναυση μεταχείριση με σκοπό να τους αποσπάσουν τις ομολογίες».

Η Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International) χαρακτήρισε τους δυο ακτιβιστές κρατούμενους συνείδησης και την ποινική δίωξη εναντίον τους σκόπιμα κατασκευασμένη.

Τον Μάρτιο του 2019 ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ απένειμε χάρη στον Μαμάντοφ και Ιμπραήμοφ μαζί με την αμνηστία που έδωσε σε περισσότερους από 400 ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις στο Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα