Μπάιντεν για ΔΠΔ: Εξωφρενική η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Ισραηλινών ηγετών

Διαβάζεται σε 4'
Μπάιντεν Νετανιάχου
Τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν υποδέχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ το 2023 (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Evan Vucci)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Νέα συνάντηση των επικεφαλής CIA και Μοσάντ για τους ομήρους της Χαμάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Η αίτηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Ισραηλινών ηγετών είναι εξωφρενική. Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία – καμία – μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ απέναντι στις απειλές για την ασφάλειά του», αναφέρει σε επίσημη δήλωσή του ο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, μετέδωσε, επικαλούμενος Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA Oυίλιαμς Μπερνς θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να έχει συνάντηση με τον διευθυντή της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα σε μια προσπάθεια να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τους ομήρους στη Γάζα.

Εντάλματα σύλληψης

Πριν από τρεις ημέρες το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ καθώς και για τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας Καρίμ Χαν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, τον Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, ηγέτη των Ταξιαρχιών Al Qassem και γνωστότερο ως Mohammed Deif, και τον Ismail Haniyeh, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Παράλληλα, ο Χαν ανέφερε ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Haniyeh και al-Masri περιλαμβάνουν ακόμα “εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης”.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να αποδείξουμε συλλογικά ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η θεμελιώδης βάση για την ανθρώπινη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, ισχύει για όλα τα άτομα και εφαρμόζεται εξίσου σε όλες τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το γραφείο μου και το δικαστήριο», είπε ο Χαν, σύμφωνα με το Reauters. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουμε, απτά, ότι οι ζωές όλων των ανθρώπων έχουν ίση αξία», συμπλήρωσε.

Tεντώνει το σχοινί ο Μπάιντεν

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο «δεν είναι γενοκτονία».

«Αυτό που γίνεται δεν είναι γενοκτονία, απορρίπτουμε τον όρο αυτό», επέμεινε, προφανώς αναφερόμενος στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, τον κορυφαίο δικαστικό θεσμό του ΟΗΕ, ενώπιον του οποίου το Ισραήλ κατηγορείται για «γενοκτονία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον μήνα εβραϊκής αμερικανικής κληρονομιάς στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Μπάιντεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος επανειλημμένα στην προεκλογική του εκστρατεία με διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων. Συμμετέχοντες τον χαρακτηρίζουν «Genocide Joe», εξαιτίας της υποστήριξής του στο Ισραήλ στον πόλεμο με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Στη εκδήλωση της Δευτέρας επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ, που χαρακτήρισε θύμα επίθεσης, είναι «ακλόνητη».

«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ» στις επιχειρήσεις για να «εξουδετερωθούν ο (ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία) Σινουάρ και οι υπόλοιποι χασάπηδες της Χαμάς. Θέλουμε η Χαμάς να ηττηθεί. Συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό», επέμεινε.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ιδίως ηλικιωμένων, αρρώστων και τραυματισμένων ομήρων που κρατούν παλαιστίνιοι μαχητές έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, όμως ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως η προσπάθεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους θα συνεχιστεί. «Θα τους ξαναφέρουμε στα σπίτια τους», επέμεινε.

Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε πριν από λίγες μέρες την έκκλησή του να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, στην ομιλία του στο Morehouse College.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα