Brexit: Σκληρή γραμμή στη μάχη με την ΕΕ θα ακολουθήσει ο Τζόνσον

Brexit: Σκληρή γραμμή στη μάχη με την ΕΕ θα ακολουθήσει ο Τζόνσον
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ως επικεφαλής μιας συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου AP

Δύσκολα τα επόμενα βήματα μετά το επίσημο Brexit. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αποκλίνει από τους κανόνες της ΕΕ, πετυχαίνοντας μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να γνωστοποιήσει στους Ευρωπαίους την πρόθεσή του να αποκλίνει από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το Brexit, αφήνοντας να διαφανεί ένα επικείμενο μπρα ντε φερ στις διαπραγματεύσεις της μεταβατικής περιόδου για την διαμόρφωση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης Βρυξελλών-Λονδίνου.

Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει πλέον να επανακαθορίσει το πλαίσιο της σχέσης του με το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27 στον εμπορικό τομέα, αλλά επίσης στους τομείς της ασφάλειας, της αλιείας και της εκπαίδευσης. Και για να γίνουν όλα αυτά δεν διαθέτει παρά διάστημα 11 μηνών, μεταβατική περίοδο την οποία το Λονδίνο έχει δηλώσει εκ προοιμίου ότι δεν προτίθεται να παρατείνει.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έρχεται για συνάντηση υπουργικού συμβουλίου στο Εθνικό Κέντρο Υαλουργίας στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ, την πρώτη πόλη που στήριξε το Brexit AP

Ο Μπόρις Τζόνσον, μέγας κήρυκας του Brexit, θα παρουσιάσει σήμερα κατά την διάρκεια ομιλίας του το «όραμά» του για την θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στον κόσμο. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες τον Βρυξελλών στην επικείμενη διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει ανάγκη για μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που θα προϋποθέτει την υιοθέτηση των κανόνων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή κάτι άλλο», θα δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας του που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συναντά ντόπιους εργάτες AP

Ο Τζόνσον θα δώσει την «διαβεβαίωση» ότι το Λονδίνο θα διατηρήσει υψηλά στάνταρντς στους τομείς αυτούς, χωρίς όμως αυτά «να επιβάλλονται από μία συνθήκη». Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η πρόθεση της Ντάουνινγκ Στριτ είναι να σκληρύνει τον τόνο απέναντι στους Ευρωπαίους που επιμένουν να επαναλαμβάνουν το ίδιο μήνυμα: εάν οι Βρετανοί θέλουν προνομιακή τελωνειακή συμφωνία που θα ανοίγει τις πόρτες της ενιαίας αγοράς στα βρετανικά προϊόντα, δεν μπορούν να αφίστανται των κοινοτικών κανόνων, εγκαθιστώντας έτσι έναν ανεξέλεγκτο και αθέμιτο ανταγωνιστή στις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ανακτούμε τον έλεγχο των νόμων μας και αυτό δεν γίνεται για να ευθυγραμμισθούμε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ χθες το πρωί στο Sky News. «Είναι βέβαιος ότι η ΕΕ θα θελήσει να τηρήσει στην δέσμευσή της υπέρ μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου κατά το πρότυπο αυτής που έχει επιτευχθεί με τον Καναδά», πρόσθεσε θεωρώντας ότι θα είναι η «καλύτερη» της κατηγορίας της και «ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών». Μία τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε την ροή των συναλλαγών, χωρίς την επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων που τόσο επέκρινε κατά το πέρασμά του από τις Βρυξέλλες ως «δημοσιογράφος» ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζόνσον έχει επίσης την πρόθεση να προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι, απουσία συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, η άλλη λύση θα είναι μία συμφωνία σαν εκείνη που συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Αυστραλία, η οποία είναι περιορισμένη σε ορισμένους τομείς, με τον υπολοίπους να τελούν υπό τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτό θα σήμαινε την επιβολή υψηλών δασμών επί πολλών προϊόντων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα