CETA: Δεν τα βρήκαν στο Βέλγιο. Μπλοκάρεται η συμφωνία ΕΕ – Καναδά

default image

Απέτυχε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου να πετύχει συναίνεση των γαλλόφωνων περιφερειακών αρχών. Ματαιώνεται η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης, στην οποία θα έπεφταν οι υπογραφές

Οι ελπίδες που έτρεφε η Ευρωπαϊκή Ένωση για υπογραφή, την τρέχουσα εβδομάδα, της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, φαίνεται ότι εξανεμίζονται, καθώς την Δευτέρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου απέτυχε να κερδίσει την συναίνεση των γαλλόφωνων περιφερειακών αρχών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δώσει διορία στον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ μέχρι την Δευτέρα, τρεις ημέρες πριν από την προγραμματισμένη υπογραφή, για να βρει λύση στο θέμα. Ωστόσο, η συνάντηση που είχε ο Μισέλ με τους ηγέτες των πέντε υπο-ομοσπονδιακών αρχών, των οποίων η συναίνεση χρειαζόταν για να προχωρήσει το ζήτημα, κατέληξε σε αδιέξοδο.

Ο Τουσκ αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό προκειμένου να ματαιωθεί η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Καναδά, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αν και όλες οι πλευρές επιμένουν ότι το σύμφωνο CETA, που προετοιμάζεται επτά χρόνια, παραμένει συμφέρον για όλους.

“Δεν μπορούμε να πούμε ναι” δήλωσε ο πρωθυπουργός της περιφέρειας της Βαλονίας, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι με την Οτάβα, η οποία έχει ήδη συμφωνήσει σε τροποποιήσεις στη συμφωνία, αλλά με τις αρχές της ΕΕ.

Οι σοσιαλιστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της δίγλωσσης πρωτεύουσας των Βρυξελλών συντάχθηκαν με την Βαλονία ενώ οι ηγεσίες των ολλανδόφωνων και γερμανόφωνων κοινοτήτων παρουσιάστηκαν στο πλευρό της φιλελεύθερης ηγεσίας του ομοσπονδιακού συνασπισμού του Μισέλ.

“Έχουμε ναι από τις ομοσπονδιακές φλαμανδικές και γερμανόφωνες κοινότητες και όχι από τους υπόλοιπους”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας Γκιρτ Μπουργκιέ μετά τη συνάντηση με τον Μισέλ που κράτησε λιγότερο από ώρα. “Είναι κρίμα. Με τη στάση μας αυτή προκαλούμε γέλιο σ’ όλο τον κόσμο. Είναι κακό για τη Βαλονία, τη Φλάνδρα, το Βέλγιο, την Ευρώπη, για ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο κεντροδεξιός ηγέτης.

Ο Μισέλ υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι το θέμα της CETA έκλεισε οριστικά, επισημαίνοντας ότι η Βαλονία και ο ίδιος είναι ανοιχτοί σε διάλογο ενώ τόνισε ότι πρέπει να ενημερώσει τον Τουσκ ότι το Βέλγιο δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να συναινέσει σε μια συμφωνία, την οποία τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ είναι έτοιμα να στηρίξουν.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα