Χαλαρώνει το lockdown στη Σαγκάη, ενώ κάτι “δεν πάει καλά” στην Κίνα

Χαλαρώνει το lockdown στη Σαγκάη, ενώ κάτι “δεν πάει καλά” στην Κίνα
Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη AP Photo/Mark Schiefelbein

Χαλαρώνουν τα σκληρά μέτρα του lockdown που έχει επιβληθεί στους κατοίκους της Σαγκάη. Ωστόσο, προκαλούν ερωτήματα οι αριθμοί των θυμάτων που ανακοινώνονται, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι... κρύβουν νούμερα.

Τέσσερα εκατ. πολίτες στη Σαγκάη μπορούν πλέον να βγουν από τα σπίτια τους, στο πλαίσιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, με τις εικόνες που έρχονταν από την ασιατική πόλη να σοκάρουν τον πλανήτη.

Συνολικά, σχεδόν 12 από τα 25 εκατ. κατοίκων, επιτρέπεται να βγουν σε εξωτερικούς χώρους, με τους αξιωματούχους πλέον να ισχυρίζονται ότι ο ιός είναι “υπό αποτελεσματικό έλεγχο” για πρώτη φορά σε ορισμένα μέρη της πόλης.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την κινεζική ανάπτυξη φέτος στο 4,4% από 4,8% λόγω του lockdown στη Σαγκάη και άλλων βιομηχανικών κέντρων. Αυτό είναι σχεδόν στο μισό από την περσινή ανάπτυξη 8,1% και κάτω από τον στόχο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος 5,5%.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων της Κίνας στο τελευταίο της κύμα της πανδημίας είναι σχετικά χαμηλοί, με το κυβερνών κόμμα να εφαρμόζει τη στρατηγική “μηδενικού COVID” για να απομονώσει κάθε κρούσμα. Ωστόσο, η αναλογία στους αριθμούς των κρουσμάτων και των νεκρών, προκαλεί -εύλογα- ερωτήματα, αναφορικά με το κατά πόσο αληθινοί είναι οι αριθμοί που ανακοινώνονται.

Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα με… μονοψήφιο αριθμό νεκρών

Στην τελευταία της ενημέρωση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 19.927 νέα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, εκ των οποίων όλα εκτός από 2.761 δεν είχαν συμπτώματα. Η Σαγκάη αντιπροσώπευε το 95% του συνόλου, ή 18.902 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 2.495 είχαν συμπτώματα.

Η υπηρεσία υγείας της χώρας ανακοίνωσε τον θάνατο επτά ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από covid-19, αλλά είπε ότι οι θάνατοι οφείλονταν σε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις. Όλοι εκτός από δύο, που ήταν άνω των 60. Κι αυτά τα ποσοστά είναι υπεύθυνα για τη δυσπιστία που προκαλείται και κατά πόσο αξιόπιστοι είναι οι αριθμοί που γίνονται γνωστοί.

Αυτό ίσως οφείλεται στη διαφορετική τακτική της Κίνας, να μην κατατάσσει ως θύματα κορονοϊού ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από κάποια χρόνια πάθηση, ακόμη κι αν νοσούσαν από κορονοϊό.

Επιπλέον, ένα lockdown σχεδόν τριών εβδομάδων στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας περιόρισε την πρόσβαση σε φάρμακα και φροντίδα για άλλες ασθένειες. Μια νοσοκόμα που υπέστη κρίση άσθματος πέθανε, καθώς αρνήθηκαν να τη φροντίσουν, λόγω ελέγχου του ιού. Ένας 90χρονος άνδρας πέθανε από επιπλοκές του διαβήτη, αφού απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν.

“Αν, εκείνη τη στιγμή, είχε τη δυνατότητα να λάβει θεραπεία, πιθανότατα θα είχε επιζήσει, δήλωσε στους New York Times η εγγονή του θύματος.

Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή έχουν επίσης φτάσει στα όριά τους από τις εν λόγω πολιτικές. Μια εργαζόμενη στο νοσοκομείο άρχισε να αιμορραγεί εσωτερικά μετά από πολλές ώρες που διεξήγαγε μαζικές εξετάσεις. Δυστυχώς, έχασε τη ζωή της.

Η Κίνα “κρύβει” αριθμούς

Μπορεί να μην γίνει ποτέ ξεκάθαρο πόσες παρόμοιες ιστορίες υπάρχουν. Η Κίνα δεν δημοσιοποιεί πληροφορίες για θανάτους, που ορίζονται ως ο αριθμός των θανάτων -από Covid καθώς και από άλλες αιτίες- που υπερβαίνει το αναμενόμενο σύνολο σε μια δεδομένη περίοδο. Οι μελετητές της δημόσιας υγείας λένε ότι ο αριθμός αυτός αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις απώλειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι χώρες ορίζουν διαφορετικά τους θανάτους που σχετίζονται με την Covid.

Ωστόσο, ένας Κινέζος γιατρός εκτίμησε πρόσφατα ότι σχεδόν 1.000 περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη θα μπορούσαν να πεθάνουν από το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια του lockdown στη Σαγκάη.

Το ξέσπασμα εκεί έχει αναζωπυρώσει ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό απολογισμό των νεκρών από Covid στην Κίνα, η οποία έχει επισήμως αναφέρει λιγότερους από 5.000 θανάτους από κορονοϊό σε δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα